Ostsufflé med quorn & spenat





Lyckade suffléer! Så stolt jag blev.

Lite smaklösa tyvärr, men jag tror att det går att fixas till med endast lite mer salt & peppar, kanske en godare ost också (jag körde på ordinär färdigriven gratängost från coop...). Men familjen älskade dem.
Suffléer är så "roliga att äta" som min syster sa. Det är så himla speciell konsistens på dem. Krämig och luftig på samma gång. Gött.
Dessa är även lite mer matiga än den vanliga ostsufflén, så det räcker gott och väl till middag för sig själv.

4 port:

- smör & finriven ost till att "bröa" suffléformarna med

- 100 g quornbitar
- knappt 300 g tinad spenat, avrunnen & urkramad från vatten
- salt & peppar
- 2 1/2 msk smör
- 3 msk mjöl
- 2 1/3 dl mjölk
- 4 äggulor
- 2 vitlöksklyftor
- salt & peppar
- 5 äggvitor + en nypa salt
- 2 1/3 dl riven god ost
- 2 msk riven ost
till smula över suffléerna - för ytans skull

Börja med att ta fram äggen ur kylskåpet och dela äggulan från äggvitan. Låt dem stå framme i rumstemperatur, eftersom sufflén tydligare blir bättre då (men de är lättare att dela på direkt från kylen). Smöra och "bröa" formarna med finriven ost - grovriven ost fastnar inte.
Stek quornbitarna tills de får yta. Blanda dem med spenaten (som är väl avrunnen och helt urkramad på vatten) och salta och peppra.
Smält smöret i en liten kastrull och blanda ner mjölet, inga klumpar nu. Låt puttra i ett par minuter, och rör sedan ner mjölken lite i taget. Låt koka upp under KONSTANT vispning, om du lämnar den i fred i mer än några sekunder kan det brännas i botten, och vispa tills det tjocknat. Ta bort från plattan, rör ner i en bunke och låt svalna i 10 minuter.
Vispa därefter ner äggulorna, och krydda med salt, peppar & vitlök.
Vispa äggvitorna med en nypa salt tills de blir riktigt hårt, glansigt vitt skum, bunken ska du kunna hålla upp och ned utan att vitan åker ut. Vänd försiktigt ner typ 1/3 av vitan i mjölksmeten, när allt blandads vänder du ner den rivna osten. Vänd därefter ner 1/3 till av vitan, och sedan resten. Var försiktig så du inte dödar fluffigheten! :D
Fördela quornspenaten i suffléformarna, och häll därefter över sufflésmeten. Smula lite riven ost över, och baka mitt i ugnen i 175° - MEN - 175° var alldeles för lite för mina små godingar, jag fick lov att höja ända till 185° innan de började resa sig. Jag tror att sånt är individuellt från gång till gång. Men vad vet jag. Baka i ca. 20 minuter, eller tills de rest sig och fått fin färg. Servera DIREKT! De sjunker ihop jättesnabbt.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0