Surdegsbröd med smak av lite mandel



Gott, segt och saftigt bröd med lite, lite smak av mandel.
- 12 g jäst
- 280 g vetesurdegsgrund
- 6 dl kallt vatten
- 1 msk salt
- 1 dl mandelmjöl
- ca. 13 dl vetemjöl special
Lös jästen och surdegen i vattnet, och rör ned saltet. Arbeta därefter ned mjölet, rör ihop, knåda till en jämn deg som ska vara kladdig! Täck över och låt jäsa i 3 timmar eller så, tills degen fördubblats i storlek. Under jästiden sträcker du ut degen över sig själv ett par gånger.
Häll ut degen på mjölad arbetsyta, dela på två och forma till två bröd. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, täck över och låt jäsa i en dryg halvtimme till, medan ugnen värms till högsta värme.
Sätt in plåten i ugnen, spruta lite vatten uppe och nere i ugnen och baka i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 200° och baka i ytterligare 35 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.

Kommentarer
Trackback