Lussebullar!


Ääääääntligen får man fylla doften av saffran i köket och kladda ner sina händer med ljummen, gyllene kladd. Och komma hem efter en frusen promenad och sätta tänderna i en varm saffransmysig lussebulle med ett glas mjölk! Mmmm det här gör det fan värt med vintern.
Vi körde på en halv sats bullar för att spara ett paket saffran till saffranspastan vi gjorde till middagen sedan :) Men här kommer ett recept på en hel sats bullar (ca. 40 stycken - beroende på hur stora du gör dem!)
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 paket färst jäst (50 g)
- 2 paket saffran (2 x 0,5 g)
- 250 g kesella
- 2 dl socker
- 0,5 tsk salt
- 17 dl vetemjöl
- 2 ägg
- (russin / pärlsocker)
Smält smöret i en kastrull, och häll ner mjölken. Värm det till fingervarmt. I en bunke smular du ner jästen och saffran och häller på det fingervarma smörmjölken. Rör tills allt smält samman. Rör sedan ner kesella, socker och salt. Inga klumpar nu! Och så arbetar man ner mjölet. Och inga russin i degen. För då kommer inte Elin äta dem. Man kanske behöver lite extra mjöl, men kör på tills degen lossnar från kanterna av bunken. Täck sedan över med en kökshandduk och låt jäsa till dubbla storleken (typ en timme).
Ta fram degen på mjölat bakbord. Och så gör vi lussebullar! :D Ryck loss små bitar och rulla ut till tunna, långa korvar och rulla ihop till lussebullar - eller hur du än vill. Vi gjorde några hjärtan och - hm - bajskorvar tycktes de bli.



Placera dem på en plåt med bakplåtspapper eller som är smörad och täck över med kökshandduk och låt jäsa i ca. en halvtimme till.
Sätt på ugnen så länge till 225°! Pensla bullarna med ägg (vi hade inga ägg så vi penslade med smör - funkade även det!) och strö på lite pärlsocker eller tryck ner några äckliga russin. Kör därefter in dina superawesome bullar i mitten av ugnen i ca. 10 minuter, eller tills tålamodet spricker!
Trackback