Kalljäst grovbröd

Perfekt att kalljäsa en limpa över natten, om man upptäcker på kvällen att det inte finns något köpbröd. Riktigt enkelt. Detta är bara ett vanligt grovt brödrecept jag slängde ihop, men det skulle varit kul att testa några trevliga kryddor, eller göra typ lingonbröd eller ha lite nötter eller något. Men jag var lite för trött på kvällen för att experimentera tror jag. Även fast det är mycket mysigt att ställa sig och baka, när allt är tyst och mörkt. Kanske ska börja gå upp tidigt på morgonen och baka istället!
- 1/4 paket jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk mörk sirap
- 5 dl rågmjöl
- 5 dl rågsikt
Blanda ner jäst i fingervarmt vatten. När det smält samman, rör ner salt och sirap. Tillsätt sedan lite mjöl i taget och rör/knåda. Det är en mycket kladdig deg. Jag tror faktiskt att jag hade liiiite mer mjöl än 10 dl sammanlagt, för jag tyckte nästan att det var liiiite för kladdigt. Nåja.
Jag dekorerade mitt bröd med linfrön och några mandlar :)
Smöra en form och klicka ner brödet, jämna till. Täck över med kökshandduk och ställ in i kylskåpet för att jäsa över natten.
På morgonen tar du fram brödet för att jäsa liiiite ytterligare i rumstemperatur medan du väntar på att ugnen ska bli 200°. Baka i nedersta delen av ugnen i ca. 45 minuter, eller tills provstickan kommer ut torr.

Tips är att vänta ett tag innan man börjar skära i brödet, för annars är den för kladdig och skrynklar ihop!

Kommentarer
Trackback