Thali - eller något dylikt



Igår ville Victor ha något med curry. Så vi slängde ihop en sorts egen latvariant av Thali! Thali är ju en indisk blandrätt med flera olika röror och rätter, oftast med Naanbröd till, som varierar från vilken region man är i typ. Men vi gjorde bara lite röror som vi kände för. Victor gjorde en tomatröra med quorn, en spenatröra med halloumi, och jag gjorde Naanbröd och humus. Tomatröran var i princip bara en tomatsås (med hela tomater, lök, vitlök, salt & peppar, ingefära, curry, paprikapulver, olja) med quornbitar.



Spenatröran var endast stekt spenat i vitlök & olja med stekt halloumi i.

Här får ni ett enkelt recept på Naanbröd:

- 1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
- 3 dl vatten, fingervarmt
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 2 msk olja
- 2 tsk honung eller socker
- 8 dl vetemjöl


Blanda jäst och fingervarmt vatten. Ha i resten av ingredienserna, men bara nästan av allt mjöl, och så tillsätter du det sista om det bara behövs, om degen inte släpper kanterna. Knåda. Låt jäsa övertäckt i ca. 1 timme. Sedan tar du fram degen, delar på 6-8 delar och plattar ut till tunna, avlånga kakor som du lägger på bakplåtspapper. Det klassiska sättet att tillaga detta bröd på är ju i stekpannan, men jag körde in dem i ugnen i 250° i kanske 10 minuter. Det roliga med dessa bröd är att de blåser upp till bubblor när de bakas!
Pensla dem sedan med vitlökssmör eller smör med persilja eller nåt.



Hummus:

- 1 burk kokta kikärtor
- 1-2 msk olivolja
- en skvätt citronsaft
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- salt & peppar efter smak

Mixa kikärtorna tillsammans med allt annat (igår fick jag mosa allt för hand med en potatismosstav eller vad det heter, men det funkade det med!). Om den är för tjock kan man hälla i mer olivolja eller bara pyttelite vatten.



Till allt detta serverade vi kokt ris och färsk sallad, och hade en liten picknick på vardagsrumsgolvet! Härligt! :D


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0