Skållat vetebröd

 
 
Skållar man brödet, d.v.s. häller kokande vatten över mjöl och låter det stå några timmar, innan man adderar resten, håller det mycket, mycket bättre och blir saftigt.
Vanligtvis när man säger skållat bröd menar man att det fått stå ett helt dygn, eller åtminstone i 8-12 timmar, men det här duger gott och väl.
 
Lite grövre vetematbröd, med lite knaprighet och rejäl krispig kant, gott!
 
- 3 dl vetekross
- 2 dl rågmjöl
- 2 rågade tsk salt
- 5 dl kokhett vatten
 
- 2 dl ljummet vatten
- 25 g jäst
- 10 dl vetemjöl
- + 2 dl vetemjöl

Blanda vetekross, rågmjöl och salt, och häll över det kokhetta vattnet. Rör om, och låt stå i ca. 2 timmar.
 
Rör ut jästen i det ljumma vattnet, och blanda ner i det skållade mjölet. Arbeta ner 10 dl vetemjöl lite i taget, knåda på 'ba.
Täck över med kökshandduk och låt jäsa i en timme.
Strö över 2 dl vetemjöl på bakbord och ha ut degen, arbeta in mjölet, knåda, knåda. Forma till en stor limpa, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 minuter.
Grädda i 250° i 15 minuter, sänk värmen till 150° och låt bakas i ytterligare 25-30 minuter. Låt svalna på galler.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0