Hamburgare på riktigt sätt





Jag och Victor spenderade dagen med att baka eget hamburgarbröd, göra egna hamburgare och fritera egna pommes frittes. LÄTT värt. Så jävla värt. Sitter nu här så däst så jag knappt orkar tänka på vad jag skriver, och jag tror nog att magen spricker snart. Men också det är så jävla värt.
Godaste jävla burgaren jag ätit på läääääääänge.

6 mycket stora eller 8 vanliga hamburgarbröd:

- 1 paket jäst
- 2,4 dl vatten
- 1/2 dl mjölk

- 8 3/4 dl vetemjöl special
- 2 tsk salt
- 0,4 dl socker
- 40 g rumsvarmt ÄKTA smör

- 1 ägg

- lite vatten & sesamfrön

Värm vattnet och mjölken till fingervarmt för färskjäst, alternativt 47° för torrjäst, och blanda ihop med jästen. I separat bunke blandar du mjöl, salt och socker, och smular ner det rumsvarma smöret tills du får en smulig mjölblandning. Vispa upp ägget separat, och blanda ner det i mjölet tillsammans med vätskan. Knåda ett tag. Degen ska vara väldigt kletig. Täck över och låt jäsa i någon timme tills den fördubblats i storlek.
Forma degen till åtta små bollar - eller fem större, så får du fem gigantiska bröd som vi fick! Men kom ihåg att de blir nästan dubbelt så stora som bollarna du gör, eftersom de jäser ännu mer snart.
Täck över för att jäsa medan ugnen värms upp till 200° (typ en halvtimme). Innan du sätter in dem, pensla med lite vatten och strö över lite sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca. 15-20 minuter.
Låt vila några minuter på galler innan du skär dem på mitten.


4 hamburgarbiffar:

- 1 paket quornfärs (ta den som har större korn än Hälsans kök småkorniga, för Hälsans kök är inte god)
- 1 msk vetemjöl
- 2-2,5 msk olja
- 2 ägg
- 2 nypor salt, 2 nypor peppar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm paprikakrydda
- 1 krm flingsalt

Tina färsen i mikron, och blanda därefter ihop det med mjöl, olja och ägg. Krydda och smaka av. Man får helt enkelt känna efter om färsen är tillräckligt formbar. Vi formade våra till bullar och la dem i kylen medan bröden jäste, så höll de bättre ihop när vi stekte dem. Stek dem på hög värme i typ 10 minuter (vänd efter hälften av tiden).


Pommes frittes, 2 port:

- ca. 8 potatisar, fast sort
- typ en hel (???) flaska olja
- flingsalt

Få inte panik. Nästan all olja är kvar, det är inte så att du får i dig en i hel flaska olja. Hehe. Men säkerligen inte den mest nyttiga maten.
Skala potatisen och skär dem i små klyftor/strips. Värm upp oljan - nu minns jag inte till vilken grad, men jättevarmt ska det vara - lägg potatisstripsen i en sil och för ner i oljan. Fritera i 8-10 minuter. Lägg dem därefter i en skål med hushållspapper för att de ska rinna av, och ställ i kylskåpet tills de svalnat av. Fritera sedan igen i 10 minuter. Salta med gott flingsalt.


Vitlöksdipp:

- 1 paket gräddfil / 2 dl yoghurt / creme frâiche
- 1-2 vitlöksklyftor
(beroende på hur pass stor din kärlek för vitlök är C: )
- flingsalt & kvarnpeppar

Bara att blanda ihop!


Servera nu allt tillsammans med en god öl och avnjut!




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0