Mors dag: Choklad- & mint marMORtårta





Tänker man mintchoklad så tänker man på min mamma. Och illgrönt.
När vi bodde i USA köpte vi ofta big packs av glass på Costco, och så fick vi välja ut våra favvisar. Mamma valde alltid ut den gigantiska mintgröna glassen med bitar av choklad i. Det gjorde inte så mycket. För det var en av mina favvisar också.
Mycket god Mors dag-tårta.
Var lite av en personlig signal för mig dock att börja träna armarna. Fyfan vad jobbigt att kavla marsipan. Tips: köp färdigt marsipanlock! (om man nu tänkt sig ha marsipanlock...)

Juste. Detta recept bygger typ på sockerkaksmetoden - vispa ägg och socker poröst, så får man en hög och luftig kaka. Dessvärre är jag lite lat. Så jag orkade inte vispa så länge. Man kan ju också ha bakpulver om man är lat.
Hm.

- 3 1/3 dl vetemjöl
- 230 g smör
- 4 ägg
- 2 1/2 dl socker
- 3/4 dl kakao
- 1/2 dl mjölk
- några droppar mintessens
- några droppar grön hushållsfärg

Ha smöret framme eller smält det tills det blir helt mjukt, men inte till vätska, och mosa ihop det tillsammans med mjölet till en krämig smet. I en separat skål vispar du ihop ägg och socker poröst. Vispa ner det lite i taget till den andra smeten. Fördela smeten hälften/hälften i var sin separat skål. Blanda ner kakao och mjölk i den ena, och mint och den gröna färgen i den andra.
Varva en sked från varje smet ner i en smörad och mjölad, rund kakform.
Baka i nedre delen av ugnen i 180° i 45 minuter. Låt svalna.

För locket: Mosa ihop ca. 300-400 g marsipan med några droppar hushållsfärg. Kavla ut till en platt, rund kaka mellan två ark bakplåtspapper, och placera över tårtan.

Trackback

RSS 2.0