Annorlunda smörgåstårta med senapsmozzarella





För mycket länge sedan, av någon anledning (jag tror jag letade inspiration till en film) googlade jag ordet "Picknick". En av bilderna som tydligen kom upp, var på en stor limpa som man stoppat typ soltorkade tomater i. Det gav mig idén till att göra något sådant här, men jag har inte tagit mig tid att göra det förrän kanske ett halvår senare.
En annorlunda smörgåstårta helt enkelt. Och mycket finare om jag får säga det själv.
Ett stort bröd. Och en god röra. Fast en tårta.
Nåja! Mycket mättande och god var den, man skulle kunna haft lite mer röra och lite mindre bröd dock...

Till brödet:

- 50 g jäst
- 1/2 liter fingervarmt vatten
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 2 dl fint rågmjöl
- ca. 10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och rör ner ljummet vatten. Blanda ihop med oljan och saltet, tills jästen har smält. Rör sedan ner lite mjöl i taget, tills du fått en fast och fin deg.
Låt jäsa under duk i ca. 45 minuter.
Ta fram på mjölat bakbord och knåda ut till en limpa. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 35 minuter.
Nu gjorde jag någonting lite speciellt. Först stoppade jag in brödet i ugnen, kanske fem minuter, så den precis fått en yttepytteliten yta. Då tog jag ut den, tryckte ihop degen och stoppade en rund bakform runtom eftersom jag ville ha ett högt runt bröd. Det intressanta blev ju mönstret på toppen, eftersom man tryckte ihop ytan som bildats. Jag tyckte det blev fint - testa!
Nåja. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca. 50 minuter. Ställ fram på galler.

Senapsmozzarellan:

- lite olja
- 1 paket quornbitar
- 2 nävar blandrucola sallad
- 2 paket ekologisk mozzarella
- 1 större skvätt grädde
- 2-3 msk god, grov sötstark senap
- salt & peppar

Stek quornbitarna i lite olja tills de fått färg. Sänk värmen. Blanda ner sallad och riv ner mozzarellan. Rör om och häll ner grädden, och klicka ner senap. Röraröra och kryddakrydda och smakasmaka av.

Liksom när man gör jack-o-lanterns (är ju Halloween snart!) så skär du av toppen av brödet. Spara locket. Gröp ur brödmassan innuti, tills du får ett ganska ihåligt bröd.



Sedan lägger du i mozzarellaröran...



...och lägger på locket!





Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0