Sockerfria pepparkaksbrownies med chokladmousse



Det var lite av ett avskedsfika på mammas jobb idag med deras fantastiska praktikant Steffi. Än en gång var det två personer som inte äter socker, så jag bakade ihop dessa godingar. Det finns inte så himla mycket recept på bakverk utan socker på internet tyvärr, de flesta innehåller sukrin eller sötningsmedel eller dylikt. Och då missar man ju hela syftet med att inte äta socker tycker jag (om det inte är så att man inte äter socker för kaloriskäl, men ärligt talat är det inte många kalorier man sparar ändå, huhu...). Nåja. Det är kul att experimentera. Och det är kul när det blir rätt lyckat.
Jag berättade för min fina pojkvän att jag skulle ha chokladmousse till. "Nej det ska du inte köpa, vi skulle ha det idag till efterrätt men jag läste att det var gelatin i!" fick jag till svar. Mitt första svar: "Det klart jag inte KÖPER chokladmousse - sånt gör man bäst själv!" och mitt andra svar: "Riktig chokladmousse görs endast på choklad, grädde och ägg".
Ok- så jag är ganska naiv, för egentligen har jag ingen aning om vad jag snackar om. Men de flesta recept, om man letar sig omkring, innehåller faktiskt endast mörk choklad, grädde och ägg. Jag tror att det blir ännu bättre och finare om man endast använder äggulan faktiskt. Är man dock riktigt lat funkar det säkerligen med bara choklad och vispgrädde. Den vita chokladmoussen är mycket sötare (och godare) eftersom vit choklad innehåller mycket mer socker.
Nåja! Till receptet!
Sockerfria brownies:
- 100 g smör
- 100 g mörk choklad
- 1,5 dl grovhackade nötter (jag använde bara mandel då det fanns en nötallergiker bland oss som endast tål det)
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk pepparkakskrydda
- 0,5 tsk kanel
- 2 ägg
- 1/2 dl honung
- 50 g grovhackad mörk choklad
Smält smör och choklad i en kastrull. Hacka nötterna grovt, och blanda ihop med mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner chokladsmöret. Kläck ner äggen och blanda även ner honungen. Rör om allt till en fin smet, och ha därefter ner den hackad mörka chokladen.
Häll ner i en fyrkanting bakform eller två brödformar som är klädda i bakplåtspapper. Grädda i nedersta delen av ugnen i 175° i ca. 45 minuter. Eller tills provstickan kommer ut torr - eller nästintill, beroende på hur kladdig du vill ha den :) Jag glömde dessvärre bort mina liiiiite för länge. Jag tror inte de blev torra, men de blev definitivt inga kladdkakor.
Låt svalna och skär ut fyrkantiga brownies (blir 8-10 stycken rätt stora).
Halv sats vit - & halv sats mörk chokladmousse:
- 2 dl vispgrädde
- 50 g vit choklad
- 50 g mörk choklad
- 1 ägg
Vispa grädden. Smält chokladerna separat (värm inte för länge, bara precis så de smälter så att det inte blir för varmt och klumpar sig med grädden sedan). Vispa upp ägget och fördela i två separata bunkar. Rör ner chokladerna i ägg, rör om kraftigt. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i vardera bunke och rör om. Låt moussen stå i kylskåpet i minst en timme innan du serverar.
Klicka fint upp chokladmoussen på dina brownies!

- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk pepparkakskrydda
- 0,5 tsk kanel
- 2 ägg
- 1/2 dl honung
- 50 g grovhackad mörk choklad
Smält smör och choklad i en kastrull. Hacka nötterna grovt, och blanda ihop med mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner chokladsmöret. Kläck ner äggen och blanda även ner honungen. Rör om allt till en fin smet, och ha därefter ner den hackad mörka chokladen.
Häll ner i en fyrkanting bakform eller två brödformar som är klädda i bakplåtspapper. Grädda i nedersta delen av ugnen i 175° i ca. 45 minuter. Eller tills provstickan kommer ut torr - eller nästintill, beroende på hur kladdig du vill ha den :) Jag glömde dessvärre bort mina liiiiite för länge. Jag tror inte de blev torra, men de blev definitivt inga kladdkakor.
Låt svalna och skär ut fyrkantiga brownies (blir 8-10 stycken rätt stora).
Halv sats vit - & halv sats mörk chokladmousse:
- 2 dl vispgrädde
- 50 g vit choklad
- 50 g mörk choklad
- 1 ägg
Vispa grädden. Smält chokladerna separat (värm inte för länge, bara precis så de smälter så att det inte blir för varmt och klumpar sig med grädden sedan). Vispa upp ägget och fördela i två separata bunkar. Rör ner chokladerna i ägg, rör om kraftigt. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i vardera bunke och rör om. Låt moussen stå i kylskåpet i minst en timme innan du serverar.
Klicka fint upp chokladmoussen på dina brownies!

Trackback