Tigerkaka banan-kanel-choklad (sockerfri)
Denna kaka åts upp så snabbt så jag hann inte komma ihåg att ta kort innan den var slut. Så. Det går att vara sockerfri och äta gott samtidigt. Men om den även är nyttig kan man diskutera vidare. Men inte med mig. För det orkar jag inte.
Jag bakade emellertid åt min mamma och hennes kollegor på The Right Livelihood Award, det alternativa nobelpriset som det även kallas. Detta var dagen efter den stora prisceremonin (där priset delades ut till tre personer och en organisation som alla beundransvärt arbetat för mänskliga rättigheter och klimatfrågor - kolla upp dem på www.rightlivelihood.org) och de förtjänade alla något riktigt gött. Två äter av hälsoskäl inte socker, så detta experimenterade jag ihop åt dem. Verkade vara tämligen lyckat.
- 50 g halvsmält smör (smält lite i mikron ba')
- 2,5 bananer
- 2 ägg
- 2,5 dl vaniljyoghurt
- 0,5 dl honung
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 5 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 1 tsk kanel
Mosa bananerna (som har bättre konsistens och smakar mycket mer och godare om de är riktigt bruna) och blanda/vispa ihop med de övriga blöta ingredienserna. Blanda bikarbonat, bakpulver och vetemjöl för sig och rör därefter ner det i bananröran. Sedan klickar du ner hälften av smeten i en annan bunke. Rör ner kanel i en bunke och kakao i en annan.
Smöra en bakform och varva med att ha ner kanelröran och chokladröran. Dra runt ett varv med en gaffel för att skapa lite mönster.
Och så hyss in i ugn! Baka längst ner i 175° i ca. 45 minuter.
Jag bakade emellertid åt min mamma och hennes kollegor på The Right Livelihood Award, det alternativa nobelpriset som det även kallas. Detta var dagen efter den stora prisceremonin (där priset delades ut till tre personer och en organisation som alla beundransvärt arbetat för mänskliga rättigheter och klimatfrågor - kolla upp dem på www.rightlivelihood.org) och de förtjänade alla något riktigt gött. Två äter av hälsoskäl inte socker, så detta experimenterade jag ihop åt dem. Verkade vara tämligen lyckat.
- 50 g halvsmält smör (smält lite i mikron ba')
- 2,5 bananer
- 2 ägg
- 2,5 dl vaniljyoghurt
- 0,5 dl honung
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 5 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 1 tsk kanel
Mosa bananerna (som har bättre konsistens och smakar mycket mer och godare om de är riktigt bruna) och blanda/vispa ihop med de övriga blöta ingredienserna. Blanda bikarbonat, bakpulver och vetemjöl för sig och rör därefter ner det i bananröran. Sedan klickar du ner hälften av smeten i en annan bunke. Rör ner kanel i en bunke och kakao i en annan.
Smöra en bakform och varva med att ha ner kanelröran och chokladröran. Dra runt ett varv med en gaffel för att skapa lite mönster.
Och så hyss in i ugn! Baka längst ner i 175° i ca. 45 minuter.
Trackback