Misslyckad god chokladsufflé





Jag fick så fina suffléformer av mina fina syster i julklapp. En skam att de inte testats ännu tyckte jag.

Det var många olika beslut jag behövde ta inför mitt allra första suffléförsök. Att det skulle vara choklad var givet. Just för att jag älskar choklad. Men sedan kom alla frågor: Skulle det göras med grädde, mjölk eller bara choklad, ägg och socker? Skulle jag sikta på att endast göra den så hög och luftig som möjligt eller skulle jag göra mer som en fondant, med inbyggd sås eller en annan rolig surpris? Eller göra chokladsås till? Eller vispad grädde?

Nåja. Jag bestämde mig för att bygga in lite vit choklad i mitten, då jag anade att första gången jag gjorde skiten skulle det ändå inte bli så lyckat. Meningen med suffléer är ju att de ska resa sig och bli riktigt höga. Men liiiite ville jag ändå att den skulle resa sig. Så jag testade ett par extratrick som jag läste om, men tydligen fungerade dem inte för mig. Får försöka igen snart.

God blev den i alla fall! En aning för bitter med endast den mörka chokladen, äggvitan och sockret (förutom den härliga vita chokladen i mitten), så jag TVINGADES vispa grädde till.

Detta är för två stycken, men är ni fler är det bara att dubbla eller multiplicera med vilket jävla nummer ni vill! Kanske är det bäst att INTE följa mitt recept, eftersom jag kan ha gjort ett antal fel. Men. Såhär gjorde jag i alla fall.

- smör & strösocker till suffléformarna
- 100 g mörk choklad
- 2 äggvitor
- 5,5 msk strösocker
- några bitar vit choklad

Jag började med att smöra formarna ordentligt, ända upp till kanten, och "bröade" dem med strösocker. Medan jag vispade äggvitan smälte jag chokladen i mikron. Äggvitan vispades med först en halv matsked socker, och sedan hade jag i resten och vispade till ett fast, hårt och vitt skum. Som man gör när man gör maräng. Man ska kunna vända på bunken upp och ner utan att skummet rinner ut. Jag vände ner lite av äggvitan i den smälta chokladen, vände ner lite till, och vände sedan över chokladsmeten till äggvitan och rörde försiktigt om tills allt blandats, men var väldigt fluffigt.
Jag hade läst att sufflén skulle resa sig bättre om man snörade fast bakplåtspapper runtom formen, så att den kunde resa sig över formen och fortsätta uppåt. Tyvärr nådde mina inte ens kanten av formen. Så om detta funkar återstår att se.
Smeten hällde jag i till hälften i formarna, la ner lite vit choklad, och täckte över med resten av smeten. Och så bakade jag dem i mitten av ugnen i 175° i ca. 20 minuter - då hade de rest lite, men verkade inte vilja resa mer, och jag hade även läst att om de är i för länge så sjunker dem ihop.
Äh. Nåja. Detta blev lite av ett gott misslyckande, men jag får testa igen inom en snar framtid! :D


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0