Egen färskost

Superenkelt. Att det finns löpe i ost är inte så kul när man är vegetarian men älskar ost. Iofs är färskost inte alls samma sak som hårdost (och det finns ju faktiskt en del hårdostar utan löpe), men detta kan man göra som ett alternativ!
- 1 liter filmjölk
- (3 dl gräddfil gör den ännu krämigare, men behövs inte)
Värm upp filmjölken i en kastrull till lite varmare än fingervarmt (40-50°). Om du använder gräddfil också, rör ner den när du tagit filmjölken från värmen. Ställ att rinna av genom kaffefilter i några timmar, helst där det är lite kallare, i kylskåpet eller så ställer man bara ut det :)

Sedan när det filtrerats färdigt, eller du inte orkar vänta mer, så kryddar man det precis som man vill. Då vi är fler här saltade jag bara det för att få den helt naturell. Sedan får man ha lite gräslök, flingsalt och peppar när det väl är på mackan, eller tomat, vitlök, what have you.

Kommentarer
Trackback