Mandeltårta med smörkräm: Pappa 52 år


Födelsedagstårtor ska anpassas efter personen ifråga! Jag älskar stora, maffiga, chokladiga tårta-på-tårta-tårtor. Far min - ja - han tycker inte om så mycket... när det är mycket.
"Korv är gott som det är" brukar han säga.
Så idag får han en enkel svennis-klassiker: Mandeltårta med smörkräm - eller Oscar II:s tårta. Så pass finsvensk så att det blev vår folkkkäre kungs favvis.
- 150 g mandel
- 5 äggvitor
- 2 dl socker
- 1 dl vispgrädde
- 5 äggulor
- 1 dl strösocker
- 175 g smör
- mandelspån till garnering
Skålla mandeln (koka upp lite vatten med mandlarna, bara någon minut, häll av i durkslag och "nyp bort" skalen). Mal därefter mandeln i en liten mandelkvarn! Var själv och köpte en idag. Den är skitgullig.
Man kan nog även stöta sönder dem i en mortel eller köra dem i en kaffekvarn. Kanske till och med finhacka funkar. Vispa äggvitorna till riktigt hårt, vitt skum. Det ska bli så pass hårt att man kan vända bunken upp och ner utan att vitan rinner ut. Detta görs alltså bäst med elvisp, men av någon anledning råkar det alltid bli så att jag gör på det jobbiga sättet. Jag gjorde för hand såklart. Träningsvärk igen. Puh.
Vänd försiktigt ner sockret i äggviteskummet. Därefter vänder man ner mandeln lite i taget. Rör om till en jämn smet.
På två bakplåtspappersklädda plåtar ritar du en cirkel på vardera utefter en rund tårtform, och så breder du ut mandelsmeten i dem liksom, så att du får två runda kakor. Och så gräddar du dem i mitten av ugnen i 175° i 22 minuter var.
Till smörkrämen kokar du först upp grädde, äggulor och socker - VARSAMT - det bränns superlätt. Koka bara upp så att du ser att det kokar och så tar du av den från plattan direkt. Sänk värmen och låt sjuda medan du vispar kraftigt tills smeten tjocknat.
Ta av från plattan, låt svalna en aning, och rör sedan ner smöret små bitar i taget. Rör om tills allt smält samman. Låt svalna och bred på hälften på vardera tårtbotten, och så lägger du dem ovanpå varandra. Garndera med mandelspån!
Trackback