Chokladsemlor



Har sett fram emot semmeldagen sedan nyår tror jag. Eller jul till och med. För jag fick den där chokladbakboken av Magnus Johansson. Och där fanns det ett superfrestande recept på chokladsemlor.
Nu är jag i Karlstad och har dessvärre inte med mig den. Så jag sökte efter ett recept online som jag gjorde om lite  istället.

Att bli bra på att baka - och få det att se någorlunda fint ut också - tar tid och tålamod. Det är inte något man ska göra när man ska plugga till två prov och redan är stressad.
De här blev supergoda. Men snart tänker jag göra dem igen, och då ska de bli fina också. Har nämligen lovat mamma och Jenny att baka chokladsemlor åt dem när jag kommer hem. Så de här fick bli lite av en testvariant.
Men åh-så-goda.

Grattis på semmeldagen :DDDDD

6 semlor:

- 40 g smör
- 1 1/4 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1/2 dl kakao
- ca. 4 dl vetemjöl eller vetemjöl special
- 2/3 dl strösocker


- 100 g mandelmassa
- 50 g mörk choklad (helst ekologisk/fairtrade)
, ställt varmt så att det mjuknar till
- 1/2 dl kallt kaffe eller mjölk med en nypa kaffepulver

- 2 1/2 dl vispgrädde
- 1 msk kakao
- 1 msk florsocker

- kakao till garnering

Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll vätskan över och låt det smälta samman, rör om. Blanda salt, vaniljsocker, kakao, mjöl och socker, och rör sedan ner det i jästvätskan. Ha eventuellt lite mer mjöl, arbeta degen smidig och tills den släpper bunkens kanter. Ställ för att jäsa övertäckt till dubbel storlek.
Gå iväg och passa på att plugga...
Kom tillbaka och arbeta ut degen på lätt mjölat bakbord. Forma till 6 små bollar, lägg på bakplåt med bakplåtspapper och täck över och låt jäsa igen i ca. 30 minuter.
Pensla eventuellt med uppvispat ägg, baka i mitten av ugnen i 200° i 10-12 minuter.
Låt svalna på galler.

Riv mandelmassan grovt, och gör detsamma med chokladen. Mixa ihop med lite av vätskan. Skär av toppen på bullarna, gröp ut underdelen och blanda smulorna med chokladmandelmassan, tillsammans med resten av vätskan. Lägg tillbaka i bullarna.

Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker, och fördela över bullarna. Lägg på toppen, och sikta över kako.

Avnjut de få minuterna det tar att pressa ner semlan i magen, och av att du har några minuter till innan du måste tvinga dig tillbaka till pluggandet, och medan du lyssnar på din pojkväns nördiga prat med sina nördiga poolare om world of warcraft :)
Nej jag bara skoja. De är härliga.
Trackback

RSS 2.0