Marängsviss


Har haft sug efter marängsviss i - jag vet inte - ett halvår typ nu. Men fan då ska det göras ordentligt då. Nu har jag stillat begäret för en lång, lång tid framåt. Hu vad vi mår illa här.
Men sånt där illamående som endast kan fås när man fått för mycket av det goda. Det absolut fantastiska :D
Jag minns bara att jag ätit detta en gång innan. Eller jag minns hur jag och mamma gjorde maränger til det. Så det var lite nostalgiskt.
Men tänk er. Detta är ju faktiskt den ultimata bästa efterrätten. Den kombinerar ju allt som är gott. Glass. Grädde. Chokladsås. Maränger.
Gör man dessutom allt själv är det ännu godare. Då kan man dessutom göra vilken slags glass, sås eller maräng man vill!
Vi gjorde daimglass. Åh. ÅH.
Glass för fyra portioner (den enkla varianten, utan glassmaskin):
- 3 äggulor
- 1/2 dl florsocker
- 2 rågade msk kakao
- 1 1/2 msk florsocker
- några droppar vispgrädde
- 1 daimkaka (säger man kaka eller vad?)
- 3 dl vispgrädde
Vispa äggulorna med florsockret - gärna med elvisp - så att det blir vitare och lätt. I en separat skål rör kakao, florsocker och några droppar vispgrädde ihop så att du får en krämig smet. Detta rör du ner i äggröran tillsammans med daimkakan som du bryter i små bitar. Vispa grädden separat och vänd ner det lite i taget i resten av smeten. Ställ därefter bunken i frysen, och vänta tålmodigt i 3-5 timmar, tills glassen blivit - ja, glass - eller tills du fan inte orkar vänta mer.
Maränger (typ 20?) :
- 3 äggvitor
- 2 dl socker
Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret med elvisp, till ett riktigt fast, lent och vitt skum. Det ska vara så pass fast att du kan vända bunken upp och ner utan att det glider ut. Vänd därefter ner resten av sockret.
Spritsa ut smeten till små maränger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 100° i typ en timme. Jag trodde att de skulle få lite färg på sig, men nej de förblev kritvita. Men åh så perfekta de blev! Alldeles goa och sega i mitten.

Chokladsås:
- 50-75 g smör
- 1 1/2 msk florsocker
- 2-3 msk kakao
- någon msk grädde
Chokladsåsreceptet kan vara lite felaktigt, då det var Victor som gjorde den, och helt efter känsla. Smält smöret i en kastrull, blanda socker, kakao och grädde separat till en jämn kräm, och rör ner det i kastrullen. Rör om till en sås!
Så när glassen äntligen är färdig i frysen, lägger man upp ett par-tre kulor i fyra skålar, vispar lite grädde och lägger en klick ovanpå, några maränger, och ringlar såsen över.
En efterrätt som täcker sötsugsbegäret ett bra tag framöver. Fyfan.
Trackback