Kantarellrisotto



Blev ingen bra bild i mörkret...
Mycket god risotto blev det dock. Smakrik. Men fri från ost och vitvin - vilka är klassiska, "egentliga" risottoingredienser. Ingen gul lök heller. Och så hade vi endast grötris hemma, inget avorioris.
Man tager vad man haver, sade Kajsa Varg.

Till fem:

- 1 klick smör
- 2 stora vitlöksklyftor
-3,5 dl avorioris (eller grötris)
- 6 dl uppkokat vatten + 1 vegetarisk buljongtärning (helst svamp)
- 2 fryspåsar egenplockad trattkantareller
(you do the math hur mycket)
- vattenspadet från de tinade kantarellerna
- 1 "paket" sparris (ni vet en handfull i gummisnodd man köper)
- 1 stor klick smör till
- 1/2 burk creme fraiche

Inte det bästa receptet kanske. Men jag gjorde lite efter impuls detta.
Börja med att steka vitlöken (som du delat på hälften och sedan pressat sönder med sidan av kniven) i smör. Sedan fräser du riset en stund i det, innan du häller på buljongvattnet. Detta ska stå och puttra på ett bra tag.
Medan tinar du kantarellerna i mikrovågsugnen. Det blir mycket vatten. Det häller du ner i riset. Om man gör detta på köpta kantarellerer får man väl nöja sig med buljongen. Sedan steker man svampen tillsammans med sparris i smör, tills sparrisen blir mjuk och färdig. Och vattnet har avdunstat. Då häller du på creme fraiche, rör om, och blandar ner i den färdigkokta risotton.
Mycket mysig, varm och god söndagsmiddag. Mättande. Äkta risotto är dock mäktigare.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0