Red velvet cake







Superförsenad alla hjärtans dag-middag hade vi.
Tyckte att denna tårta var lite av något obligatoriskt, speciellt om man aldrig testat göra den förr.
Ursprungligen framställde man den röda färgen med hjälp av vinäger, filmjölk och kakao - jag vet inte, det blev väl nån slags kemisk reaktion. Så det finns kvar i detta recept, men ett par matskedar röd karamellfärg tillsattes för att få den riktigt klarröd.
Den är dessutom supersaftig.

- 3 ½ dl strösocker
- 2 ägg
- 3 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- ½ tsk salt
- 1 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk vitvins­vinäger
- 1 dl rapsolja
- 2 ½ dl filmjölk
- 2 msk röd karamellfärg

Glasyren:
- 400 g cream cheese
- 3 dl florsocker


Börja med att vispa socker och ägg poröst och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör ner det tillsammans med vitvinsvinäger, olja och filmjölk. När allt är blandat så droppar du ner karamellfärgen och rör om ordentligt, så du får en enhetlig färg.
Häll ner smeten i en bakform som du smörat och bröat, och baka mitt i ugnen i 175°. I receptet stod det 40 minuter, men för mig tog det - jag skojar inte - 1 1/2 timme. Den ville liksom aldrig bli helt torr (och tro mig, den blev riktigt saftig till slut). Men jag orkar inte filosofera kring orsakerna.
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den på galler, och låter det svalna hELT (annars blir det jättesmuligt och mosigt när du skär den). Skär den sedan i två eller tre delar och kleta glasyren mellan lagrena, och ovanpå.
Trackback

RSS 2.0