Öl- & cheddarscones





Väsentligt godare än vad det låter. Visserligen en speciell smakkombination, men det passade. Önskar dock att jag vore en aning klokare i ölsorter. Jag hade sett en del recepter av dylik sort, men med söt ölsmak, fruktig liksom. Men då detta var min farsdagspresent, och jag råkar ha en far som inte är så förtjust i det där lite sötare, så körde jag på det vi hade hemma: vanlig ekologisk premium lager från Spendrups. Cheddarn jag valde var av den mildare typen, då jag inte är så modig i smakexperimenten första gången jag gör något. För även den milda är ju smakrik.

Jag utgick från ett amerikanskt recept, som jag så ofta gör, men jag försöker översätta måtten:

- 4 3/4 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk peppar
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1 tsk socker
- 1 rågad dl tärnat smör
- 1 1/4 dl riven cheddarost
- 1 1/5 dl öl

- flingsalt, kvarnpeppar & riven cheddarost till garnering

Blanda vetemjöl, salt, peppar, bakpulver, bikarbonat och socker. Finfördela smöret i detta. Det ska inte vara några smörklumpar kvar, mer som smuligt mjöl. Rör sedan ner cheddarost och öl. Jag arbetade sedan ihop allt till en jämn deg med händerna.
Dela på 8 lika stora bollar eller fyrkanter eller vad du nu vill ha för form på dem, och platta till på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt, kvarnpeppar och riven cheddar. Baka mitt i ugnen i 175° i 20-25 minuter.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0