Det underbara New York Times brödet

 
 
 
 
Det här brödet har funnits på alla bloggar och baktidningar och blivit aspoppis. Ett supergott bröd med fin konsistens som påminner om surdegsbröd trots att det egentligen bara läst mycket länge. Blir dessutom mycket vackert. Hade man haft dubbla mängden salt hade det ju nästan varit perfekt..!
 
Nu står måtten alltså på amerikanska, men eftersom alla (mina 1-2 läsare) har smarta datorer och internet så lär det väl inte vara något problem!
 
- 3 cups vetemjöl (gärna special!)
- 1/4 tsk "instant yeast" alternativt 2-3 ärter jäst
- 1 1/4 tsk salt (vad är det för mått på salt egentligen? vem orkar mäta upp 1/4 tsk??) och ta som sagt gärna mer
- 1 5/8 cup vatten (än en gång - vad är 5/8 för konstigt mått egentligen?)
 
Använder du torrjäst så blanda detta med mjöl och salt och rör ned vattnet - annars blanda jästen med vattnet, rör ned salt och därefter mjöl och blanda. Knåda behövs inte.
Täck med plast och ställ för att jäsa i minst 12 timmar, men gärna upp till 18. Degen ska bli alldeles bubblig!
Mjöla bakbord och häll ut degen. Med mjölade händer vik den ett par gånger över sig självt. Täck över och låt vila i 15 minuter.
Mjöla en bakduk (gärna med typ havrekli för att få en krispigare yta), vik degen ett par gånger över sig själv och forma till en boll och lägg på duken. Mjöla ovanpå och vik över duken. Jäs i 2 timmar.
När det är en halvtimme kvar på jäsningen, sätt på ugnen till 230° och ställ in en gjutjärnsgryta med lock medan den värms upp. Ta sedan ut den nu extremt heta grytan och floppa ner degen - skaka lite för att jämna ut. Sätt på locket, in med grytan och baka i 30 minuter. Ta sedan av locket och baka i ytterligare 15 minuter.
Stjälp ut brödet och låt svalna på galler.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0