Finpiroger med tomatsås





Victor har varit sugen på pirgoer ända sedan vi gjorde egna ravioli (http://elinsproviant.blogg.se/2011/october/hemgjord-kantarellravioli.html) så då gjorde jag "fin"piroger åt honom till lunch idag :) Jag vet inte om det är så egentligen, men jag läste någonstans att det heter finpiroger om man gör dem med smördeg. Det gjorde jag, för att jag älskar smördeg. Det är ju det som är godast på paj till exempel! Annars brukar man göra med jäst, en deg som liknar pizzadeg typ. Men det orkade jag inte.
Till fyra piroger slängde jag ihop en egen smördeg på lite vetemjöl, rågmjöl, halvsmält smör, vatten och salt. Hur mycket man ska ha får man helt enkelt känna efter, eller googla på recept.
Till det gjorde jag en tomatsås med oliver och spenat.

När man gör piroger kavlar man ut smördegen tunnt, skär ut små cirklar (eller fyrkanter), klickar ut sin fyllning på ena hälften av cirkeln, och täcker över med andra. Klistra ihop kanterna med lite ägg eller vanligt vatten, och platta med gaffel. Sedan kör man bara in dem i ugnen i 225° i ca. 12 minuter!
Gud så gott det var. Tomatsåsen som blev över hade jag till för att doppa pirogerna i. Himmelskt <3


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0