Spenatbröd


Lite nyttigare, liiiite mer mättande... lite färggladare faktiskt. Gött med en skiva till maten, annars är det nog heeelt okej frukostbröd.
- 1/2 paket jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 1 dl urkramad, tinad hackad fryst spenat
- 2 msk olivolja
- 1,2 tsk salt
- 1 dl solroskärnor
- 6 dl grahamsmjöl
- ca. 6 dl vetemjöl
Smält jästen i det fingervarma vattnet. Ha ner spenat, olivolja och salt. När allt rörts ihop så blandar man ner solroskärnorna och lite mjöl i taget. Degen ska lossna från bunkens kanter, samt vara fast och smidig. Täck över med kökshandduk och låt jäsa i en timme. Knåda därefter ut på mjölat bakbord till önskad form (går även med baguetter eller frallor t.ex.) och täck över för att jäsa igen medan ugnen värms upp till 200°.
Om man gör en stor limpa som jag, bakar man i nedre delen av ugnen i ca. en timme. Gör man baguetter eller frallor kör man in dem i mitten på kanske hälften av tiden!


Kommentarer
Trackback