Hösttårta (choklad, pumpa, peanutbutter...)




Maffig amerikanare.
Jo men nu kan man ställa sig frågan hur Elin inte kan vara trött på att laga med pumpa. Elin tycker pumpa är gott. Men det är även så att denna tårta skulle vara orange. Röd karamellfärg hade vi. Gul fanns ingenstans att köpa. Så med lite pumpapuré över, bestämde sig Elin för att det skulle bli en härlig färgersättare. Dessvärre fanns det ju även problemet med min frosting (nu talar jag om den utanpå, inte peanutbutter frostingen <3 innuti). Nåja. Den fick bli brun. Det är ju trots allt bara bruna löv kvar överallt, då är väl brunt den höstigaste färgen av alla? Fast brunt är fint. I alla fall när det är choklad.
Kan ni förresten tänka er att hela hälften (?) blev kvar, trots att vi var tolv pers som gav oss på denna feting? Men jag kan lova att det inte var på grund av något annat än att den helt enkelt var FÖR GOD. Haha nä. Eller jo. Men mätt blir man. Kanske finns det kvar en smakbit om någon vågar sig över på fika!
Pumpakaksbotten:
- drygt 100 g smör, halvsmält
- 3 dl socker
- 2 ägg
- 240 ml pumpapuré
- 4 3/4 dl mjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk kanel
- 1/4 tsk malen ingefära
- 1/4 tsk malen nejlika
- 1,2 dl vaniljyoghurt
Vispa (med elvisp) ihop smör, socker och ägg till en jämn smet. Rör ner pumpapuré tills det blir jämnt igen. Blanda alla torra ingredienser för sig, och blanda ihop allt växelvis med vaniljyoghurten.
Smöra och mjöla två runda kakformar, och häll ner hälften av smeten i var och en. Grädda därefter kakorna i 175° i ungefär 35 minuter. Låt vila lite och stjälp upp på galler för att svalna.
Chokladtårtbotten:
- 150 g smör
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 dl kakao
- 1 krm salt
- 2 dl vaniljyoghurt
Vispa (med elvisp) ihop smör, socker och ägg. I separat bunke blandar man ihop alla de torra ingredienserna. Och så rör man ihop allt växelvis med vaniljyoghurten.
Denna gång bakade jag en hel kaka i ugnen som jag när den svalnade delade på två. Rör alltså ner smeten i en smörad och "kakao-ad" rund kakform.
Baka i 175° i ca. 40 minuter.
Peanutbutter frosting:
- drygt 1 dl halvsmält smör
- drygt 2 dl jordnötssmör
- drygt 3 dl florsocker
...tror jag. Det är så svårt när man gör frosting för då brukar jag alltid bara gå efter känslan, måtten tappar liksom värdet. Nåja. Här är det bara att vispa ihop allt med elvisp! Kleta på mellan kaklagren!
Chokladfrosting:
- 1 paket Philadelphiaost
- 1/2 dl halvsmält smör
- 1 tsk flytande vanilj
- en väldig massa florsocker! (tror jag hade bortåt drygt 7 dl...?)
- 1-2 msk kakao (beroende på hur mörk och smakrik du vill ha den. jag ville ha min ljusare så att dekorationen skulle synas bättre)
Även här är måtten säkerligen inte helt överensstämmande. Men bara att vispa ihop och bre över hela tårtan! Sedan dekorerar man hur man själv vill, och stoppar in i kylskåpet ett tag tills frostingen stelnat.
Trackback