Lyxpaj med svart trumpetsvamp



Både igår och idag hade vi lyckan med oss då vi hittade massvis med svart trumpetsvamp, jättelyxigt och svårhittad. Det är sannerligen fullt med skatter ute i skogen, det finns hur mycket svamp som helst!
Paj har jag varit sugen på ett bra tag nu, och jag hade läst att svart trumpetsvamp var extra gott med vitlök och persilja. Så det fick det bli! Jag började med att steka svampen:

- en stor klick smör
- 1 gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- en massa svart trumppetsvamp
- en näve färskplockad persilja




Stek först lök och vitlök i rikligt med smör, men jag lät dem inte ta färg. Sedan på med svampen och persiljan!
Efter detta började jag med pajdegen. Jag blev lite sur ett tag där, för jag gick efter ett jättedåligt recept. Nåja, man lär sig från sina misstag: smördeg gör man bäst efter egen känsla. Så något recept blir det inte på det, men då jag ville ha en lite nyttigare deg körde jag på en del vetemjöl och så lite rågmjöl och blandade ut med rumstempererat smör som jag skurit i småbitar och vatten. Jag gjorde lite mer än vanligt, eftersom jag ville lägga ovanpå pajen som dekoration också.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 200° i ugnen i typ 10 min. Då kan man passa på att göra fyllningen :)

- svampsteket
- 3 ägg
- 0,5 dl mjölk (grädde är godare dock)
- salt & peppar
- 1 stor vitlöksklyfta, pressad

Rör ihop allt och häll ner i pajskalet. Strö över 1 - 2 dl riven ost (helst lite parmesan också men det hade vi inte :C). Sedan la jag även över några platta strängar smördeg i ett klassiskt pajmönster, och strödde över pyttelite ost till. Grädda i 200° tills den fått fin färg (35 min?)! Jag tog ut den när den var nästan klar och tryckte ner några av de sista lingonen som finns att plocka i skogen, och lät den grädde ytterligare lite.






Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0