Grahamslimpa





Någon som gillar Skogaholmslimpan? Denna är ännu mer lagom-sötigare och saftig och god på alla sätt och vis! Minus emulgeringsmedel, askorbinsyra och allt annat köptrams :)
Detta var min eftermiddagsmeditering.

- 1 paket
jäst
- 50 g smör eller margarin
- 1 dl vatten
- 4 dl mjölk
- 1 dl mörk sirap
- 2 tsk salt
- ca. 8 dl grahamsmjöl
- ca. 5 dl vetemjöl

Smält smöret och rör ner vatten, mjölk, sirap och salt. Värm upp allt till fingervärme, och rör ner lite i en separat skål där du smulat ner jästen. Smält samman, och rör sedan ner detta i resten av smörmjölken. Se till så att allt är jämnt sammansmält. Arbeta sedan ner lite mjöl i taget. Jag är lite osäker på hur många deciliter av vardera mjöl det var jag tog, då jag bara körde lite på känsla. Degen ska bli smidig, elastisk, fast men släppa kanterna av bunken. Knåååååda. Och så täck över med kökshandduk och låt jäsa i ca. en timme!
Ta sedan fram på mjölat bakbord och knåda ut. Dela degen och forma två limpor som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Täck över och jäs i ytterligare en halvtimme tills ugnen blivit 200°. Stoppa in i nedersta delen och baka i ungefär 45 minuter.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0