Äppel- & kanelbröd





Perfekt när man har några äpplen som börjar bli liiiite för mjuka och skrynkliga. Givetvis är det gött att baka bröd på äppelmos, men att riva äpplen går tydligen lika bra! Utgick ifrån detta recept av Monika Ahlberg:
http://www.recept.nu/1.37535/monika_ahlberg/matbrod/mjol/appelbrod, men såg att det inte fått alls så bra kritik på nåt annat ställe. Testade i alla fall. Det stod att man skulle smula ner jästen efter man redan blandat ner havregryn och äpplet, alltså när man redan hade liksom en smet. Jag vet inte hur bra jästen egentligen smälte då. Bröden blev inte sådär jättestora (jag halverade receptet som skulle bli fyra limpor, jag fick två liiiite mindre). Men man kan ju testa att jäsa dem lite längre än vad jag gjorde, jag minns inte hur länge jag lät dem jäsa... Goda blev dem dock! Smakade inte sådär jättemycket äpple. Men det kanske är bra. För sött frukostbröd är inte så gott.

- 3,5
dl
vatten
- 2,5 dl havregryn
- 2,5 dl rivet äpple
- 50 gram jäst
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk kanel
- ca. 9 dl rågsikt

Jag följde alltså receptet: Koka upp vattnet och häll det över havregrynet i en bunke, så det liksom smälter ihop och blir till gröt. Rör ner rivna äpplena (skalade först) låt smeten svalna till fingervarmt. Smula då ner jästen och rör om ordentligt. Vet fortfarande inte om jästen smälter och kommer igång ordentligt på detta sätt. Men men.
Rör ner salt och kanel, och arbeta därefter ner lite mjöl i taget tills degen är fast, jämn och lossnar från kanterna. Täck över och låt jäsa till dubbla storleken (ca. en timme).
Arbeta ut degen på mjölat bakbord, och dela och arbeta ihop två limpor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, täck över, och låt jäsa igen i ca. 35 minuter. Glöm inte att dekorera om så önskas :-)
Baka därefter längst ner i ugnen i 200° i ca. 35 minuter.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0