Fullkornspizza med äpplen & gorgonzola




Godaste pizzan jag ätit på länge i alla fall! Ett mycket nyttigare (och godare) alternativ till köppizza, då den fullkorniga degen mättar så du endast behöver en eller ett par bitar + att det räckte med endast gorgonzolan som ostlager, så det finns inget onödigt tjockt, äckligt och fettigt ostlager.

Börja med degen i god tid, då den behöver jäsas länge! Jag körde på ett amerikanskt recept, men jag försöker översätta måtten så gott det går:

- 3/4 cup (1 1/4 dl) fingervarmt vatten
- 1 paket torrjäst (12 g)
- 1 cup (2 1/4 dl) fullkornsmjöl
- 1 cup (2 1/4 dl) vetemjöl
- 2 nypor salt


Blanda jäst och vatten, och låt smälta samman i ett par minuter. Blanda sedan ner mjölet och saltet, och knåda ett tag till en slät och jämn deg. Täck med kökshandduk och låt jäsa i ca. 1 timme.
Gör tomatsåsen så länge! Jag var mycket sparsam med kryddor här (normalt brukar jag ha oregano, chili och annat gott) eftersom gorgonzolan och äpplena har så speciell smak i sig...

- 0,5 hackad gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- olja
- 1 burk krossade tomater
- 1 liten riven morot
- salt & peppar


Fräs lök och vitlök (som du halverat och sedan pressat med sidan av kniven, för att få ut saften och smaken) i rikligt med olja, men låt dem inte ta färg, i en liten kastrull. Häll sedan ner krossade tomaterna och låt puttra ett tag innan du häller ner den rivna moroten. Smaka av med salt och peppar.

När degen jäst klart (till ca. sin dubbla storlek), sätt på ugnen till 250°. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och tryck ut till en tunn, platt kaka. Täck tomatsåsen över.

Min mamma hade tagit hem en stor kasse gröna äpplen från landstället, vilka passade perfekt till den här pizzan tycker jag. Jag är inte bra på äppelsorter, men dessa var ganska små och mjöliga. Eftersom de skulle vara i ugnen och bli ännu mjukare tog jag de mest fasta jag hittade.
Skala och skiva äpplena fint, och placera ut dem på pizzan. Smula sedan över ett helt paket (ekologisk) gorgonzola. Grädda pizzan längst ner i ugnen, tills den fått fin färg och är lite krispig (tog kanske 20 minuter).

Jag bröt några valnötter och la på min pizzabit tillsammans med färsk rucola. Men för nötallergikern säger mamma att det var jättegott med pumpakärnor också. Misstänker även att det vore lite extra gött med lite honung ringlad över, om man har lite av en sån där "sweet tooth".


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0