Ostkex


Detta fick pappa i sin julstrumpa.
Ca. 30 st.:
- 50 g rumsvarmt smör
- 1/2 msk socker
- 1 krm salt
- 1/2 dl riven lagrad, god ost (jag använde västerbottenost)
- 1/2 dl riven lagrad, god ost (jag använde västerbottenost)
- 1/4 dl riven parmesanost
- 1 1/4 dl vetemjöl
- lite riven parmesanost & flingsalt
Med elvisp kör du ihop smöret och sockret, och lägger därefter till salt, ost och mjöl en ingrediens i taget. Till slut får du en smulig deg. Typ smördeg eller pajdeg.
På ett lätt mjölat bakbord kavlar du ut degen till en tjocklek på typ... 40 mm? Nästan en halv centimeter? En halv centimeter? Äh. Kavla tills det känns bra. Och så tar du ut de former du vill ha. Jag använde hjärtpepparkaksformen. Finfint.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite riven parmesan och flingsalt.
Baka mitt i ugnen i 175-200° (jag hade på 175° först, men höjde efter ca. 7 minuter till 200°) i 10-15 minuter. De ska bli sådär perfekt gyllengula.
Och så lägger man dem i en fin strut och ger till pappa som julklapp :)
- lite riven parmesanost & flingsalt
Med elvisp kör du ihop smöret och sockret, och lägger därefter till salt, ost och mjöl en ingrediens i taget. Till slut får du en smulig deg. Typ smördeg eller pajdeg.
På ett lätt mjölat bakbord kavlar du ut degen till en tjocklek på typ... 40 mm? Nästan en halv centimeter? En halv centimeter? Äh. Kavla tills det känns bra. Och så tar du ut de former du vill ha. Jag använde hjärtpepparkaksformen. Finfint.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite riven parmesan och flingsalt.
Baka mitt i ugnen i 175-200° (jag hade på 175° först, men höjde efter ca. 7 minuter till 200°) i 10-15 minuter. De ska bli sådär perfekt gyllengula.
Och så lägger man dem i en fin strut och ger till pappa som julklapp :)

Kommentarer
Trackback