Himmelskt honungs- & grötbröd


Ikväll ville jag baka. Något riktigt speciellt och gott. Någonting varmt och gosigt.
Jag älskar att baka bröd.
Och detta bröd blev det godaste jag bakat på hela bloggen hittills tror jag. Himmelskt gott. Åh. ÅH. Ett stort, lagom sött och luftigt bröd med perfekt, rejäl skorpa. Mmmmmmmm <3 Blev kär.
Nu hittade jag ett amerikanskt recept igen som jag gjorde om lite. Men jag försöker konvertera måtten till "svenska":
- drygt 2 dl kokande vatten
- drygt 1 dl rågmjöl
- drygt 1 dl havregryn
- 3 msk honung
- 2 msk mörk sirap
- 2 tsk salt
- 2-3 msk olja
- 1 paket jäst
- drygt 1 dl fingervarmt vatten
- lite till honung
- 1 ägg
- 4 dl rågsikt
- 5-6 dl vetemjöl
Så! Börja med att blanda det kokande vattnet med rågmjöl och havregryn och rör om. Häll sedan ner honung, sirap, salt & olja och rör ihop allt till en jämn smet.
I en annan, mindre skål, smält samman jäst och fingervarmt vatten, och ringla lite honung ner i det också. Rör om, och sedan blanda ner det i grötsmeten. Rör sedan i ägget. När smeten är jämn och fin, blanda ner lite mjöl i taget, och börja knåda. Knåda, knåda, knåda.
Degen ska bli smidig och elastisk, men lossna från bunkens kanter.
Täck över med kökshandduk och låt jäsa - helst på ett lite varmare ställe. Jag tror jag lät det jäsa i ungefär 35 minuter. Ta fram degen sedan på ett mjölat bakbord och knåda ut. Forma gärna till något fint, eller lägg degen direkt i en smörad form. Jag flätade min och vek den dubbelt innan jag la den i formen.
Täck över och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Baka i 175° i nedre delen av ugnen i ca. 50 minuter. När provstickan kommer ut torr, ta ut brödet och låt det vila lite innan du stjälper upp det på galler för att svalna.
Trots att det är jääääääkligt svårt att motstå frestelsen - låt brödet vila liiiiiite till innan du skär i det. Det skrynklar ihop sig annars, och blir alldeles för kletigt.


Kommentarer
Trackback