Rönnbärsgelé

Man måste ju utnyttja och experimentera med allt ätbart som naturen kan erbjuda tycker Elin! :D Förutom svamp var jag ute och plockade på mig en massa rönnbär idag. Dessvärre lät mitt tålamod och mina kalla fingrar inte mig plocka så mycket, så det räckte endast till en liten burk.
Den här gelén är godast om man har äpplen i också, rönnbär är ju så himla sura och beska. Jag gjorde med paradisäpplen, och den blev SÅ god. Men jag ger er ett recept som ska ge fyra burkar:

- 2 liter rönnbär
- 1 liter äpplen
- 7,5 dl vatten
- 9 dl socker per avrunnen liter saft

Först rensar man rönnbären, och skär grovt äpplena. Sedan kokar man dem tillsammans med vattnet tills äpplena blir mjuka. Sedan sätter man upp en sådan där silduk som de flesta mödrar eller mormödrar har någonstans i något skåp hemma, och låter allt silas igenom den och droppa ner i en bunke i sisådär 30 minuter...



Nu mäter man hur mycket saft det blir, och så häller man ner det i en kastrull. Sedan rör man ner lite socker i taget, alltså 9 dl per liter saft du fått (så om du fick 5 dl saft så har du 4,5 dl socker, fick du 1,5 liter saft så har du 13,5 dl socker, osv osv osv). Koka nu detta utan omrörning i typ 10-15 minuter.



Sedan gör man geléprovet! Man häller lite gelé på en kall tallrik och kör en sked igenom, och om gelén flyter ihop igen är den inte klar, då fortsätter man koka en liten stund. Men koka inte för länge, för då kan gelén bli alldeles stenhård.
Häll upp i fina burkar som du steriliserat genom att koka lite vatten i den i mikron någon minut först. Klaaart :D




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0