Höstbröd! (Jordnöts- & mandelbröd)



Jag har varit så sugen på att baka bröd så länge nu, så igår satte jag och mamma ihop vore huvuden och fick fram detta fina resultat! Brödet är gjort med rågmjöl och filmjölk, men man borde "egentligen" även ha sirap och bikarbonat. Det hade inte vi, så blandade ut lite honung med socker och vatten, och använde bakpulver istället. Honungsvattnet fungerade superbra, men dessvärre blev bröden kanske inte riktigt lika stora som jag hade velat. Så i framtiden får det bli bikarbonat eller mer bakpulver (dock tror jag mycket mer bakpulver bara skapar den där äckliga konsistensen på tänderna man kan få av scones ibland) - eller jäst!

- 7 dl vetemjöl
- 9 dl rågmjöl
- 3 tsk bakpulver
- salt
- jordnötter
- mandlar
- 2 msk honung
- 0,5 dl socker
- lite vatten
- 7-8 dl filmjölk

Blanda först alla torra ingredienser. Värm upp honung, socker och lite vatten i en kastrull och blanda väl (eller ta typ 1 dl mörk sirap). Rör ner den söta blandningen och filmjölken i mjölblandningen och rör om. Degen är rätt kladdig, det ska den vara! Häll ner den i två smörade brödformar. Grädda 175° i ugnen i... drygt en timme? Jag vet inte, här ute på landet har man inte stor koll på klockan. Men kör ner en potatissticka efter ett tag lite då och då tills den kommer ut torr, och brödet fått en fin färg.
Nu hade jag jordnötter och skållade mandlar i, och det var jättegott - när bröden kom ur ugnen hade vi bara lite smör på så blev det som supergoda, nygräddade jordnötssmörbröd eller något. Men man kan ju ha i precis vad man vill. Tänker nog testa med lite bananbröd, lingonbröd och pumpabröd med pumpakärnor lär ju passa perfekt nu i Halloweentider! :D


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0