Kakaobröd


FÖRVÅNANDE gott. Jättegott.
Jag har faktiskt småtänkt lite grand sådär om att använda kakao som krydda i bröd ett tag nu, men vågade ärligt talat inte testa det förrän jag läste om det i den här bloggen: http://sotasaker.com/chokladbrod/ (jag gillar henne). Egentligen är ju kakao i sig väldigt aromatiskt, varför måste man använda det endast i kombination med sötsaker?
Detta var mycket intressant och tillfredsställande, något helt nytt för mig men ändå visste man liksom på något sätt alltid att det skulle passa perfekt. Nåja.
Som hon säger är det ju bara att krydda sitt favvobröd med kakao. Jag körde på typ ett vanligt bondbröd/vetebröd, men med någon deciliter grahamsmjöl också för att det skulle få en smula mer fibrer.
Det som är intressant är att verkligen sitta och tänka på hur något smakar. Att anstränga sig. Detta bröd är bara så att man precis anar kakaosmaken, att det ligger någon mörk och rund, aromrik smak någonstans och lurar. Hehe. Lurar.
Testa!
1 limpa:
- 25 g jäst
- 3 dl vatten, fingervarmt
- 1 tsk salt
- 1 msk mörk sirap / brödsirap
- 3 msk kakao
- 1 dl grahamsmjöl / rågmjöl
- 5-6 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke, och häll över det ljumma vattnet. Rör om tills det smält samman. Därefter rör du ner salt, sirap och kakao. Sedan arbetar du i mjölet lite i taget, och knådar tills degen är jämn och släpper bunken. Sikta lite mjöl över och täck med kökshandduk för att jäsa i ca. 35 minuter.
Ta fram degen och arbeta ut den på ett lätt mjölat bord. Forma en limpa, täck över med handduken igen och låt jäsa i ytterligare 35 minuter.
Baka i nedre delen av ugnen i 225° i ca. 30-40 minuter (men var där och känn efter med stickan, jag börjar lära mig att bröd är högst individuella...).
Låt svalna på galler - avstå frestelsen i alla fall en stund. Brödet bakas fortfarande när du precis tagit ut det. Och om du skär i det direkt så kommer det skrynkla ihop sig och bli kladdigt och smuligt.

Kommentarer
Trackback