Julbröd på julöl





Här hade det köpts julöl som tydligen inte var god (Falcon julöl - hade dessutom sett att den fått dåligt betyg på SVDs julölrecension). Så det fick bli till bröd istället. Dessvärre gick det inte åt så mycket. Nästa gång tror jag att jag testar att byta ut lite av vattnet mot lite mer öl. Mer smak då. Blev riktigt gött. Med lite kanel, kardemumma och sirap :) Och juste! Jag penslade med julöl också, då blir skorpan hårdare och finare. Se bara till att låta brödet stå och svalna på gallret helt och hållet innan du stoppar ner det i någon påse, annars kondenseras det vätskedroppar i påsen som sedan brödet suger åt sig och förlorar skorpan, blir mjukt iställlet.

- 25 g jäst
- 75 g smör
- 1,75 dl julöl
- 0,5 dl sirap
(jag använde ljust - hade man haft mörkt skulle brödet blivit mörkare)
- 2,5 dl vatten
- 1 msk kanel
- 0,5 msk kardemumma
- 5 dl fint rågmjöl
- 6 dl vetemjöl

- lite julöl

Smält smöret i en kastrull och rör ner julöl, sirap och vatten och värm till fingervarmt (inte för varmt! då dödar du jästen). Smula ner jästen i en bunke, och häll över det ljumma degspadet. Blanda ner kryddorna, och arbeta ner mjölet lite i taget. Knåda, knåda, knåda! Och så täck över med kökshandduk för att jäsa i ca. en timme.
Ta fram degen på mjölat bakbord och arbeta ut, och forma till en fin limpa. Täck över och låt jäsa igen i ca. en halvtimme. Sätt på ugnen till 200°. Grädda brödet i nedersta delen av ugnen i ca. 30 minuter. Ta sedan ut den och pensla med lite julöl. Baka i ytterligare ca. 15 minuter, eller tills brödet känns klart.
Låt svalna på galler och avnjuuuuut.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0