Halloweenspecial: Mumiekorvar!







Haha. Vad ensamt det såg ut ser jag nu. Nej, jag skapade dessa små Halloween"delikatesser" till mammas lilla Halloween-get-together, och därför är de egentligen inte heller vegetariska. Men vegetariska kan man lika gärna göra!
Allt man behöver är några vegetariska cocktailkorvar (eller prinskorvar, eller vanliga sojakorvar som du skär på hälften) och lite smördeg. Fuskade idag och körde på färdigköpt smördeg.
Man kavlar ut degen till en jättetunn rektangel, skär den i ca. 1-cm breda längder och rullar upp korvarna i dem. In i 200° i ugnen i ca. 15 minuter, och klicka små ögon med senap eller ketchup.

Pumpalimpa med kanelsnurr



Jättegott bröd. Dessvärre tog jag ut mitt för tidigt och sedan ville det aldrig bli klart. Så det får förbli lite kladdigt och ihopskrynklat. Men mycket gott!

- 1/2 paket jäst
- 1 dl fingervarmt vatten
- 1 tsk salt
- 3 msk mörk sirap
- 2 dl pumpapuré
- 2 dl rågmjöl
- 4 dl vetemjöl

- lite sirap
- lite kanel

Börja med att smälta jästen i det fingervarma vattnet. Rör ner salt, sirap och pumpapuré. När smeten är jämn, blandar du ner lite mjöl i taget och knådar, knådar, knådar tills degen är slät och släpper kanterna.
Täck över och låt jäsa tills den blivit sin dubbla storlek, ungefär en timme.
Ta sedan fram degen på mjölat bakbord och knåda ut till en ganska tunn, rektangular kaka. Ringla lite sirap över, och strö över lite kanel. Rulla sedan ihop som en rulltårta och sätt ner i en smörad bakform. Man kanske får forma om den lite så den passar i formen.
Täck över för att jäsa i ungefär en timme till. Baka sedan i 200° i ca. 50 minuter, eller tills provstickan kommer ut torr.

Pumpkin chocolate chip cookies!





Det här är USA-nostalgi för mig.

Amerikanska ingredienser, amerikanska mått, mixerbakning a la USA och alla de fina minnena från USA-tiden. Hela köket - nej, hela lägenheten - fylls med doften av kanel, nejlika, pumpa och choklad. Och sockerkicken från provsmakningarna bidrar med lite extra energiskhet. Och allting känns så härligt i just denna stund.

- 1 dl halvsmält smör
- 1 dl mörkt muscovadoråsocker
- 1 dl socker
- 1 ägg
- 1 tsk vaniljextrakt
- 2 dl pumpapuré
(finns att köpa på The English Shop vid Medborgarplatsen)
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk ingefära
- 1/2 tsk nejlika
- 1/2 tsk muskot
- 2 dl chocolate chips
(finns också på The English Shop)

Med elvisp eller i en bakmixermaskin eller vad det nu heter, blanda ihop smör med socker. Mixa sedan i ägg och vaniljextrakt. Smeten ska alltid hållas jämn och fin och fluffig. Blanda sedan ner pumpapuré, och sedan mjölet lite i taget, tills allt är jämnt. Mixa sedan ner kryddorna. Sist har du ner chocolate chips! Funkar även med hackad choklad förstås, men det är inte alls samma sak tycker jag.
Klicka ut på plåtar med bakplåtspapper och grädda i 175° i ugnen i kanske 20 minuter.
Se till att smaka på dem när de är färska! <3

Himmelskt honungs- & grötbröd





Ikväll ville jag baka. Något riktigt speciellt och gott. Någonting varmt och gosigt.
Jag älskar att baka bröd.

Och detta bröd blev det godaste jag bakat på hela bloggen hittills tror jag. Himmelskt gott. Åh. ÅH. Ett stort, lagom sött och luftigt bröd med perfekt, rejäl skorpa. Mmmmmmmm <3 Blev kär.

Nu hittade jag ett amerikanskt recept igen som jag gjorde om lite. Men jag försöker konvertera måtten till "svenska":

- drygt 2 dl kokande vatten
- drygt 1 dl rågmjöl
- drygt 1 dl havregryn
- 3 msk honung
- 2 msk mörk sirap
- 2 tsk salt
- 2-3 msk olja

- 1 paket jäst
- drygt 1 dl fingervarmt vatten
- lite till honung

- 1 ägg
- 4 dl rågsikt
- 5-6 dl vetemjöl

Så! Börja med att blanda det kokande vattnet med rågmjöl och havregryn och rör om. Häll sedan ner honung, sirap, salt & olja och rör ihop allt till en jämn smet.
I en annan, mindre skål, smält samman jäst och fingervarmt vatten, och ringla lite honung ner i det också. Rör om, och sedan blanda ner det i grötsmeten. Rör sedan i ägget. När smeten är jämn och fin, blanda ner lite mjöl i taget, och börja knåda. Knåda, knåda, knåda.
Degen ska bli smidig och elastisk, men lossna från bunkens kanter.
Täck över med kökshandduk och låt jäsa - helst på ett lite varmare ställe. Jag tror jag lät det jäsa i ungefär 35 minuter. Ta fram degen sedan på ett mjölat bakbord och knåda ut. Forma gärna till något fint, eller lägg degen direkt i en smörad form. Jag flätade min och vek den dubbelt innan jag la den i formen.
Täck över och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Baka i 175° i nedre delen av ugnen i ca. 50 minuter. När provstickan kommer ut torr, ta ut brödet och låt det vila lite innan du stjälper upp det på galler för att svalna.
Trots att det är jääääääkligt svårt att motstå frestelsen - låt brödet vila liiiiiite till innan du skär i det. Det skrynklar ihop sig annars, och blir alldeles för kletigt.

Spaghettitårta





Fin va? Såg - typ - detta recept på Jamie Olivers webbplats (http://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/special-spaghetti-cake) och förmodligen är den godare och smakrikare, eftersom han hade soltorkade tomater i sin. Det hade inte vi hemma. Och jag orkade inte gå och handla. Jag hade lite vegetarisk "salami" på min istället. Tårtan blev väldigt mild, men god. Tror nästa gång att man får spicea upp den lite - kanske med lite vitlök och soltorkade tomater, eller med en smakrikare ost såsom Gorgonzola.
Såhär såg min receptversion ut:

- 1 dl grädde
- 2 dl mjölk
(varav 1 dl havremjölk faktiskt)
- 2 ägg
- salt & peppar
- ca. 1 dl riven ost
- knappt 1 dl smulad brieost
- 2 dl frusen, hackad spenat
- chilipeppar
- red hot chili piri piri
- 5-6 port. kokt spaghetti
- 3 "vegami"-skivor

Blanda ihop grädde, mjölk, ägg, salt & peppar. Rör sedan ner osten. Den frusna spenaten tinade jag lite i mikrovågsugnen innan jag hällde ner det i röran. Krydda sedan med chili.
Blanda sedan ihop färsk kokt spaghetti med röran, och häll ner i en smörad tårtform. Baka i mitten av ugnen i 180° tills spaghettin börjar bli krispig. Ta sedan ut och ha på "vegami". Eller något annat om du känner för det. Testa jättegärna soltorkade tomater, jag tror det blir sååå mycket godare.
Ställ in i ugnen igen och baka ytterligare 10 minuter eller tills hela tårtan känns krispig och fast.
Låt vila ett par minuter, dra en kniv längs kanterna, och lossna på formens kanter. Låt stå ytterligare ett par minuter så, innan du tar bort kanten helt och hållet. Bara för säkerhets skull. Så inte allt bara trillar ihop.
Servera med lite sallad!

Jack-o-lantern & rostade pumpakärnor







Spara pumpakärnorna när du gröper ur din Halloweenpumpa! :D Med dem kan man göra rostade pumpakärnor. Då är det bara att blanda ihop pumpakärnorna i en skål tillsammans med någon matsed olja och lite salt och rosta i 200° i ugnen tills de blir riktigt krispiga!
(...Dessvärre råkade vi glömma våra i ugnen, så de blev lite brända. Så därför blev det ingen bild på dem...)

Kalljäst grovbröd



Perfekt att kalljäsa en limpa över natten, om man upptäcker på kvällen att det inte finns något köpbröd. Riktigt enkelt. Detta är bara ett vanligt grovt brödrecept jag slängde ihop, men det skulle varit kul att testa några trevliga kryddor, eller göra typ lingonbröd eller ha lite nötter eller något. Men jag var lite för trött på kvällen för att experimentera tror jag. Även fast det är mycket mysigt att ställa sig och baka, när allt är tyst och mörkt. Kanske ska börja gå upp tidigt på morgonen och baka istället!

- 1/4 paket jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk mörk sirap
- 5 dl rågmjöl
- 5 dl rågsikt

Blanda ner jäst i fingervarmt vatten. När det smält samman, rör ner salt och sirap. Tillsätt sedan lite mjöl i taget och rör/knåda. Det är en mycket kladdig deg. Jag tror faktiskt att jag hade liiiite mer mjöl än 10 dl sammanlagt, för jag tyckte nästan att det var liiiite för kladdigt. Nåja.
Jag dekorerade mitt bröd med linfrön och några mandlar :)
Smöra en form och klicka ner brödet, jämna till. Täck över med kökshandduk och ställ in i kylskåpet för att jäsa över natten.
På morgonen tar du fram brödet för att jäsa liiiite ytterligare i rumstemperatur medan du väntar på att ugnen ska bli 200°. Baka i nedersta delen av ugnen i ca. 45 minuter, eller tills provstickan kommer ut torr.



Tips är att vänta ett tag innan man börjar skära i brödet, för annars är den för kladdig och skrynklar ihop!

Elins enkla snickers!



Här hemma var alla tydligen mycket sugna på snickers. Så jag slängde ihop en enklare Elin-variant precis så att det räckte till alla, och lite till.

- ca. 1 dl jordnötssmör
- ca. 3-4 msk sirap
- havregryn tills smeten blir tillräckligt fast (lite fastare än chokladbollar)
- 3 rutor Lindt mörk choklad

Blanda ihop jordnötssmör, sirap och havregryn - ja, tills smeten blir tillräckligt fast. Sedan formar du små rektanglar, eller "bars" av dem. Bryt chokladen i mindre bitar i en liten skål, smält i mikrovågsugnen, och doppa dina små bars i dem. Låt svalna och stelna.
Färdiga snickers!

Kantarellpizza med spenat & vitlök (ostfri)



Jag vet inte vad det är med mig, men jag har bara känt för brödiga maträtter på sistone. Idag blev det en fullkornspizza utan ost, men med klickar av turkisk yoghurt med vitlök istället. Tomatsåsen innehöll en massa spenat, och jag hade massvis med kantareller (funkar även med champinjoner, men vi har en enorm mängd frysta, handplockade kantareller i frysen). Mycket matig. Och god förstås.

Började med degen (som jag försöker översätta från amerikanska mått)...

- 3/4 cup (1 1/4 dl) fingervarmt vatten
- 1 paket torrjäst (12 g)
- 1 cup (2 1/4 dl) fullkornsmjöl
- 1 cup (2 1/4 dl) vetemjöl
- 2 nypor salt


Blanda ner jästen i fingervarmt vatten, rör om, ha i salt och blanda till sist ner mjölet tills degen blir fast och lossnar från bunkens kanter. Täck över med kökshandduk och låt jäsa i en timme.
Under tiden kan du förbereda din tomatsås och topping. Eller gå en promenad. Eller läsa ut en kort bok. Eller rita en teckning till mig. Whatever works.
Min tomatsås tror jag bestod av olja, vitlök (hade ingen gul lök, så det blev det ingen av), tomater, röd paprika, hackad spenat, ketchup, salt & peppar.

När degen jäst klart, knåda ut den på mjölat bakbord och platta ut till en tunn kaka, som du sedan lägger på en plåt klädd i bakplåtspapper. Täck den med din tomatsås, och en massa kantareller.
Sedan gör du en röra av turkisk yoghurt och vitlök och klickar ut över pizzan. Strö även över lite salt & peppar.

Kör in i mitten av ugnen i 250° i ca. 30 minuter, eller tills du är så pass hungrig att du inte orkar vänta mer. Det brukar jag göra.

Lunchmuffins: Kikärtor & banancurry



Första gången jag hörde talas om pizza med banan och curry var för nästan fyra år sedan. Det var en kompis till mig som beställde denna besynnerliga variant. Sedan dess har vi retat honom för sin speciella smak i pizza. För ett halvår sedan upptäckte jag dock att det fanns fler - många, många fler - som tyckte om denna märkliga kombination. Banan och curry? På pizza?
Jag bestämde mig för att testa. Och. Gud. Så. Gott. Det. Var.
Sedan dess har jag velat testa göra något annat med banan och curry. Det finns ju banancurrygrytor till exempel. Men jag var inte på humör för gryta idag. Jag var på humör för något brödigt. Och så kanske man bör slänga i sig lite protein också.
Banan + curry + kikärtor + sconesmuffins. Hm...
Blev faktiskt supergott! Hade gärna velat ha lite mer curry dock, men det tog slut :C
Jag googlade men fann ingenting liknande. Så jag kombinerade lite recept och testade mig fram helt enkelt. Ungefär såhär såg det ut tror jag:

- 3 dl rågmjöl
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 tsk bikarbonat
- 1 msk curry
- 2 mosade bananer
- 1,5 - 2 dl kikärtor
- kanske 2 msk olja
- 2 dl mjölk

Först blandade jag de torra ingredienserna, sedan rörde jag i mosad banan, kikärtor och olja. Mjölken testade jag först en deciliter, och då det kändes för torrt hade jag i en till.
Sedan klickade jag ut smeten i rejäla muffinsformar och körde in i 200° i ugnen. Dessvärre blir ju bakverk så mycket kletigare när man använder banan, så efter ett tag sänkte jag värmen till 175° och flyttade ner plåten till nedersta delen av ugnen. Sammanlagt var de i ugnen kanske 25 minuter?

Timjan- & fetafärs



Min pojkvän snodde ihop den här enkla men goda middagen, så jag kan inte ta någon cred. Annars brukar han fylla paprikor med denna röra, men jag är inte så förtjust i lagad paprika. Så han gjorde en Elin-vänlig variant!

- lite olja
- 1 paket quornfärs
- 1 paket fetaost
- 1/2 burk creme fraiche
- 1 rågad msk timjan
- salt & peppar
- (1/2 msk paprikapulver)

- 1 paket fettuccine

Stek färs i olja och låt det ta lite färg. Smula sedan ner fetaost och rör om på medelhög värme. Rör i creme fraiche, blanda, och ha sedan ner kryddorna. Smaka av tills det blir gött!
Servera till vad du vill, men vi hade Änglamarks ekologiska fettuccine. Även gott med lite färsk tomat till.

Lingonkola





Fina. Misstänker dock att de hade blivit rödare om man tagit ljus sirap. Nåväl.
Ut i skogen och plocka på er de sista lingonen!

- 2 dl lingon
- 1,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl socker
- 1 msk sirap
(helst ljus då alltså, för vackerhetens skull)

Mixa lingon (om du varit lat och KÖPT frysta, så låt de tina först!) i en mixer. Rör ner tillsammans med resten av ingredienserna i en kastrull, och koka upp. Låt det sedan stå och puttra tills det tjocknat ordentligt. Detta vet du genom att göra kultestet! Förr har jag bara gjort kola på vintern, så då har jag tagit ett glas med snö. Nu tog jag dock ett glas kallt isvatten. Sedan droppar man ner lite kola i isvattnet. Om kolan är tillräckligt tjock för att forma en kula av, så är den klar. Annars fortsätt puttra! Min var otroligt segkokt idag. Måste tagit bortåt två timmar! Kanske hade för mycket lingon (tog lite mer än 2 dl...).
När kolan är färdig häller du ner det i en form (jag tog en 10 x 30 cm tror jag) klädd i bakplåtspapper, och låter svalna och stelna till. Sedan skär du ut rektanglar och svepar in i lite plastfolie. Klart!

Mycket goda var dem i alla fall. En riktigt bra kombination faktiskt.


Peanut butter & jelly-bullar





... eller de perfekta mellisbullarna. Med alldeles perfekt amerikansk touch.

- 2,5 dl fingervarmt vatten
- 1/2 paket jäst
- 2 msk olja
- 1 tsk salt
- 1/2 msk socker
- ca. 7 dl rågsikt

- jordnötssmör
- bredbart smör
(typ bregott)
- en god sylt
(klassikern är hallon, men jag tog faktikst lingon, för det gillar jag)

Smält jästen i battnet. Rör ner olja, salt och socker. Och så blanda ner mjöl tills degen är fast. Ställ för att jäsa i 35 minuter.
Resten är bara precis som när man gör bullar!
Knåda ut på mjölat bakbord, och kavla ut till en stor, tunn kaka. Blanda jordnötssmör med bregott för att få det lite mer bredbart och mindre hårt, annars finns risk för att degen slits sönder. Bred över jordnötssmöret, och sedan sylt över det. Snåla inte!
Rulla ihop och skär små bullar, som du lägger ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck över och låt jäsa i ytterligare 15 minuter eller nåt. Grädda sedan i 225° i mitten av ugnen i kanske 15 minuter.

Väck sedan pojkvännen med dessa himmelska bullar med en god kopp te! :D <3

Annorlunda smörgåstårta med senapsmozzarella





För mycket länge sedan, av någon anledning (jag tror jag letade inspiration till en film) googlade jag ordet "Picknick". En av bilderna som tydligen kom upp, var på en stor limpa som man stoppat typ soltorkade tomater i. Det gav mig idén till att göra något sådant här, men jag har inte tagit mig tid att göra det förrän kanske ett halvår senare.
En annorlunda smörgåstårta helt enkelt. Och mycket finare om jag får säga det själv.
Ett stort bröd. Och en god röra. Fast en tårta.
Nåja! Mycket mättande och god var den, man skulle kunna haft lite mer röra och lite mindre bröd dock...

Till brödet:

- 50 g jäst
- 1/2 liter fingervarmt vatten
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 2 dl fint rågmjöl
- ca. 10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och rör ner ljummet vatten. Blanda ihop med oljan och saltet, tills jästen har smält. Rör sedan ner lite mjöl i taget, tills du fått en fast och fin deg.
Låt jäsa under duk i ca. 45 minuter.
Ta fram på mjölat bakbord och knåda ut till en limpa. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 35 minuter.
Nu gjorde jag någonting lite speciellt. Först stoppade jag in brödet i ugnen, kanske fem minuter, så den precis fått en yttepytteliten yta. Då tog jag ut den, tryckte ihop degen och stoppade en rund bakform runtom eftersom jag ville ha ett högt runt bröd. Det intressanta blev ju mönstret på toppen, eftersom man tryckte ihop ytan som bildats. Jag tyckte det blev fint - testa!
Nåja. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca. 50 minuter. Ställ fram på galler.

Senapsmozzarellan:

- lite olja
- 1 paket quornbitar
- 2 nävar blandrucola sallad
- 2 paket ekologisk mozzarella
- 1 större skvätt grädde
- 2-3 msk god, grov sötstark senap
- salt & peppar

Stek quornbitarna i lite olja tills de fått färg. Sänk värmen. Blanda ner sallad och riv ner mozzarellan. Rör om och häll ner grädden, och klicka ner senap. Röraröra och kryddakrydda och smakasmaka av.

Liksom när man gör jack-o-lanterns (är ju Halloween snart!) så skär du av toppen av brödet. Spara locket. Gröp ur brödmassan innuti, tills du får ett ganska ihåligt bröd.



Sedan lägger du i mozzarellaröran...



...och lägger på locket!



Müsli (hur man rostar flingor)




Hemmagjord müsli är godast. För då får man det precis som man vill. Och det är jätteenkelt. Och billigt.
Hos mig brukar vi blanda ihop några goda flingor (denna gång blev det fullkorns havreringar), havregryn, rostade rågflingor, bananchips och kokosflingor. Det är själva basblandningen. Sedan får var och en ha i vad man vill i sin skål.
Inte rostat flingor förr?
Lugnt.

Häll ner flingorna du vill rosta i en skål, och ringla över flytande honung (kanske ett par/tre matskedar, beroende på hur mycket flingor du tog...). Tips är att krydda med lite kanel. Blanda runt tills du känner att alla flingor är honungsklibbiga. Sedan häller du över allt på en bakplåt med bakplåtspapper och ställer in i 280° i ugnen i ca. 30 minuter. Öppna upp och rör om ett par gånger bara, så att alla flingor och dess sidor rostas.



Sedan låter du det bara svalna innan du blandar ihop det med resten av müslin.
Blanda sedan i det godaste! Hasselnötter, mandel, torkade tranbär, valnötter, pumpakärnor, torkade aprikoser, russin, torkade blåbär...

Kantarellrisotto



Blev ingen bra bild i mörkret...
Mycket god risotto blev det dock. Smakrik. Men fri från ost och vitvin - vilka är klassiska, "egentliga" risottoingredienser. Ingen gul lök heller. Och så hade vi endast grötris hemma, inget avorioris.
Man tager vad man haver, sade Kajsa Varg.

Till fem:

- 1 klick smör
- 2 stora vitlöksklyftor
-3,5 dl avorioris (eller grötris)
- 6 dl uppkokat vatten + 1 vegetarisk buljongtärning (helst svamp)
- 2 fryspåsar egenplockad trattkantareller
(you do the math hur mycket)
- vattenspadet från de tinade kantarellerna
- 1 "paket" sparris (ni vet en handfull i gummisnodd man köper)
- 1 stor klick smör till
- 1/2 burk creme fraiche

Inte det bästa receptet kanske. Men jag gjorde lite efter impuls detta.
Börja med att steka vitlöken (som du delat på hälften och sedan pressat sönder med sidan av kniven) i smör. Sedan fräser du riset en stund i det, innan du häller på buljongvattnet. Detta ska stå och puttra på ett bra tag.
Medan tinar du kantarellerna i mikrovågsugnen. Det blir mycket vatten. Det häller du ner i riset. Om man gör detta på köpta kantarellerer får man väl nöja sig med buljongen. Sedan steker man svampen tillsammans med sparris i smör, tills sparrisen blir mjuk och färdig. Och vattnet har avdunstat. Då häller du på creme fraiche, rör om, och blandar ner i den färdigkokta risotton.
Mycket mysig, varm och god söndagsmiddag. Mättande. Äkta risotto är dock mäktigare.

Müslibröd



Såg igår kväll att vi inte hade något bröd till frukost idag, så jag blandade ihop mina två favvofrukostar: bröd och müsli (fast egentligen så skulle jag tagit vaniljyoghurt då istället för filmjölk, men det blev riktigt gott ändå :-) )! Så var det även så att vi inte hade alls så mycket mjöl. Men bröd har så fantastiskt många bra egenskaper! Det är bara att byta ut någon torr ingrediens mot någon annan torr, och detsamma med de blöta. I princip. Så jag tog lite av allt vi hade helt enkelt. Det kan ni också göra.
Mycket gott blev det i alla fall.
Vi gör vår egen müsli här hemma också. Det borde alla göra. För då kan man kombinera exakt vilka favoritmüsliingredienser man vill ha. Därför tyckte jag detta bröd blev extra gott! I min müsli hade jag denna gång fullkorns havreringar, rostade kanelrågflingor, havregryn, kokosflingor, torkade bananskivor och hasselnötter (tips är även pumpakärnor, mandel, torkade bär... men jag gillar inte torkad frukt såsom russin i müsli).

- 4,5 dl vetemjöl
- 1 dl hasselnötter
- 2 dl müsli
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 0,5 dl sirap
- 3,5 dl fil
- rågflingor tills degen blir tillräckligt fast...


Blanda alla torra ingredienser, och rör sedan ner sirap och filmjölk (eller yoghurt). Degen ska vara kletig, men jag tyckte att den var lite väl sådan. Så jag rörde ner rågflingor tills den kändes lagom.
Smöra en form och klicka ner smeten, jämna till. Baka i nedre delen av ugnen i 175° i ca. en timme. Stjälp upp och låt svalna på galler (men se till att få dig en smakbit medan den fortfarande är nygräddad och varm!).
Saftigt, och lagom knaprigt. Hasselnötterna var en riktigt bra touch :D

Trippelchokladpaj





Har fått finbesök ifrån Värmland, så jag bjuder dem på det här chokladmonstret. De föreslog chokladpaj, så då får de fan choklad.
Chokladpajskal, hasselnötter, kladdig chokladkaka och chokladkola. Mm du!
Förresten passar detta för er som inte tål ägg. Inte ett enda ägg använde jag.

Man börjar med pajskalet:

- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk socker
- 2 msk kakao

Tärna smöret och blanda ihop med resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform, och förgrädda i 200° i ugnen i drygt 5 minuter.
Medan kan du börja på kladdkaksfyllningen:

- 2 dl socker
- 50 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl mjölk


- hasselnötter

Vispa poröst ihop socker, smält smör och en matsked av mjölken. Varva sedan att röra ner de torra ingredienserna med resten av mjölken. Sänk ugnens temperatur till 150°.
Strö lite hasselnötter i det förgräddade pajskalet, innan du häller kladdkakssmeten över.
Grädda sedan i mitten av ugnen i 150°, i ca. 40 minuter.

När den nästan är färdiggräddad kan du börja på chokladkolan:

- 75 g smör
- 1/2 dl grädde
- 1/2 dl socker
- 1/2 dl mörk sirap
- 1 msk kakao

Häll i alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp, och sedan sjuda i 6-7 minuter eller tills det tjocknat. Sedan är det bara att hälla över pajen, och stå för att svalna (kanske ställ ut den en stund, och sedan in i kylskåpet) tills man serverar.
Jag ringlade även lite chokladsås över :)

Bananchokladbollar





Eftermidnattssnacks!
Jag ÄLSKAR att komma hem och finna bruna bananer. Då bara måste man ju använda dem. Det är inte mitt fel att jag måste ställa mig mitt i natten och göra någonting av dem. Det är de bruna bananernas fel.
Och så är det ju inte mitt fel att banan och choklad passar så jäkla bra ihop. Så pass bra att de bara skriker efter att få vara tillsammans. Vilken romans!

- 3 msk kakao
- 1/2 dl socker
- 1 mosad, väldigt mogen banan (ju mognare desto godare!)
- 25 g smör
- 2 dl havregryn
- 1 dl rågflingor

- kokosflingor, hackade nötter, jordnötssmör, pärlsocker, rågsocker, hackade torkade bananer, what-have-you till garnering

Satt ett tag och googlade omkring på recept med banan, för att se vad jag ville göra. Sedan kom jag själv på att man kan väl göra chokladbollar fast med banan? Hittade inget bra recept dock, så jag fixade ihop ett eget. Sedan var jag SÅ nära på att använda jordnötssmör istället för smör. Men... kanske för mäktigt kom jag på. Är det möjligt för sötsaker att vara för mäktiga?
Bestämde mig för att rulla bollarna i lite olika garneringar istället, däribland jordnötssmör. Gick inte så bra att rulla dock. Fick bred på. Funkar det med! (eller så hackar man jordnötter...) Gjorde även några med hackade valnötter och några mer vanliga med kokosflingor.
Och så mitt tålamod. Jag kör alltid §in mina chokladbollar i frysen. Går snabbare!

Nu kan man sova gött <3

Tomatcalzone





Victor gillade tydligen mina tomatfrallor, för han ville göra en slags calzone på den degen idag. Men inte med pizzafyllning utan bara med en god tomatsås (olivolja, tomater, lök, vitlök, chilipeppar, tomatpuré, morot, salt & peppar, basilika...). Så då fick han det :) Blivit mycket tomater på sistone!

Recept på tomatbröd: http://elinsproviant.blogg.se/2011/october/tomat-rucolafrallor-med-timjan.html. Men idag bytte jag ut rucola och timjan mot färsk basilika. Degen räckte till två stycken, men vi gjorde en och så en halv sats frallor till.

Calzone gör man så pass enkelt så man plattar ut degen till en rund kaka, som en pizza, klickar på en stor hög fyllning i mitten, viker upp sidorna och klistrar ihop med lite vatten. På en bakplåtspappersklädd plåt bakar man calzone i 225° i ugnen i ca. 20 minuter.
Gött fredagsmat.

Tomat- & rucolafrallor med timjan





Har bara suttit och drunknat i en massa brödrecept de senaste dagarna, det finns oändligt med varianter. Sedan såg jag tomatbröd, och tyckte de hade sådan fin färg. Men jag ville kombinera mera, och fantiserade även ihop det med rucola och timjan. Mmmm gott. Dessa blev verkligen otroligt saftiga!
Ville leka lite mer och lärde mig göra sådana här fina flätfrallor <3

14 frallor:

- 1/2 paket jäst
- 1 burk tomatkross á 400 g
- 1 dl vatten
- 2 tsk salt
- 1 msk mörk sirap
- 2 msk olivolja
- 3 tsk timjan
- 4 dl rågmjöl
- ca 10 dl vetemjöl

- vatten & timjan

Värm upp tomatkross och vatten till fingervarmt, och rör ner jäst tills det smält samman. Blanda sedan ner salt, sirap, olja och timjan. Mjölet är jag inte helt säker på om jag minns rätt mängd, men man kan aldrig gå helt efter recept när det gäller bröd och mjöl - man har helt enkelt i mjöl tills degen släpper kanterna och blir slät och fin.
Lägg över en duk och låt jäsa i ungefär en timme. Ta sedan fram degen på mjölad arbetsbänk och knåda ut. Dela degen på två, sedan de två degarna till tre var. Rulla ut till långa korvar och fläta! Alltså har du två flätade "bröd". De kan du ha som de är nu, eller dela i flera delar så de blir små frallor istället. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla sedan med vatten och strö över lite timjan.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i ca. 20 minuter (eller i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter om du gjorde vanliga limpor).

Svensk pesto med pasta



Mamma har en örtagård/grönsaksland. Där har hon jättemycket persilja. Jättemycket. För ett tag sedan råkade hon se ett recept på pesto med persilja, och sedan jag lagade det första gången har det varit en familjefavorit. En svensk pesto, med persilja, mandel, vitlök och västerbottenost! Riktigt, riktigt god.
Idag råkade det dock vara så att Victor är här, och han äter inte ost. Så vi hade bara lite extra mycket mandel, och det blev jättegott i alla fall (Victor hade även lite creme fraiche till). Sedan var det även så att vi inte har en mixer här ute på landet. Så vi fick finhacka allt själv. Tog mycket längre tid, men maten blir ju desto mer uppskattat och härligt när det väl blir klart!
Här får ni receptet till fyra portioner:

- 3 små nävar hackad persilja
- drygt 1 dl mandel
- ca. 0,5 dl rapsolja
- 2 vitlöksklyftor
- 1,5 dl riven Västerbottenost
- salt & peppar


Häll persilja och mandel i mixer, och kör runt en stund. Häll i lite av oljan tillsammans med resten av ingredienserna (salt & peppar får du smaka av med) och mixa runt. Sedan får du hälla mer olja i, beroende på vilken konsistens du vill ha. Jag gillar en riktigt tjock och matig pesto, precis motsatsen till den oljiga, äckliga du köper på Ica. Tro mig, det blir SÅ mycket godare om det är grövre än köp-pesto. Och ingredienserna är SÅ mycket godare än vanliga basilikapesto.
Koka en god pasta till! En gång gjorde jag även ost- & mandelscones till - gott tips!

Finpiroger med tomatsås





Victor har varit sugen på pirgoer ända sedan vi gjorde egna ravioli (http://elinsproviant.blogg.se/2011/october/hemgjord-kantarellravioli.html) så då gjorde jag "fin"piroger åt honom till lunch idag :) Jag vet inte om det är så egentligen, men jag läste någonstans att det heter finpiroger om man gör dem med smördeg. Det gjorde jag, för att jag älskar smördeg. Det är ju det som är godast på paj till exempel! Annars brukar man göra med jäst, en deg som liknar pizzadeg typ. Men det orkade jag inte.
Till fyra piroger slängde jag ihop en egen smördeg på lite vetemjöl, rågmjöl, halvsmält smör, vatten och salt. Hur mycket man ska ha får man helt enkelt känna efter, eller googla på recept.
Till det gjorde jag en tomatsås med oliver och spenat.

När man gör piroger kavlar man ut smördegen tunnt, skär ut små cirklar (eller fyrkanter), klickar ut sin fyllning på ena hälften av cirkeln, och täcker över med andra. Klistra ihop kanterna med lite ägg eller vanligt vatten, och platta med gaffel. Sedan kör man bara in dem i ugnen i 225° i ca. 12 minuter!
Gud så gott det var. Tomatsåsen som blev över hade jag till för att doppa pirogerna i. Himmelskt <3

Frukosthjärtan till mig själv <3



Lite fint får man väl göra till sig själv.
Testa pizzamackor till frukost/mellis någon gång. Bred på lite passerade tomater, en skiva ost, salt och peppar och grilla i ugnen i fyra-fem minuter. Ha ett par blad färsk sallad på också. Mm.

Quornbullar i currytomatsås med fluffigt mos



Må hända att det inte alls ser så gött ut, men mmmmmm det var det. Victor har tjatat på att man måste ha mjölig potatis för att göra potatismos, och att mitt potatismos brukar vara för klumpigt :C Men han har rätt gällande konsistensen, denna blev riktigt fluffig (dock tycker jag faktiskt i allmänhet om när det är lite klumpigt, då känns det hemlagat)! Jag gillar verkligen quornbullarna som finns att köpa på typ Ica och dylikt. De kan man verkligen ha som ersättning mot köttbullar, det är sannerligen inga äckliga sojabitar. Förutom i min goda currytomatsås är de supergoda till lingonsylt och gräddsås :)

Vi stekte bara quornbullar och hade ner i en enkel och vanlig tomatsås (ni vet med lök, vitlök, passerade & krossade tomater, salt & peppar...) som var kryddad med 1 röd peppar, thai red curry paste, curry och cayennepeppar.
Potatismos kan väl vem som helst göra. Men för denna krämiga konsistens använde vi mjölig potatis mosad tillsammans med grädde, smör, salt & peppar.

Hemgjord risifrutti / enklare risgrynsgröt



Detta kan bli både en enklare risgrynsgröt eller en risifrutti, beroende på om du serverar det kallt eller varmt! Jasminriset blev faktiskt förvånansvärt likt grötris när det var kokt och tillsammans med yoghurten. Men det har ju den egenskapen att det bara tar 10 minuter att koka istället för 1 timme <3 Riktigt gott. Har även sett folk göra detta med råris, det får man testa någon gång...

- 1 port. kokt jasminris
- ca 1 dl vaniljyoghurt

Yoghurten kan man variera på så klart också. Jag åt detta tillsammans med lite kanel men om du vill ha lite mer risifruttistuk på det, så ha lite sylt på! :D Victor hade honung i, och det slank ner snabbt som fan.

Lite fler pumpafrallor...



Hade pumpa kvar i kylskåpet och lite färskost som behövdes bli använda. Och dessa små finingar är så praktiska så som man kan lägga ner dem i påsar i frysen. Sedan är det bara att tina upp dem när man vill ha sig en god mellisfralla eller nåt :)
Det går fullkomligt bra att byta ut pumpan mot morötter istället (jag utgick nämligen efter ett recept på morotsbröd), eller använda keso istället för färskost! Detta blir 10 st:

- 1/2 paket jäst
- 2 1/2 dl ljummet vatten
-
2 rågade dl finriven pumpa
- 1 rågad dl färskost
- 2 tsk salt
- 1 msk olja
- 4 dl rågmjöl
- 7 (om jag minns rätt) dl vetemjöl


Rör ut jäst i fingervarmt vatten tills det löst ut sig, sedan har du ner pumpa och färskost, salt och olja. Arbeta sist ner mjöl tills degen släpper sidan av bunken. Täck över med kökshandduk för att jäsa i 30 minuter. Ta upp och arbeta ut degen på mjölad arbetsbänk. Forma till små bollar, lägg på plåt med bakplåtspapper och täck för att jäsa i ytterligare 30 minuter. Garnera gärna med lite pumpakärnor! Baka sedan i 225° mitt i ugnen i kanske 20 minuter.

Lätt äppelglass



Släng ihop 1 dl äppelmos, 3 dl turkisk yoghurt, 1 msk socker och 2 tsk kanel i en bunke. Täck över med plastfolie och in i frysen i någon timme! Det ger kanske tre-fyra portioner.
Lite lättare glass. Både som i mindre tjockt och som i enkelt :) Och gott!

Färskostbröd med oliver



Haha. Jag var inte så förtjust i färkosten jag gjorde (http://elinsproviant.blogg.se/2011/october/egen-farskost.html). Inte för att den blev misslyckad på något sätt, men jag älskar nog hårdost alldeles för mycket. Men här är ett bröd gjort på denna färskost i alla fall, vilket passade perfekt med lite oliver i också. Oliverna gav brödet ännu lite mer saftighet...

- 25 gram jäst
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 1 rågad dl färskost
- 3/4 dl grovhackade oliver
- 3 dl rågmjöl
- 4 - 5 dl vetemjöl


Värm vattnet till fingervarmt och rör ner jästen, och låt det smälta ihop. Blanda sedan i salt, olivolja, färskost och oliver till en riktigt kladdig smet. Arbeta sedan ner mjölet. Och om degen inte släpper kanterna, så ha i mer vetemjöl tills den gör det. Knåda lite, och täck sedan över med en kökdshandduk för att jäsa i ca. 45 min. Ta sedan ut degen på en mjölad arbetsbänk, knåda ytterligare lite, och forma sedan till en fin limpa. Täck över med duken igen och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i 225° i ugnen i ca. 35 minuter, tills stickan kommer ut torr och brödet fått en fin färg.
Tips är att tajma så att brödet blir färdigt samtidigt som en god grekisk middag, med massor av vitlök & oliver. Bröd är som vanligt alltid godast nybakat och fortfarande varmt! Men låt det alltid vila lite innan du stjälper upp det och skär i det. Annars kan brödet kladdas ihop på något konstigt vis. Inte bra.


Äppelcurry i pitabröd





Vi har ju hur mycket äpplen här som helst. De måste ju användas till någonting! Men nu börjar faktiskt sötsaksförrådet bli lite stort, så det fick bli en mysig och kryddig varmrätt istället, med färs, äpplen och curry! Såhär gjorde jag men detta kan man ju variera precis hur man vill:

- 1 klick smör
- 1 gul lök
- 1/2 röd peppar
- 1 påse vegetarisk quornfärs
- 1 stort äpple
- en massa curry
- lite cayennepeppar
- salt & peppar
- ca. 1 dl vatten
- 1 skvätt mjölk
- 1 skvätt grädde

Jag började med att fräsa hackad lök och paprikapeppar eller vad den nu heter i smör. Sedan hällde jag på quornfärs (då den är fryst, men jag misstänker att om man använder köttfärs har man i det efter äpplet). Äpplet skalade och tärnade jag, och hade sedan ner det. Sedan på med kryddor och vätska, så det blir lite såsigt också!
Detta serverades med mina hemgjorda pitabröd (http://elinsproviant.blogg.se/2011/october/pitabrod.html) och sallad. Man kan ju även strö på lite ost :) Enkelt och gott.

Pitabröd



Simpelt nog. Kom bara ihåg att om man gör eget bröd till middagen, t.ex. pita, hamburgarbröd, pizzadeg, etc. - så börja i god tid innan maten, för gott bröd ska jäsa länge.
Som vanligt gjorde jag en lite grövre variant, men om man vill ha vanligt gjort på endast vetemjöl är det ju bara att byta ut mitt rågmjöl mot mer vetemjöl :)

- 1/2 paket torrjäst
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 5 dl vetemjöl
- 2 dl rågmjöl

Blanda ut jästen i fingervarmt vatten. Rör sedan ner salt och olja, och arbeta ner mjölet. Om det behövs tillsätt lite mer mjöl, tills degen blir fast och inte kletar mot kanterna. Täck över och låt jäsa i 1 timme.
Ta sedan fram degen, och på en mjölad arbetsbänk forma ca. 7 små bollar, platta till tunna, runda kakor och låt jäsa under duk i ytterligare en halvtimme.
Grädda sedan mitt i ugnen i 275° i typ 10 minuter - men vänd på dem efter hälften av tiden. Riv av toppen och fyll med godsaker. Skitgoda och luftiga!

Dagens frukost: Snabbmorotsbröd med sting & kardemummakaffe



Vem säger att man måste ställa sig och baka för att få morotsbröd? Riv lite morot och rosta på ett gott bröd i mikron/ugnen tillsammans med lite ost, och strö över salt och peppar för att få lite mer sting och smak.



Om man är trött på den gamla, vanliga kopp kaffe man gör varje morgon kan man spicea upp den med lite kardemumma i kaffefiltret. Eller varför inte lite kanel, ingefära, kakao, chaikrydda...? Variationerna är oändliga! :D

Grovt bröd på äppelmos



Gjorde ett jättekladdigt bröd! Fan vad jobbigt det var. Jag var så extremt hungrig och det jävla brödet ville aldrig bli klart i ugnen! Först kom stickan ut torr så jag tog ut brödet och stjälpte upp det på gallret, så fastnade hela botten kvar. Så jag körde in den igen fast upp-och-ner! Men det blev ändå aldrig klart. Så ovansidan och underdelen blev klara, och mitten blev kladdig. Men vet ni vad? Det var supergott i alla fall :) Jag gillar degigt bröd. Och med smält smör på vad det himmelskt, speciellt när jag var så vrålhungrig.
Men i framtiden har jag ingen aning hur man ska förbättra receptet. Om man ska ha mer mjöl eller högre temperatur... (eller bara mycket bättre tålamod)? Öppen för tips :D Såhär körde jag i alla fall:

- 5 dl rågmjöl
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 nypor flingsalt
- 2 dl äppelmos
- 3 dl yoghurt
- 1 msk honung


Jag bara blandade ihop allt jag och körde in i ugnen på 175°... och väntade. Och väntade. Men det blev faktiskt riktigt gott. Det tycker Victor också <3

Choklad-banan yin & yang jordnötsmuffins!



Fy. Fan. Vad sjukt goda. Om jag får säga det själv. Åååhhhhhhhh <3
Vi hade lite mogna bananer kvar, och jag hade sett ett recept på yin & yang-muffins för ett tag sedan som såg så fint ut. Men jag ville kombinera mer! Hade även sett ett recept på rågmjöl- och havregrynsbananmuffins med lite lägre fettinnehåll. Så jag kombinerade dem, och la även till lite jordnötter för att få lite peanut butterkänsla också. Blev skitsaftiga och supergoda!

- drygt 1 dl vetemjöl
- drygt 1 dl rågmjöl
- drygt 1 dl socker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kanel
- drygt 1 dl jordnötter
- 1 3/4 dl havregryn
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
- 3 msk olja
- 2 mogna bananer, mosade
- 2-3 msk kakao

Skitenkelt. Blanda alla torra ingredienser för sig, och de "blöta" för sig. Blanda sedan ihop dem. Sedan häller du ner hälften av smeten åt sidan, och blandar ner kakaon i ena (blir ännu mer yin & yangigt om du har ner smält choklad istället, för smeten blir mörkare - och godare). Ha två skedar redo. Med en klick av vardera smet klickar du ner hälften-hälften i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i 200° i 15-20 minuter. Klart!

Pre-Halloween middag: Pasta med pumpasås & pumpafrallor



Pumpkinpumpkinpumpkin.
Jag gillar pumpa. Och jag gillar att baka och laga mat efter säsong och tema. Har planerat en riktig Halloweenhöst feast, men detta var lite preplagning! Det blev en riktigt spicy pumpasås till pastan, och gosiga små pumpafrallor med kanel till. Kan säga att det blev mycket uppskattat :D

Till pumpafrallorna:

- 3 dl + 2 dl mjölk
- 1 paket jäst
- 3 msk olja
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 3 tsk kanel
- 1 dl pumpakärnor / solroskärnor
- 1 dl rågmjöl
- 150 g rivet pumpakött
- 6 dl vetemjöl

Till pensling & garnering:
- olja
- kanel & gärna fler pumpakärnor

Värm upp 3 dl mjölk till fingervarmt och blanda ner jästen. Häll sedan ner resten av mjölken (går även bra med filmjölk eller yoghurt), olja, salt, socker, pumpakärnor och rågmjöl. Rör ner finrivetrivet pumpakött (ta gärna mer än vad det står i receptet om du gillar smaken av pumpa) och blanda i vetemjölet lite i taget. Om degen fortfarande är kladdig, knåda i mer mjöl tills degen blir fast och släpper kanten av skålen. Täck över degen och låt jäsa i cirka en timme. Ta sedan fram degen på bakbord och forma små bullar av den och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ytterligare en stund, kanske 20-30 minuter (men jag orkade så klart inte vänta så länge, så de fick bara jäsa tills ugnen blivit tillräckligt varm C:). Pensla med lite olja och strö gärna över lite kanel eller pumpakärnor som garnering. Baka i mitten av ugnen i 225° tills de fått fin färg, kanske 15-20 minuter.



Dessa är säkerligen jättegoda till (pumpa)soppa också. Eller med bara lite smör och ost på!

Pumpasåsen:

- 1 klick smör
- 1 hackad gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1/2 röd, urkärnad hubanero (väldigt stark chilipaprika)
- 1/2 dl rapsolja
- 3 rivna morötter
- ca. 500 g rivet pumpakött
- 1/2 dl grädde
- 1 msk honung
- salt & peppar
- 1/2 tsk ingefära

Stek lök och krossad vitlök, som du pressat sönder med sidan av kniven, i smör tillsammans med finhackad hubanero. Tillsätt olja lite då och då under hela tillagningen. Rör ner morötter och pumpakött. Låt puttra en bra stund (ca. 20 minuter) och ha sedan ner grädde och honung. Smaka av med kryddor.
Servera med en god pasta!

Äppelmos



Haha. Vill man få finare färg än denna tapetklisternyansen får man nog ta röda äpplen. Själv stack jag bara ut i trädgården, plockade på mig 8 äpplen, skalade dem, skar dem i klyftor och tog ut kärnhusen, la dem i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten och kokade tills de blev tillräckligt mjuka att mosa ihop utan klumpar. Tips är att koka allt tillsammans med en kanelstång eller lite socker om man vill få det lite sötare. Men äpplena är ju söta som dem är :)

Egen färskost



Superenkelt. Att det finns löpe i ost är inte så kul när man är vegetarian men älskar ost. Iofs är färskost inte alls samma sak som hårdost (och det finns ju faktiskt en del hårdostar utan löpe), men detta kan man göra som ett alternativ!

- 1 liter filmjölk
- (3 dl gräddfil gör den ännu krämigare, men behövs inte)

Värm upp filmjölken i en kastrull till lite varmare än fingervarmt (40-50°). Om du använder gräddfil också, rör ner den när du tagit filmjölken från värmen. Ställ att rinna av genom kaffefilter i några timmar, helst där det är lite kallare, i kylskåpet eller så ställer man bara ut det :)



Sedan när det filtrerats färdigt, eller du inte orkar vänta mer, så kryddar man det precis som man vill. Då vi är fler här saltade jag bara det för att få den helt naturell. Sedan får man ha lite gräslök, flingsalt och peppar när det väl är på mackan, eller tomat, vitlök, what have you.

Supersaftigt bananbröd



Har varit sugen på att göra detta bröd i typ en vecka nu, men först fick jag vänta tills mamma hade handlat bananer, och sedan på att bananerna skulle bli tillräckligt mogna! Haha. Men fett värt väntan. Fan vad gött och riktigt saftigt det blev. Jag kombinerade lite olika recept jag hittade till mitt eget:

- 2 mogna bananer
- 2 dl havregryn
- 2 dl rågmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl grovhackade nötter
(jag hade mandel)
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 250 g Kesella
- 2 msk honung


Börja med att mosa bananerna. De ska vara riktigt mogna, med bruna fläckar och allt. Sedan blandar du alla torra ingredienser. Blanda ner lite i taget Kesellan, honungen och bananerna, till en kladdig smet. Klicka ner i en avlång bakform, och dekorera gärna med lite nötter på ovansidan! Hyss in i ugn i 200°, ett bra tag... Nu har jag inte koll på hur länge det tog, jag tyckte det tog evigheter. Men mitt tålamod är inte direkt känt för att vara så ihärdigt. Nåja. Säg en timme kanske.



När teststickan kommer ut torr, ta ut brödet och låt det vila några minuter innan du stjälper upp det och låter det svalna på galler. Men låt det inte svalna för länge! Bröd är fan godast när det är nygräddat och varmt, särkilt med en kopp kaffe! <3
Riktigt mysigt och utsökt.

Chocolate chip cookiepaj med kladdkaka



Hehe. Aa. Kaka på kaka!

Nä men mina lingoncookies blev jag inte så supernöjd med, så jag bestämde mig för att göra en pajbotten av dem. Och ha en av mina favvokakor ovanpå :)
Cookiepajdeg:

- 50 g halvsmält smör
- 200 g eller mer chocolate chip cookies

Bara att arbeta ihop smöret med nersmulade kakor och trycka ut i en pajform! Sedan gjorde jag en kladdkakssmet utan ägg, då det är snålt med dessa här (men kladdkakan smakar precis lika gott, ingen fara!)

- 2 dl socker
- 50 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2-3 msk kakao
- 1 dl mjölk
- 1 tsk vaniljsocker

Blanda socker och smör poröst med en matsked av mjölken. Blanda sedan ner de torra ingredienserna med lite av mjölken i taget. Häll ner i pajformen och grädda mitt i ugnen i 150° i ca. 35 minuter. Klart!




Brunchöverraskning! (Nyttigare pannkakor med kantareller)



Victor sov länge idag så jag lagade ihop en frukost till honom och lunch åt mig! Vi hade lite ont om ägg så jag körde på ett äggfritt pannkaksrecept, och helt ärligt tyckte jag inte att det gjorde någon skillnad. Lagade även med lite rågmjöl så man blev mättare (t.o.m. Victor blev mätt på bara en)! Recept till 8 pannkakor:

- 2 dl vetemjöl
- 1 dl rågmjöl
- 1 tsk bakpulver
- lite salt
- 6 dl mjölk
- smör till stekning

Blanda alla torra ingredienser, och vispa ner mjölken lite i taget så det inte blir några klumpar. Sen äre ba' o schtek. Till detta stekte jag lite kantareller i smör och saltade och pepprade lite bara. Passade fint med lite lingonsylt också.



Thali - eller något dylikt



Igår ville Victor ha något med curry. Så vi slängde ihop en sorts egen latvariant av Thali! Thali är ju en indisk blandrätt med flera olika röror och rätter, oftast med Naanbröd till, som varierar från vilken region man är i typ. Men vi gjorde bara lite röror som vi kände för. Victor gjorde en tomatröra med quorn, en spenatröra med halloumi, och jag gjorde Naanbröd och humus. Tomatröran var i princip bara en tomatsås (med hela tomater, lök, vitlök, salt & peppar, ingefära, curry, paprikapulver, olja) med quornbitar.



Spenatröran var endast stekt spenat i vitlök & olja med stekt halloumi i.

Här får ni ett enkelt recept på Naanbröd:

- 1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
- 3 dl vatten, fingervarmt
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 2 msk olja
- 2 tsk honung eller socker
- 8 dl vetemjöl


Blanda jäst och fingervarmt vatten. Ha i resten av ingredienserna, men bara nästan av allt mjöl, och så tillsätter du det sista om det bara behövs, om degen inte släpper kanterna. Knåda. Låt jäsa övertäckt i ca. 1 timme. Sedan tar du fram degen, delar på 6-8 delar och plattar ut till tunna, avlånga kakor som du lägger på bakplåtspapper. Det klassiska sättet att tillaga detta bröd på är ju i stekpannan, men jag körde in dem i ugnen i 250° i kanske 10 minuter. Det roliga med dessa bröd är att de blåser upp till bubblor när de bakas!
Pensla dem sedan med vitlökssmör eller smör med persilja eller nåt.



Hummus:

- 1 burk kokta kikärtor
- 1-2 msk olivolja
- en skvätt citronsaft
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- salt & peppar efter smak

Mixa kikärtorna tillsammans med allt annat (igår fick jag mosa allt för hand med en potatismosstav eller vad det heter, men det funkade det med!). Om den är för tjock kan man hälla i mer olivolja eller bara pyttelite vatten.



Till allt detta serverade vi kokt ris och färsk sallad, och hade en liten picknick på vardagsrumsgolvet! Härligt! :D

Chocolate chip lingon cookies



Någonting fint måste man ju kunna göra med mina sista plockade lingon, tänkte jag. Så jag körde på det gamla goda chocolate chip cookies-receptet, men tryckte ner några lingon i dem också innan de blev inkörda i ugnen. Fina blev dem! Men jag har alltid haft svårt för syrligt vs. sött (tog mig 16 år av mitt liv tills jag kunde njuta av äppelkaka till exempel..). Funkade dock att använda som sked i vaniljglass! :D Men detta kanske passar perfekt för er som gillar sött med syrlig frukt! Annars kör bara på den gamla goda vanliga, utan några lingon.

- 200 g halvsmält smör
- 2 dl socker
- 1 dl brunt farinsocker / råsocker
- 2 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk salt
- 3 dl havregryn
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 200 g mörk choklad
- ca. 1 dl lingon

Blanda/vispa socker och smör poröst. Rör ner ägg, vaniljsocker, salt och havregryn. Blanda mjöl och bakpulver för sig, och rör ner det. Sist ha ner bitar av chokladen! Bäst är förstås om du kan få tag på riktiga chocolate chips, det kan man göra på t.ex. The English Shop vid medis.
Och så tryck i lingon! Det finns ju även HUR många varianter på chocolate chips som helst. Testa och blanda ner valnötter, kakao, vit choklad, jordnötter (blir som peanutbutter chocolate chip cookies), kokosflingor, banan, pepparkakskrydda... Till Halloween ska jag själv baka Pumpkin chocolate chip cookies - de godaste kakorna jag någonsin ätit.
Jag saknar USA och dess kak- och holidayhysteri i sådana här tankestunder... :C

Hemgjord kantarellravioli

Eftermiddagens projekt! Jag förstår inte varför folk inte gör egen pasta mer. Eller jo det gör jag. För det tog tid och energi. Men fan vad värt då! Nog den godaste pastan jag ätit, på länge i alla fall. Tjockare, matigare, smakrikare. Pyssligt och kul (för Victor fick kavla allt hihi)! Våra ravioli blev lite mer som pastapiroger skulle man kunna säga. Stora. Men godare att äta för man kan äta dem med händerna :D
Här är grundrecpet för pasta:

- 3 dl vetemjöl
- 2 msk olivolja
- 1 ägg + 1 äggula
- 2 msk vatten (vi hade nog lite mer)
- 1/2 tsk salt


Gör en hög av mjölet på en arbetsbänk, forma en grop i mitten och ha i de övriga ingredienserna. Arbeta ihop allt till en slät och fast deg. Vi fick knåda i lite mer vatten tror jag, för att få den "helt" slät. Knåda, knåda, knåda!



När du fått den slät och jämn, slå in den i plastfolie och låt den vila i någon timme. Gör fyllningen så länge! Våran såg ut ungefär såhär:

- en klick smör
- en fylld stekpanna med färskplockade kantareller (ja vi var och plockade idag igen :D)
- 2 stora vitlöksklyftor
- salt & peppar

Stek kantarellerna och vitlöksklyftorna som du pressat hela med sidan av kniven i smöret, och smaka av med salt och peppar. Separat gjorde vi:

- 1/2 burk creme fraiche
- 1/2 handfull färskplockad persilja
- 1 handfull rucola & spenat
- 2-3 matskedar sparat spad från förvällda kantareller (funkar nog perfekt att ta en creme fraiche med smak av kantareller istället)
- salt & peppar

Bara att hacka persiljan, rucolan och spenaten och blanda med allt annat. När kantarellerna stekt klart blandade vi ner dem i creme fraiche-blandningen.



Vi har ingen pastamaskin, så jag har ingen aning om hur man gör med en sådan, men vi (Victor) kavlade ut degen till två jättetunna kakor. På den ena klickade vi ut blandningen på och den andra kakan täckte vi över, och så skar man ut små paket. Vi använde även spadet från gamla förvällda kantareller för att klistra ihop paketen, men det går bra med vatten också. Pressa ihop paketen med en gaffel, så blir det fina mönster också!



Jag gjorde en hjärtformad också :D



Sedan var det bara att koka dem i ett par minuter! Det blev lite fyllning över som vi bredde på rostat bröd till.

Rödbetsbullar med chévre



Ett roligare, färggladare och vegetariskt alternativ till köttbullar! Rödbetor passar ju i allmänhet perfekt med getost, och idag råkade vi faktiskt ha getost med honung. Jättemumsig lunch. Detta räcker för 3-4 pers:

- 2 väldigt stora rödbetor
- 1/2 liten gul lök
- 1 ägg
- salt & peppar
- lite rågmjöl
- lite ströbröd

Börja med att skala och riva rödbetorna. Finhacka löken och blanda tillsammans med rödbetorna och ägg. Sedan får man hälla i mjöl och ströbröd tills man får en bra konstistens att göra bollar av. Om man vill kan man ju även blanda i lite chévreost i bollarna, men jag snålade med den lyxiga osten. Smaka av med salt & peppar.
Forma små bollar, lika stora som köttbullar, och stek på medelhög värme tills de fått en krispig yta runtom. Det tar ett tag. Många recept på rödbetsbullar eller rödbetsbiffar eller dylikt säger att man endast ska steka dem i några minuter på varje sida. Det behövs längre tid. Annars är de bara jättekladdiga, och det känns för rått tycker jag. Nåja. Koka lite pasta till om du vill ha en riktig måltid (annars är bollarna goda som förrätt) och smula chévreost över. Eller varför inte göra en god chévresås!

Kantarellasagne



Fan vad gött att man kan gå ut på en promenad, plocka en påse kantareller och laga dagens middag på. Idag blev det en superenkel lasagne med lasagneplattor varvade med kantarellsås, creme fraiche och ost. Mild och krispig. Men nästa gång vill jag testa med den där creme fraichen med smak av kantareller och cognac, det skulle passa perfekt till detta!
Jag började med att steka mina helt totally färskplockade kantareller:

- 1 hel fryspåse färska kantareller
- 1 stor klick smör
- 4 stora vitlöksklyftor
- grädde
- mjölk
- salt & peppar

Stek kantarellerna en stund i smöret. Pressa vitlöksklyftorna över, och häll ner grädde och mjölk, alternativt matlagningsgrädde, tills du får en najsig sås. Smaka av med salt och peppar.
Smöra en ugnssäker form, och lägg ett lager lasagneplattor på botten. Häll ett lager kantarellsås över, ha några klickar creme fraiche över, och strö sedan över ett tunt lager riven ost. Repetera en eller ett par gånger, och avsluta det sista lagret med creme fraiche och ett extra tjockt lager riven ost, helst med parmesan.
Gratinera i ugnen i 200° i ca. 35 minuter, eller 15-20 minuter om du har färska lasagneplattor.



Servera gärna även med en klick lingonsylt!

Mikrade müsliscones



Tänkte göra dessa igår kväll till mina stackars föräldrar som skulle upp kl 5 idag, men då orkade jag inte. Sedan blev jag så sugen på att göra dem i alla fall, haha. Men när man vaknar på morgonen och är vrålhungrig känns det lite för jobbigt och långsamt att dryga med ugnen - trots att resten av sconesbakningen går skitsnabbt - så jag testade att köra dem i mikrovågsugnen. Dessvärre är jag alldeles för van vid den sederliga, fina ugnsbakningen så jag förväntade mig en fin gyllenbrun yta, men det blir det förstås inte i mikron. Så jag körde dem alldeles för länge. Så de blev lite mer som skorpor. Och så stod det i ett recept jag hittade att man ska mikra dem på ett dubbelt lager hushållspapper. Sämsta tipset! Bröden bakades ju bara fast på pappret, och var omöjliga att separera på dem, jag fick skära bort hela underdelen :C Nåja. Man lär sig från sina misstag. Annars var de supergoda!

- 1,5 dl müsli + lite till för dekoration
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 50 tärnat smör
- 1 dl mjölk


Jag använde müsli med bär, för jag gillar inte torkad frukt, och så kändes det mer höstigt. Först blandade jag alla torra ingredienser, sedan hade jag i smöret och finfördelade det så jag fick en smulig konsistens på allt. Sedan i med mjölken och röra om till en kladdig deg.



Nu formade jag alltså en plattad bulle/kaka och la det på hushållspapper - gör inte det. Ha den på en tallrik med bakplåtspapper eller som bara är lite insmörad typ. Skåra kakan också i fyra bitar, så den blir lättare att dela på sedan. Baka i mirkovågsugnen på full effekt i fyra minuter (jag tyckte efter denna tid alltså att den inte fått en tillräckligt fin yta, och körde på ännu längre, men då blir den för torr).
Klart! Servera med marmelad, sylt, ost, smör eller bär (jag hade lingon på mina bärmüsliscones, jättegött).

Lyxpaj med svart trumpetsvamp



Både igår och idag hade vi lyckan med oss då vi hittade massvis med svart trumpetsvamp, jättelyxigt och svårhittad. Det är sannerligen fullt med skatter ute i skogen, det finns hur mycket svamp som helst!
Paj har jag varit sugen på ett bra tag nu, och jag hade läst att svart trumpetsvamp var extra gott med vitlök och persilja. Så det fick det bli! Jag började med att steka svampen:

- en stor klick smör
- 1 gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- en massa svart trumppetsvamp
- en näve färskplockad persilja




Stek först lök och vitlök i rikligt med smör, men jag lät dem inte ta färg. Sedan på med svampen och persiljan!
Efter detta började jag med pajdegen. Jag blev lite sur ett tag där, för jag gick efter ett jättedåligt recept. Nåja, man lär sig från sina misstag: smördeg gör man bäst efter egen känsla. Så något recept blir det inte på det, men då jag ville ha en lite nyttigare deg körde jag på en del vetemjöl och så lite rågmjöl och blandade ut med rumstempererat smör som jag skurit i småbitar och vatten. Jag gjorde lite mer än vanligt, eftersom jag ville lägga ovanpå pajen som dekoration också.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 200° i ugnen i typ 10 min. Då kan man passa på att göra fyllningen :)

- svampsteket
- 3 ägg
- 0,5 dl mjölk (grädde är godare dock)
- salt & peppar
- 1 stor vitlöksklyfta, pressad

Rör ihop allt och häll ner i pajskalet. Strö över 1 - 2 dl riven ost (helst lite parmesan också men det hade vi inte :C). Sedan la jag även över några platta strängar smördeg i ett klassiskt pajmönster, och strödde över pyttelite ost till. Grädda i 200° tills den fått fin färg (35 min?)! Jag tog ut den när den var nästan klar och tryckte ner några av de sista lingonen som finns att plocka i skogen, och lät den grädde ytterligare lite.




Gjorde lite mer rönnbärsgelé...


Äppelmuffins




Snabbt och enkelt. Jag sprang bara ut i trädgården med ficklampan i handen och plockade på mig några mogna, gröna äpplen och mixade ihop 6 stycken godingar. Receptet ser ut ungefär såhär:

- 1 ägg
- 1 dl socker
- 25 g smör
- 0,5 dl mjölk
- 1 dl vetemjöl
- 0,5 dl havregryn
- 1 tsk bakpulver
- 2,5 äpplen
- kanel
(- pumpakärnor)


Först vispade jag ihop ägg och socker. Sedan smälte jag smöret i en kastrull, hällde i mjölken, rörde om och ner med det i äggsockret. Sedan rörde jag ner vetemjöl, havregryn och bakpulver i allt. Äpplena, vilka var rätt små, sköljde jag bara av och skar i små klyftor (och tog bort kärnhusen förstås) och la ett par var i muffinsformarna. Ner med smeten över dem, strö över lite kanel (och pumpakärnor testade jag även på ett par stycken), och så in i 200° i ugnen, i ca. 15 minuter. Klart!

Bakad tofu



Idag blev det en riktigt ordentlig höstmiddag. Jag hittade ett recept på bakad tofu för ett tag sedan som jag har velat testa. Tänk att jag varit (typ) vegetarian i drygt två år, och aldrig lagat något med tofu. Nåja! Detta räcker för två pers.

- 1 paket fast tofu
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1 msk rapsolja
- 3 msk sojasås
- lite peppar


Dela tofun på tvären i mitten, och sedan på bredden/tjockleken också, så du får 4 rektanglar typ 1 cm tjocka. Dutta dem med hushållspapper, eftersom de är rätt blöta. Skär ett par snitt i varje rektangel och tryck ner fint skurna vitlöksbitar. Häll olja, soja och peppar i en tallrik och blanda. Marinera sedan tofun däri, och vänd omkring på dem så att alla sidor suger åt sig, i 15 minuter.
Sedan är det bara hyss in i ugnen! Baka dem i 200° i kanske 35 minuter, och vänd på dem efter hälften av tiden så båda sidorna får krispa till sig lite. De ska få en fin krispighet alltså.
Dessa åt jag med mammas hemmagjord potatismos (från egenodlad potatis), stuvade färskplockade kantareller, min jätteawesome goda rönnbärsgelé och egen plockad sallad. Fan vad gött.

Rönnbärsgelé

Man måste ju utnyttja och experimentera med allt ätbart som naturen kan erbjuda tycker Elin! :D Förutom svamp var jag ute och plockade på mig en massa rönnbär idag. Dessvärre lät mitt tålamod och mina kalla fingrar inte mig plocka så mycket, så det räckte endast till en liten burk.
Den här gelén är godast om man har äpplen i också, rönnbär är ju så himla sura och beska. Jag gjorde med paradisäpplen, och den blev SÅ god. Men jag ger er ett recept som ska ge fyra burkar:

- 2 liter rönnbär
- 1 liter äpplen
- 7,5 dl vatten
- 9 dl socker per avrunnen liter saft

Först rensar man rönnbären, och skär grovt äpplena. Sedan kokar man dem tillsammans med vattnet tills äpplena blir mjuka. Sedan sätter man upp en sådan där silduk som de flesta mödrar eller mormödrar har någonstans i något skåp hemma, och låter allt silas igenom den och droppa ner i en bunke i sisådär 30 minuter...



Nu mäter man hur mycket saft det blir, och så häller man ner det i en kastrull. Sedan rör man ner lite socker i taget, alltså 9 dl per liter saft du fått (så om du fick 5 dl saft så har du 4,5 dl socker, fick du 1,5 liter saft så har du 13,5 dl socker, osv osv osv). Koka nu detta utan omrörning i typ 10-15 minuter.



Sedan gör man geléprovet! Man häller lite gelé på en kall tallrik och kör en sked igenom, och om gelén flyter ihop igen är den inte klar, då fortsätter man koka en liten stund. Men koka inte för länge, för då kan gelén bli alldeles stenhård.
Häll upp i fina burkar som du steriliserat genom att koka lite vatten i den i mikron någon minut först. Klaaart :D


Svarta och guldiga skatter!



Vi hade precis bestämt oss för att nä nu fick det räcka med svampplockning - för förmiddagen - och så ropar jag "titta, en helt svart svamp, vad coolt!". Och så lyser mamma upp och berättar att det är ju en svart trumppetsvamp, något som hon inte sett sedan hon var liten. De är tydligen nästintill omöjliga att hitta, men vi hittade en hel bunt!






Flugsvamp må vara giftig, men den är så fin!

Höstbröd! (Jordnöts- & mandelbröd)



Jag har varit så sugen på att baka bröd så länge nu, så igår satte jag och mamma ihop vore huvuden och fick fram detta fina resultat! Brödet är gjort med rågmjöl och filmjölk, men man borde "egentligen" även ha sirap och bikarbonat. Det hade inte vi, så blandade ut lite honung med socker och vatten, och använde bakpulver istället. Honungsvattnet fungerade superbra, men dessvärre blev bröden kanske inte riktigt lika stora som jag hade velat. Så i framtiden får det bli bikarbonat eller mer bakpulver (dock tror jag mycket mer bakpulver bara skapar den där äckliga konsistensen på tänderna man kan få av scones ibland) - eller jäst!

- 7 dl vetemjöl
- 9 dl rågmjöl
- 3 tsk bakpulver
- salt
- jordnötter
- mandlar
- 2 msk honung
- 0,5 dl socker
- lite vatten
- 7-8 dl filmjölk

Blanda först alla torra ingredienser. Värm upp honung, socker och lite vatten i en kastrull och blanda väl (eller ta typ 1 dl mörk sirap). Rör ner den söta blandningen och filmjölken i mjölblandningen och rör om. Degen är rätt kladdig, det ska den vara! Häll ner den i två smörade brödformar. Grädda 175° i ugnen i... drygt en timme? Jag vet inte, här ute på landet har man inte stor koll på klockan. Men kör ner en potatissticka efter ett tag lite då och då tills den kommer ut torr, och brödet fått en fin färg.
Nu hade jag jordnötter och skållade mandlar i, och det var jättegott - när bröden kom ur ugnen hade vi bara lite smör på så blev det som supergoda, nygräddade jordnötssmörbröd eller något. Men man kan ju ha i precis vad man vill. Tänker nog testa med lite bananbröd, lingonbröd och pumpabröd med pumpakärnor lär ju passa perfekt nu i Halloweentider! :D

Currygrönsaker



Idag blev det vanlig middag - vanlig för mig i alla fall. Men icke desto mindre trevligt! Vi sitter här ute på landet utanför Norrtälje mor, far och jag. Hade egentligen tänkt göra en riktig höstmiddag med tofu och kantareller, men det får bli imorgon, då jag fått chansen att plocka färska sådana!
Detta är en riktigt enkel vardagsmiddag för fyra som du slänger ihop på en kvart:

- 4 port. kokt ris av valfri sort (idag blev det jasminris - tar bara 10 minuter att koka)

Medan riset kokar gör du currygrönsakerna:

- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- Typ 4 dl frysta grönsaker (classic wok mix, asian wok mix, svenska grönsaker... whatever floats your boat)
- salt & peppar
- rikligt med curry
- lite kanel
- soyasås
- mjölk/grädde/turkisk yoghurt/vad du än har hemma

Stek hackad lök och vitlöksklyftor som du pressat med sidan av kniven tills de fått lite färg. Häll ner de frysta grönsakerna och börja krydda! Här ska man vara kreativ! Bara man smakar av och ser till så att det inte blir förjäkligt och äckligt. Häll på lite soyasås och någon matlagningsvätska. Mängden beror på hur såsigt du vill ha det! Det är kul att leka och experimentera :D

Servera riset och currygrönsakerna med lite färsk sallad. Det är även jättegott med chashewnötter i sådana här currygrönsaker!

Fullkornspizza med äpplen & gorgonzola




Godaste pizzan jag ätit på länge i alla fall! Ett mycket nyttigare (och godare) alternativ till köppizza, då den fullkorniga degen mättar så du endast behöver en eller ett par bitar + att det räckte med endast gorgonzolan som ostlager, så det finns inget onödigt tjockt, äckligt och fettigt ostlager.

Börja med degen i god tid, då den behöver jäsas länge! Jag körde på ett amerikanskt recept, men jag försöker översätta måtten så gott det går:

- 3/4 cup (1 1/4 dl) fingervarmt vatten
- 1 paket torrjäst (12 g)
- 1 cup (2 1/4 dl) fullkornsmjöl
- 1 cup (2 1/4 dl) vetemjöl
- 2 nypor salt


Blanda jäst och vatten, och låt smälta samman i ett par minuter. Blanda sedan ner mjölet och saltet, och knåda ett tag till en slät och jämn deg. Täck med kökshandduk och låt jäsa i ca. 1 timme.
Gör tomatsåsen så länge! Jag var mycket sparsam med kryddor här (normalt brukar jag ha oregano, chili och annat gott) eftersom gorgonzolan och äpplena har så speciell smak i sig...

- 0,5 hackad gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- olja
- 1 burk krossade tomater
- 1 liten riven morot
- salt & peppar


Fräs lök och vitlök (som du halverat och sedan pressat med sidan av kniven, för att få ut saften och smaken) i rikligt med olja, men låt dem inte ta färg, i en liten kastrull. Häll sedan ner krossade tomaterna och låt puttra ett tag innan du häller ner den rivna moroten. Smaka av med salt och peppar.

När degen jäst klart (till ca. sin dubbla storlek), sätt på ugnen till 250°. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och tryck ut till en tunn, platt kaka. Täck tomatsåsen över.

Min mamma hade tagit hem en stor kasse gröna äpplen från landstället, vilka passade perfekt till den här pizzan tycker jag. Jag är inte bra på äppelsorter, men dessa var ganska små och mjöliga. Eftersom de skulle vara i ugnen och bli ännu mjukare tog jag de mest fasta jag hittade.
Skala och skiva äpplena fint, och placera ut dem på pizzan. Smula sedan över ett helt paket (ekologisk) gorgonzola. Grädda pizzan längst ner i ugnen, tills den fått fin färg och är lite krispig (tog kanske 20 minuter).

Jag bröt några valnötter och la på min pizzabit tillsammans med färsk rucola. Men för nötallergikern säger mamma att det var jättegott med pumpakärnor också. Misstänker även att det vore lite extra gött med lite honung ringlad över, om man har lite av en sån där "sweet tooth".

En god start på dagen, och en god start på nya bloggen!



Människor är tråkiga när det gäller vardagsmatlagning, inte minst gällande frukosten. Hur många slänger inte bara ihop ett par ostmackor, eller endast en kopp kaffe, och rusar iväg till jobbet/skolan? Nänä. Hemma hos Elin rusas det inte iväg till något jobb. Det är väl fördelen med att plugga hemma, man får mer tid för mat! I all min matbloggsläsning fann jag en exceptionell frukostblogg som heter Frukostera (besök henne på: http://frukostera.blogg.se/index.html), vilken har inspirerat till denna enkla, men supergoda start på dagen.

Blanda 3/4 dl havregryn och 1/4 dl rågflingor i en skål, och fyll på med vatten så det täcker hela ytan. Släng på en nypa salt och hyss in i mikrovågsugnen ett par minuter. Rör ner lite havremjölk och sprinkla på med lite grovhackade hasselnötter och torkad banan. Som godis på morgonen, och håller dig mätt länge (och dessutom koncentrerad när du ska ha prov på hela franskakursen som du ihärdigt travat igenom i flera veckor - önska mig lycka till...)!

Välkommen till min nya blogg!

RSS 2.0