Dinkelbröd i gryta



Ännu ett vackert och saftigt bröd med kraftig, krispig yta från gjutgärnsgrytan! Testade ett grövre bröd idag, blev mycket gott med härlig dinkelsmak :)
Var försiktig med grytan dock. Man tror att man är varsam och så kickar reflexer in och man plockar upp ett 275°-varmt grytlock med bara handen ändå. Och så sitter man där med fingrarna i en skål med isvatten resten av kvällen...
- 5 g jäst
- 3 1/2 dl vatten
- 1/2 dl havrekli
- 1 msk salt
- 5 dl siktat dinkelmjöl
- 3 dl vetemjöl
- havrekli till utbakning
Lös jästen i vattnet. Rör ner havrekli och salt, och därefter mjölet, men bara så allt blandas. Täck över med plast och låt jäsa i 6-8 timmar eller över natten/dagen.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord, vik över sig själv ett par gånger, täck över och låt vila i 15 minuter. Vik degen över sig själv ett par gånger till, strö ut havrekli eller mjöl på en bakduk, lägg på degen och vik över duken. Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och värm upp till 275°. Låt degen jäsa medan ugnen värms upp.
Ta ut grytan och stjälp över degen, sätt på locket och baka i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 225° och baka i ytterligare 30 minuter. Ta sedan av locket och baka i 20 minuter till. Låt svalna på galler utan bakduk.

Kommentarer
Trackback