Färskostbröd med oliver



Haha. Jag var inte så förtjust i färkosten jag gjorde (http://elinsproviant.blogg.se/2011/october/egen-farskost.html). Inte för att den blev misslyckad på något sätt, men jag älskar nog hårdost alldeles för mycket. Men här är ett bröd gjort på denna färskost i alla fall, vilket passade perfekt med lite oliver i också. Oliverna gav brödet ännu lite mer saftighet...

- 25 gram jäst
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 1 rågad dl färskost
- 3/4 dl grovhackade oliver
- 3 dl rågmjöl
- 4 - 5 dl vetemjöl


Värm vattnet till fingervarmt och rör ner jästen, och låt det smälta ihop. Blanda sedan i salt, olivolja, färskost och oliver till en riktigt kladdig smet. Arbeta sedan ner mjölet. Och om degen inte släpper kanterna, så ha i mer vetemjöl tills den gör det. Knåda lite, och täck sedan över med en kökdshandduk för att jäsa i ca. 45 min. Ta sedan ut degen på en mjölad arbetsbänk, knåda ytterligare lite, och forma sedan till en fin limpa. Täck över med duken igen och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i 225° i ugnen i ca. 35 minuter, tills stickan kommer ut torr och brödet fått en fin färg.
Tips är att tajma så att brödet blir färdigt samtidigt som en god grekisk middag, med massor av vitlök & oliver. Bröd är som vanligt alltid godast nybakat och fortfarande varmt! Men låt det alltid vila lite innan du stjälper upp det och skär i det. Annars kan brödet kladdas ihop på något konstigt vis. Inte bra.




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0