Jäst bananbröd


M-m-mm. Sitter och mummsar på detta nu. Smakar lite som limpa eftersom det är lite åt det sötare hållet. Men det är banan. Nästa gång ska jag ta och rosta en bit och bre rikligt med jordnötssmör över!
Bananbröd brukar bakas med bakpulver. Jag hittade ingenstans ett svenskt recept med jäst. Varför är det så? Detta blev ju så mycket bättre? Luftigare. Saftigare. Längre hållbarhet. Dessutom brukar man mena banankaka när man säger bananbröd (iaf på engelska). Varför säger man då inte bara banankaka och inte bananbröd? Det HÄR är bananbröd. Riktigt juligt också med en aning kanelsmak.
Två limpor:
- 1 paket torrjäst
- 3,5 dl vatten, lite varmare än fingervarmt
- 1 dl honung
- 2 tsk salt
- 2 tsk kanel
- 2 msk smält smör
- 4 mosade övermogna bananer
- ca. 14-15 dl rågsikt
Ha ner jästen i en bunke och häll vattnet över. När man bakar med torrjäst ska vattnet vara lite varmare än fingervarmt, ca. 45 grader. Så du vet. När det smält samman rör du ner honung, därefter salt och kanel, och sedan smält smör. Mosa bananerna och vispa liksom ner dem. Sedan är det bara att arbeta ner mjölet tills degen - typ - släpper kanterna. Eftersom man bakar i brödformar så kan degen vara en aning kladdigare.
Täck över med kökshandduk och jäs till ungefär dubbla storleken.
Ta fram degen och arbeta ut den på mjölat bakbord. Dela på hälften och lägg limporna i varsin smörad bakform. Täck över och jäs igen i ca. 35 minuter.
Baka i nedre delen av ugnen i 175° i ungefär en timme!
Låt svalna ordentligt innan du skär i det. Annars stör du dess sista bakstund, och brödet skrynklar ihop sig. Jag vet att det är svårt. För vid det här laget luktar hela köket en ljuvlig banankanelnybakatbröddoft. Och det smakar ännu bättre.

Kommentarer
Trackback