Chokladbulle med saffran

 
 
 
Dags att börja adventsbaket I guess.
 
Ville göra något roligare än den vanliga, sedliga lussebullen. Don't get me wrong, jag älskar faktiskt att gå runt på stan och känna doften av Pressbyrån-saffransbullar överallt. Men det är roligare att baka något nytt.
 
Så. Varför inte en saftig chokladbulle fullproppad med krämig saffransfyllning nu till första advent? Två awesome smaker i samma bulle liksom. Kan inte gå fel.
 
Receptet är (lite reviderat) från Magnus Johanssons bok, Lyckas med choklad <3
 
ca. 50 st:
 
- 40 g jäst
- 5 dl mjölk
- 8 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl socker
- 8 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 dl kakao
 
- 250 g mandelmassa
- 125 g rumsvarmt smör
- 2 g saffran
 
- 1 uppvispat ägg + pärlsocker till garnering
 
Blanda mjölk (ja, den kan vara kall) med jästen tills det smält samman, och rör ner mjölet. Låt den lösa degen jäsa i 45 minuter.
Gör under tiden fyllningen: Riv mandelmassan grovt, tillsätt smöret i små klickar, mosa ihop till en jämn massa, och rör ner saffran.
Tillsätt socker, den andra satsen mjöl och salt, och knåda tills degen är smidig och jämn. Tillsätt smöret i klickar, och knåda till en jämn deg (ja, det blir kladdigt - men ha tålamod och knåda tills det är helt jämnt ändå), och tillsätt slutligen kakao, och knåda än en gång tills den bruna färgen är jämn överallt.
Dela degen på två delar och kavla ut till avlånga, rektangulära plattor, ca. 3 mm tjocka. Bred på fyllningen, rulla ihop och skär varje rulle i ca. 25 bitar. Lägg dem i bullformar på en plåt, täck över och låt jäsa igen. I receptet står det 3 1/2 timmar, men för mig räckte det med endast 45 minuter eller något - annars skulle de bara bli för stora och svämma över i formarna.
Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i 225 graders värme i ca. 10 minuter.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0