Lingonkola





Fina. Misstänker dock att de hade blivit rödare om man tagit ljus sirap. Nåväl.
Ut i skogen och plocka på er de sista lingonen!

- 2 dl lingon
- 1,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl socker
- 1 msk sirap
(helst ljus då alltså, för vackerhetens skull)

Mixa lingon (om du varit lat och KÖPT frysta, så låt de tina först!) i en mixer. Rör ner tillsammans med resten av ingredienserna i en kastrull, och koka upp. Låt det sedan stå och puttra tills det tjocknat ordentligt. Detta vet du genom att göra kultestet! Förr har jag bara gjort kola på vintern, så då har jag tagit ett glas med snö. Nu tog jag dock ett glas kallt isvatten. Sedan droppar man ner lite kola i isvattnet. Om kolan är tillräckligt tjock för att forma en kula av, så är den klar. Annars fortsätt puttra! Min var otroligt segkokt idag. Måste tagit bortåt två timmar! Kanske hade för mycket lingon (tog lite mer än 2 dl...).
När kolan är färdig häller du ner det i en form (jag tog en 10 x 30 cm tror jag) klädd i bakplåtspapper, och låter svalna och stelna till. Sedan skär du ut rektanglar och svepar in i lite plastfolie. Klart!

Mycket goda var dem i alla fall. En riktigt bra kombination faktiskt.


Trackback

RSS 2.0