1a advent: Cheesecake brownies med pepparkaka (& pepparkaks cookie dough)


Jag vet inte. Jag var på sådant extremt kreativt bakhumör, och ville kombinera ihop något adventigt med färskosten som behövde användas upp. Men min familj är inte den mest gottegrisiga familjen, och om vi bakar något här tenderar det att ta så lång tid att ätas upp så att man måste slänga skiten. Och igår skulle jag hälsa på några riktiga gottegrisar. Hehe, gottegrisar. Ja. Nåja. I alla fall. De var mycket goda. Slänger man i lite glass så blir det, om jag får säga det själv, bättre än någon julglass Ben & Jerry's skulle kunna hitta på. Fast nä. De är faktiskt gudar.
- 150 g smör
- 1 dl kakao
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 2,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl mörk choklad i grova bitar
- 200 g färskost (typ Philadelphia)
- 1 äggula
- 3 msk socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk pepparkakskrydda
- (lite pepparkaksdeg om ni råkar ha ett paket liggandes)
Smält smöret och rör ner kakaon. Blanda därefter ihop med ägg och socker. Egentligen ska man blanda de torra ingredienserna separat, men jag körde ner allt bara och rörde om. Till sist bryter man en massa härlig mörk choklad i grova bitar och har ner.
I separat skål blandar man färskost, äggula, socker, vaniljsocker och pepparkakskrydda. En härlig doft av jul börjar nå dig...
En ugnsform klär du insidan av med bakplåtspapper (en sån där 20 x 30 cm eller vad det är skulle nog vara idealiskt här. Jag använde två vanliga avlånga saker som jag annars brukar baka formbröd i). Bred först med chokladbrowniesmeten. Har du pepparkaksdeg i kylskåpet - perfekt - lägg små klickar av det över. Häll sedan pepparkakscheesecakesmeten (<3) över alltsammans, och rör gärna om pyttelite med en gaffel för att ge det ett fint mönster (typ som med tigerkaka fast inte riktigt lika mycket).
Ställ in längst ner i ugnen i 150° i ca. en timme - beroende på hur kladdkakig du vill ha den.
Dekorera efter humör! (smält lite choklad på bakplåtspapper och tryck ut hjärtan med pepparkaksformar!)

Trackback