Jättemorotsbröd


Ett jättestort, färggladare och saftigt bröd, som dessutom är mättande med färska, rivna morötter. Se bara till att jäsa det tillräckligt länge - inte bara för storlekens skull, utan även för att det ska få god smak och inte smaka jäst. Vanligtvis när man bakar med lite grövre mjöl behövs lite socker eller sirap för en bra jäsning, men morötterna är ju lite söta i sig, och det räckte gott och väl denna gång. Sånt här bröd är väl perfekt om man ska bjuda på middag (kanske till morotssoppa?). Det räcker till många. Men är likväl gött till frukost.
- 50 g jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 2 msk rapsolja
- 2 tsk salt
- 3 finrivna morötter
- 3 dl fint rågmjöl
- ca. 12 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke, och häll det fingervarma vattnet över. Addera olja och salt, och rör om tills jästen smält helt och hållet. Blanda då ner morötterna. Därefter kan man börja arbeta ner mjölet lite i taget. Man kanske även behöver lite mer mjöl eventuellt - kör på tills degen blir slät och fin och släpper bunkens kanter. Täck över för att jäsa i ca. 45 minuter.
Arbeta ut degen på mjölat bakbord, och forma till en jättelimpa eller två mindre limpor (men som även ändå blir stora). Täck över för att jäsa igen i ungefär en halvtimme. Sätt på ugnen så länge till 175°. Baka i nedersta delen i en timme, eller tills teststickan kommer ut torr och brödet känns ihåligt om du knackar på undersidan. Låt det svalna på galler.


Kommentarer
Trackback