Vanliga, hederliga kanelbullar


Visserligen missade jag bulldagen, men jag tycker att bullbakning hör till hösten. Nej, senhösten, för att vara mer precis. Det ska vara kallt och ruggigt ute, och när man proppat munnen full av sockersöt kanel ska den mysiga eftersmaken värma upp dig när du sedan vågar dig ut. Just så ska det vara.
Det var mycket länge sedan jag bakade bullar innan igår. Jag minns inte senaste gången. Men det jag minns är, när man rullat ihop och börjat skära ut bullarna, att det blev små missbildade kanter kvar. Kardemummadeg med smör, socker och kanel. Och dem fick man stoppa i munnen som de var.
Det är det bästa med bullbakning.
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 1 rågad dl socker
- 1 1/2 tsk malen kardemumma
- ca. 15 dl vetemjöl
- smör
- socker
- kanel
- 1 ägg
- pärlsocker
I en kastrull smälter man smöret, och rör därefter ner mjölken. När det blivit finervarmt häller man det över nersmulad jäst i en bunke. Och smälter det samman. Strö sedan ner salt, socker och kardemumma. Rör ihop, och arbeta sedan ner mjölet. Det är som med bröd - degen ska bli slät, elastisk men släppa bunkens kanter.
Täck sedan över med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca. en timme.
Nu beror det på vilka sorters bullar det ska bli! Gör man vanliga, gamla fina snurror tar man en rejäl klump deg, arbetar ut på mjölat bakbord och kavlar ut till en platt kaka. Men det här vet väl var och en. Bred på rikligt med smör (helst ska det vara lite smält, annars kan ju degen gå sönder) och strö över socker och kanel. Rulla ihop, som till en rulltårta, och skär ut bullar, beroende på hur stora du vill ha dem. Men gör de jämnstora, annars kanske vissa blir brända och vissa kletiga i ugnen.
Sedan kan man göra typ rosetter, eller kringlor, eller vegabullar. Jag testade lite egna varianter. Försökte mig även till några hjärtan. Men de blev missformade i ugnen :C Testa gärna om ni kan få dem bättre: när man smörat och strött över socker och kanel på kakan, så viker man den dubbelt istället. Därefter skärde jag ca. 1-cms strimlor, och rullade ihop från varsin sida av ändarna, och nöp ihop i mitten. Det såg ut som ett hjärta. Men när de bakades i ugnen svällde de upp och tappade formen.
Nåja. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och täck över med kökshandduk för att jäsa i ytterligare 35 minuter, ungefär - beroende på hur pass bra sitt tålamod är. Pensla sedan med uppvispat ägg, och strö över lite pärlsocker, om man så önskar.
Grädda mitt i ugnen i 250° eller, om man är smart och har två plåtar inne samtidigt, varmluftsugn på 225°, i ca. 10 minuter.
Käka varma och nygräddade med ett glas mjölk. Bjud på bullfest, men for god's sake, göm undan en påse någonstans för dig själv, för dessa djävular tar slut. Snabbt.
Trackback