Lingonbröd i rosform


Degen var rosa. Synd att brödet blev brunt :C
Gott och saftigt dock! Lingonen ger ju brödet en naturlig sötma, utan att det blir onyttigt. Och trots att jag gjorde ett extra stort bröd denna gång är redan hälften uppäten.
- 1 paket jäst
- 3 dl fingervarmt vatten
- 2 msk rapsolja
- 2 dl lingonsylt
- 1-2 tsk salt (jag har alltid lite extra, eftersom jag personligen tycker mycket om salt!)
- 3 dl grahamsmjöl
- ca. 1 l vetemjöl
Smält ut jästen i det fingervarma vattnet, och rör ner oljan. Blanda sedan ner lingonsylt och salt. Mjölet har man ner lite i taget och arbetar ihop till en smidig deg, tills det släpper bunkens kanter.
Täck över bunken med en kökshandduk och gå en långpromenad i höstvädret så länge!
När man kommer tillbaka, arbetar man ut degen på ett mjölat bakbord och formar som man vill. Känner man inte för en ros (men varför skulle man inte göra det?) går det alldeles utmärkt med en stor, vanlig rund limpa :D
Täck över för att jäsa igen i ungefär en halvtimme. Under tiden sätter man på ugnen till 175°. När brödet är färdigjäst gräddar man det i nedre delen av ugnen i ungefär en timme.
Och så låter man bli sin frestelse en stund innan man skär i det!

Kommentarer
Trackback