Chocolate angel food cake


Någon hade köpt en sånt där jättestort äggpaket här hemma. Och inte använt upp dem. Så nu hade bäst före-datumet passerat, och det var hög tid att använda dem.
Och jag behövde baka.
För att det lugnar mig.
Dessvärre innebär Angel food cake att man bara använder äggvitorna. Jag funderar på att baka en guldkaka med äggulorna och frysa in. Hm.
... Och nu sitter säkerligen flera och gapar med öppen mun. 10 äggvitor?! Hm. Ja. Detta är en oerhört lätt kaka. Lätt som i luftig, alltså. Lätt som i smalt får ni gott ta och leta någon annanstans efter. För det vill jag inte höra talas om!
- 10 äggvitor
- 2 dl florsocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl florsocker
- 3 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Ja. Det svåraste är att separera äggvitorna från äggulorna. När man till slut fått ihop 10 äggvitor vispar man dem mycket hårt tillsammans med 2 dl florsocker. Det hjälper med elvisp. Skummet ska bli så pass hårt så att det går att göra maräng av dem, forma klickar utan att det rinner ut.
I en separat skål blandar man alla torra ingredienser väl. Därefter siktar man ner lite i taget i marängen, det hjälper med en sil till exempel. Försiktigt rör man ner det och ser till att det blandas väl och jämnt. Det ska kännas som mousse först! När man haft i hela mjölblandningen känns det dock ungefär som en vanlig kaksmet, fast... ja. Moussigare.
Smöra en bakform och täck med kakao. Häll smeten däri, och grädda i nedre delen av ugnen i 175°, i ca. 40 minuter.
Trackback