Pre-Halloween middag: Pasta med pumpasås & pumpafrallor

Pumpkinpumpkinpumpkin.
Jag gillar pumpa. Och jag gillar att baka och laga mat efter säsong och tema. Har planerat en riktig Halloweenhöst feast, men detta var lite preplagning! Det blev en riktigt spicy pumpasås till pastan, och gosiga små pumpafrallor med kanel till. Kan säga att det blev mycket uppskattat :D
Till pumpafrallorna:
- 3 dl + 2 dl mjölk
- 1 paket jäst
- 3 msk olja
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 3 tsk kanel
- 1 dl pumpakärnor / solroskärnor
- 1 dl rågmjöl
- 150 g rivet pumpakött
- 6 dl vetemjöl
Till pensling & garnering:
- olja
- kanel & gärna fler pumpakärnor
Värm upp 3 dl mjölk till fingervarmt och blanda ner jästen. Häll sedan ner resten av mjölken (går även bra med filmjölk eller yoghurt), olja, salt, socker, pumpakärnor och rågmjöl. Rör ner finrivetrivet pumpakött (ta gärna mer än vad det står i receptet om du gillar smaken av pumpa) och blanda i vetemjölet lite i taget. Om degen fortfarande är kladdig, knåda i mer mjöl tills degen blir fast och släpper kanten av skålen. Täck över degen och låt jäsa i cirka en timme. Ta sedan fram degen på bakbord och forma små bullar av den och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ytterligare en stund, kanske 20-30 minuter (men jag orkade så klart inte vänta så länge, så de fick bara jäsa tills ugnen blivit tillräckligt varm C:). Pensla med lite olja och strö gärna över lite kanel eller pumpakärnor som garnering. Baka i mitten av ugnen i 225° tills de fått fin färg, kanske 15-20 minuter.

Dessa är säkerligen jättegoda till (pumpa)soppa också. Eller med bara lite smör och ost på!
Pumpasåsen:
- 1 klick smör
- 1 hackad gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1/2 röd, urkärnad hubanero (väldigt stark chilipaprika)
- 1/2 dl rapsolja
- 3 rivna morötter
- ca. 500 g rivet pumpakött
- 1/2 dl grädde
- 1 msk honung
- salt & peppar
- 1/2 tsk ingefära
Stek lök och krossad vitlök, som du pressat sönder med sidan av kniven, i smör tillsammans med finhackad hubanero. Tillsätt olja lite då och då under hela tillagningen. Rör ner morötter och pumpakött. Låt puttra en bra stund (ca. 20 minuter) och ha sedan ner grädde och honung. Smaka av med kryddor.
Servera med en god pasta!

Kommentarer
Trackback