Potatis- & olivpaj







Jag fick i uppdrag att laga mat till mammas jobbs lunchkonferens. Så jag gick upp "tidigt" och har stått och lagat mat hela förmiddagen. Det tog sannerligen mycket längre tid än vad jag trodde! Jag fick även vara lite kreativ då vi inte hade några ägg, så detta är två helt äggfria pajer!
Fan vad jag verkligen kan tänka mig göra detta som yrke. Gå upp tidigt, laga, baka och laga - käka frukost - och så laga och baka vidare :D Och så anstränger man sig så mycket mer så för att det faktiskt ska bli åtminstone liiiiiite fint också (och för att passa en tid). Lagar man åt sig själv så skiter man lite mer i det. Det tycker jag inte man borde. Laga mer fin mat!

- 250 g smör
- 12-13 dl vetemjöl
- 1,25 dl kallt vatten

- ca. 1 kg potatis
- ca. 100 g smör
- 4-5 vitlöksklyftor
- 1 burk kalamataoliver á 380 g (avrunnen 210 g)
- örtsalt (eller salt, peppar & valfria örter t.ex rosmarin)


- ca. 3 dl riven ost (helst lite parmesan också)

Smält smöret lite grann i mikron, och smula sedan ihop det med mjölet. Arbeta ner lite kallt vatten och forma degen slät och fin. Lägg undan 1/3 av degen (förvara i plast i kylskåpet). Dela det du inte lagt undan på två och kavla ut till två runda, platta kakor och placera ut i två pajformer (eller tryck ut direkt i formen). Förgrädda pajskalen i 200° i ca. 10 minuter.

Skala och skär potatisen i mindre bitar, och koka dem mjuka. Häll av vattnet och mosa potatisen ihop med smöret. Pressa i vitlöksklyftorna. Oliverna skär du på hälften och trycker ut kärnorna (eller så köper du utan kärnor). Blanda ner oliverna och krydda efter smak.

Blanda ner lite av osten i potatismoset och tryck ner i pajformerna. Ta fram resten av pajdegen och kavla ut till en rektangulär, avlång tunn kaka. Skär strimlor och placera ut över pajerna i ett fint mönster. Strö över resten av osten. Grädda i 200° i mitten av ugnen i ca. 40 minuter, eller tills pajerna fått fin färg!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0