Svensk sushi!



Tyckte bara att jag var lite rolig. Det är mjukt tunnbröd med god fyllning :)

Mandeltårta med smörkräm: Pappa 52 år





Födelsedagstårtor ska anpassas efter personen ifråga! Jag älskar stora, maffiga, chokladiga tårta-på-tårta-tårtor. Far min - ja - han tycker inte om så mycket... när det är mycket.
"Korv är gott som det är" brukar han säga.
Så idag får han en enkel svennis-klassiker: Mandeltårta med smörkräm - eller Oscar II:s tårta. Så pass finsvensk så att det blev vår folkkkäre kungs favvis.

- 150 g mandel
- 5 äggvitor
- 2 dl socker

- 1 dl vispgrädde
- 5 äggulor
- 1 dl strösocker
- 175 g smör

- mandelspån
till garnering

Skålla mandeln (koka upp lite vatten med mandlarna, bara någon minut, häll av i durkslag och "nyp bort" skalen). Mal därefter mandeln i en liten mandelkvarn! Var själv och köpte en idag. Den är skitgullig.

Man kan nog även stöta sönder dem i en mortel eller köra dem i en kaffekvarn. Kanske till och med finhacka funkar. Vispa äggvitorna till riktigt hårt, vitt skum. Det ska bli så pass hårt att man kan vända bunken upp och ner utan att vitan rinner ut. Detta görs alltså bäst med elvisp, men av någon anledning råkar det alltid bli så att jag gör på det jobbiga sättet. Jag gjorde för hand såklart. Träningsvärk igen. Puh.
Vänd försiktigt ner sockret i äggviteskummet. Därefter vänder man ner mandeln lite i taget. Rör om till en jämn smet.
På två bakplåtspappersklädda plåtar ritar du en cirkel på vardera utefter en rund tårtform, och så breder du ut mandelsmeten i dem liksom, så att du får två runda kakor. Och så gräddar du dem i mitten av ugnen i 175° i 22 minuter var.

Till smörkrämen kokar du först upp grädde, äggulor och socker - VARSAMT - det bränns superlätt. Koka bara upp så att du ser att det kokar och så tar du av den från plattan direkt. Sänk värmen och låt sjuda medan du vispar kraftigt tills smeten tjocknat.
Ta av från plattan, låt svalna en aning, och rör sedan ner smöret små bitar i taget. Rör om tills allt smält samman. Låt svalna och bred på hälften på vardera tårtbotten, och så lägger du dem ovanpå varandra. Garndera med mandelspån!

Tryffel: Mint & Mocca

Mamma och Jenny fick tryffel i sina julstrumpor. Tydligen blev de mycket lyckade. "Sån här god choklad har jag inte ätit på jättelänge!" utbrast mamma. De slinker ner här i snabb takt.





Minttryffel, ca. 15 st:

- 125 g kvalitetschoklad 70%
- 0,75dl vispgrädde
- 1 msk honung
- 0,5 msk smör
- Några droppar pepparmyntsolja
- Lite kakao
att rulla tryfflarna i

Hacka chokladen till mindre bitar och lägg i en bunke. Värm upp grädde och honung. Häll över chokladen och ha ner smöret i små klickar, och droppa ner några droppar pepparmyntsolja. Rör om tills chokladen och smöret är helt smält och du har en jämn chokladsmet. Häll på ett bakplåtspapper och ställ in i kylen för att stelna någon/några timmar. Ta fram chokladen när den är tillräckligt fast för att forma till bollar. Rulla dem sedan i kakao!


Moccatryffel, ca. 15 st:

- 0,5 dl vispgrädde
- 0,25 dl mjölk
- 1 tsk honung
- 1 rågad tsk kaffepulver
- 100 g mörk choklad
- 25 g rumsvarmt smör


Här gör du samma sak som ovan, fast du har kaffepulver istället för pepparmyntsolja :)
Moccatryffeln doppade jag till hälften i vit choklad också. Mycket gott.

Ostkex





Detta fick pappa i sin julstrumpa.

Ca. 30 st.:

- 50 g rumsvarmt smör
- 1/2 msk socker
- 1 krm salt
- 1/2 dl riven lagrad, god ost (jag använde västerbottenost)
- 1/4 dl riven parmesanost
- 1 1/4 dl vetemjöl

- lite riven parmesanost & flingsalt


Med elvisp kör du ihop smöret och sockret, och lägger därefter till salt, ost och mjöl en ingrediens i taget. Till slut får du en smulig deg. Typ smördeg eller pajdeg.
På ett lätt mjölat bakbord kavlar du ut degen till en tjocklek på typ... 40 mm? Nästan en halv centimeter? En halv centimeter? Äh. Kavla tills det känns bra. Och så tar du ut de former du vill ha. Jag använde hjärtpepparkaksformen. Finfint.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite riven parmesan och flingsalt.
Baka mitt i ugnen i 175-200° (jag hade på 175° först, men höjde efter ca. 7 minuter till 200°) i 10-15 minuter. De ska bli sådär perfekt gyllengula.
Och så lägger man dem i en fin strut och ger till pappa som julklapp :)

Nötbräck





Det behövdes ett lite mindre sött julgodis. Ett vuxengodis (förutom mina GUDOMLIGA müslitoppar - http://elinsproviant.blogg.se/2011/december/favvogodis-muslitoppar-3-1.html). Så. Enkelt, snabbt och simplicitetens godhet:

- 200 g mörk choklad
- grovhackade nötter
kanske 2 dl?

Smält chokladen i mikron. Rör ner nötterna. Fortsätt häll på nötter tills det liksom blir en smet sådär. Bred ut på bakplåtspapper och låt stelna! :D skär ut godbotar.

Senapsquorn

Om detta skulle föreställa ett alternativ till senapssill vet jag inte. Jag tycker om senap i alla fall? Såsen blev awesome. Detta blir nog perfekt till julbordet.
Dessvärre har jag ingen fin bild ännu, men jag langar en på hela julbordet imörra där!

Två portioner:

- 2 quornfiléer eller motsvarande mängd quornbitar
- ca. 2 dl vatten
- 1 dl mjölk
- 1,5 msk vetemjöl
- 1,5 dl matlagningsgrädde
- 2,5 msk god senap
- salt & peppar

Stek quorn i lite olja, tills den får färg. Skär filéerna i mindre bitar. Häll sedan på ett par deciliter vatten och täck över med ett lock, så att vattnet får kokas in i quornbitarna. Detta gör dem mycket möra så de känns mer som kyckling i konsistensen.
I en skål vispar du ihop vetemjölet med lite av mjölken, tills det inte finns några klumpar. Häll på resten av mjölken med matlagningsgrädden och rör ner senap. Smaka av med salt och peppar.
När allt vatten försvunnit från quornstekpannan sänker du värmen och häller på såsen. Låt allt värmas upp ihop, sedan är det klart!

Gorgonzolapaj







Nytt för i år på julbordet! Grönmögelost är väl typiskt juligt, liksom valnötter och honung. M-m-mm.

- 3 dl vetemjöl (jag fick addera lite mer när jag väl fått ihop degen...)
- 125 g smör

- 3 ägg
- 2 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 250 g gorgonzola
- en handfull färsk ruccola
- en handfull valnötter
- salt & peppar

- honung att ringla över vid servering

Smält smöret lite halvt i mikron och knip ihop med vetemjölet, forma till en jämn deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i ugnen i 200° i tio minuter.
Under tiden vispar du ihop ägg, mjölk och vispgrädde. Smula ner gorgonzolan, rör om och blanda ner ruccola och valnötter. Salta och peppra. Det är lite svårt/äckligt att smaka av pajblandning sådär, men doppa ner fingret och smaka för att se om mer salt behövs till exempel.
Rör ner i pajskalet och grädda i ugnen i ca. 40 minuter, eller tills den ser riktigt fin ut!
När detta serveras ringlar man lite honung över så blir det supermys.

Gold strike senap



Ville göra en egen senap såhär till jul också. En riktigt grov, stark och smakrik. Först tänkte jag testa med whisky, men då det är lite sådär dyrt och detta innehöll rätt mycket så körde jag på en likör som heter Gold strike, med kanelsmak. Och så hade vi ingen vanlig vinäger så jag tog lite äppelcider vinäger istället. Funkade super.
Ja juste. Jag hade köpt en stor påse bruna senapsfrön, och  normalt sett när man gör egen senap lägger man fröna i blöt över natten. Här skulle det malas. Och det gjordes för hand i en mortel! En timme tog det! Gissa om jag var trött i armarna.
Smakligt spicy med en aning honungssötma! Testa!

- 1 cup (drygt 2 dl) malna bruna senapsfrön
- 3 1/4 msk vatten
- 2 1/2 msk vetemjöl
- 3/4 msk cayennepeppar
- drygt 1/2 (drygt 1 dl) cup äppelcider vinäger
- drygt 1/2 ( drygt 1 dl) cup Gold strike
- 1/2 cup honung
- 3/4 msk salt


Blanda malna senapsfrön med vatten väl och låt stå i ca. en timme. Blanda därefter ner allt annat i taget. Täck över och låt stå över natten. Smaka av. Häll i steriliserad glasburk. Låt stå och mogna i någon vecka.

Saffranspannkakor







Detta har jag längtat efter att få göra ända sedan jag såg receptet på baksidan av ett mjölkpaket i typ... augusti/september? Nu när jag faktiskt skulle göra det hittade jag endast ugnspannkaka med saffran. Eller plättar. Men jag ville ha riktiga, tunna! Så jag utgick från ett plättrecept från Norrmejerier...

- 4 dl mjölk
- 1 paket saffran
- 1 kryddmått salt
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk smält smör
- 2 ägg

Rör ut saffran och salt i hälften av mjölken. Vispa ner mjölet - inga klumpar! Häll ner resten av mjölken, smör och ägg. Stek pannkakor i smör och servera antingen med vispgrädde eller någon god sylt. Turkisk yoghurt och blåbärssylt eller turkisk yoghurt med lite strösocker var himmelskt. Testa att strö över kokos på en också.

Vegetarisk Jansson special



Klassiker på julbordet är väl Janssons frestelse. Tar man bort anjovis blir det i princip potatisgratäng, och det är väl gott det med. Ärligt talat har jag aldrig riktigt känt någon större skillnad då jag åt kött på Jansson och potatisgratäng. Men. Här är en vegetarisk julgratäng med champinjoner, kryddpeppar och kanel (inspirerat från http://www.tasteline.com/recept/vegetarisk_jansson_2?portions=2).
I receptet stod det kryddpeppar. Något jag faktiskt inte kan minnas att jag använt mig av förr. Men på namnet har jag alltid anat att det inte riktigt ändå är samma sak som vanlig peppar. Det hade jag så rätt i. Det kommer från frukten på kryddpepparträdet och smakar lite likt kryddnejlika. Gott.
Nåja.
Gott? Ja. Mycket.

- ca. 4 potatisar i mindre bitar, välj om du vill ha skivor eller liksom strimlor
- 1 klick smör
- ca. 1,5 dl champinjoner i mindre bitar
- 1 tsk kanel
- 0,5-1 tsk kryddpeppar
- salt & peppar
- matlagningsgrädde/mjölk
(ca. 2 dl tillsammans)
- lite till kanel, kryddpeppar, salt & peppar

Tja. Som framstår mätte jag inte upp exakt hur mycket av allt jag tog. Man får helt enkelt smaka av. Jag är dessutom förkyld och känner inte så mycket smak, så det kan hända att för andra så smakar detta mycket, mycket mer.
Lägg hälften av potatisbitarna i en smörad ugnsform. Fräs champinjonerna i smör och krydda - som sagt, smaka av. Häll hälften av champinjonfräset över potatisen i formen. Häll lite matlagningsgrädde och smula lite kryddor över. Lägg på resten av potatisen, och resten av champinjonerna över det. Häll lite mer matlagningsgrädde/mjölk över (det ska nästan vara så att det täcker alla ingredienser - potatisen ska ju koka in i detta) och strö över en aning kryddor till.
Gratinera i lägre delen av ugnen i 200° i ca. en timme.

Favvogodis: Müslitoppar <3







Mitt absoluta favoritgodis är müslitopparna man plockar bland naturgodiset. Länge undrade jag hur man kan få yoghurt att stelna. En massa annat är ju macadamianötter i yoghurt och kokos i yoghurt och paranötter i yoghurt osv, osv, osv. Hur kan de få yoghurten att bli så pass hård så att man gör godis av det liksom?
Och så koms det ju på att det är vit choklad. Med "yoghurtarom".
Så hem köptes vit choklad och så mixade jag ihop en lite godis-igare müslivariant på pumpakärnor, kokos, cocopops (rättare sagt fairtrade choco rice crunch), havregryn och torkade bananer. Mm mm mm mmmmmmmmmmm. Smakar precis som naturgodiset, fast bättre, och utan all konserveringsmedelskit. Och hur snabbt gjordes det? Tja. Jag är förkyld och trött och det gjordes på fem minuter. Okej, plus väntetiden på att det ska stelna. Men det framspolas lätt genom att ställa in dem i frysen!

- 200 g vit choklad
- ca. 3 dl müsli
- ca. 2 dl kokosflingor

Smält chokladen - antingen i mikron eller i vattenbad (eller om du har en super-induktionsspis som oss så funkar det direkt i kastrullen på spisen eftersom värmen regleras så punktligt). Rör ihop müsli-kokosblandningen i en skål. Och rör ner chokladen till en jämn "smet".
Klicka ut på bakplåtspapper och låt stelna! :D

Julpyssel

Engerade hela familjen faktiskt. Till och med pappa kunde inte hålla sig från att pilla lite på pepparkakshuset. Förutom det gjordes pepparkaksgrisini och knäck. Knäck har väl alla hem, kokböcker, webbsidor och matlagningsmagasin recept på. Men eftersom jag är så snäll slänger jag in receptet här med.









Mamma ville testa att göra knäck på honung istället för ljus sirap (för det fanns ingen ekologisk ljus sirap). Så då gjorde vi ju förstås det. Och det blev jättebra. Smakar mycket honung dock. Men det gör ju inget. Om man tycker om honung.



- 2 dl socker
- 2 ljus sirap / honung
- 2 dl grädde
- 1 dl hackad mandel

Blanda ihop skiten i en tjock kastrull. Rör om, rör om, rör om. Låt kok, låt kok, låt kok. Det tar ett tag. Koka tills den tjocknar. Det testar man bäst genom att fylla ett glas med lite snö, men med en skitvinter som denna fyller man ett glas med is och kallt vatten och droppar ner lite av röran. Går det att forma en kula av det så är det klart.
Häll ner i typ hundra knäckformar, som du fyllt hälften av med hackad mandel först.

Getostlasagne med timjan





Ok, så det blev inte världens finaste bilder. Men riktigt god blev lasagnen i alla fall, om jag får säga det själv. Faktiskt. Rekommendationsvärd! Och riktigt enkel.
Nu är dock måtten inte så exakta, eftersom det var lite av ett improvisationsförsök, men allt blir bra bara man smakar av!

- 1 gul lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, pressade med sidan av kniven
- 1 paket quornfärs
- ca. 1 msk timjan
- 1 burk krossade tomater
- salt & peppar

- 2 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- ca. 5 dl mjölk
- 175 g getost
- salt & peppar

- lasagneplattor
(tror att färska liksom... "ofärska" (hårda) går lika bra. vi tog de hårda. för vi är hårda!)

Fräs lök och vitlök en stund i stekpannan innan du kör ner färsen. Krydda med timjan, fräs tills allt tinat och häll över de krossade tomaterna. Smaka av med salt och peppar.
Smält smöret till ostsåsen i en kastrull, rör ner mjölet. Häll därefter på mjölken. Hacka getosten och rör ner det tills det smält samman. Smaka av med salt och peppar.
Varva lasagneplattor med färssås och ostsås, men börja och sluta med ostsåsen.
Kör in i ugnen i 200° i ca. 40 minuter. Eller tills du tycker den ser klar ut.
Avnjut! :D

Jäst bananbröd





M-m-mm. Sitter och mummsar på detta nu. Smakar lite som limpa eftersom det är lite åt det sötare hållet. Men det är banan. Nästa gång ska jag ta och rosta en bit och bre rikligt med jordnötssmör över!
Bananbröd brukar bakas med bakpulver. Jag hittade ingenstans ett svenskt recept med jäst. Varför är det så? Detta blev ju så mycket bättre? Luftigare. Saftigare. Längre hållbarhet. Dessutom brukar man mena banankaka när man säger bananbröd (iaf på engelska). Varför säger man då inte bara banankaka och inte bananbröd? Det HÄR är bananbröd. Riktigt juligt också med en aning kanelsmak.

Två limpor:

- 1 paket torrjäst
- 3,5 dl vatten, lite varmare än fingervarmt
- 1 dl honung
- 2 tsk salt
- 2 tsk kanel
- 2 msk smält smör
- 4 mosade övermogna bananer
- ca. 14-15 dl rågsikt


Ha ner jästen i en bunke och häll vattnet över. När man bakar med torrjäst ska vattnet vara lite varmare än fingervarmt, ca. 45 grader. Så du vet. När det smält samman rör du ner honung, därefter salt och kanel, och sedan smält smör. Mosa bananerna och vispa liksom ner dem. Sedan är det bara att arbeta ner mjölet tills degen - typ - släpper kanterna. Eftersom man bakar i brödformar så kan degen vara en aning kladdigare.
Täck över med kökshandduk och jäs till ungefär dubbla storleken.
Ta fram degen och arbeta ut den på mjölat bakbord. Dela på hälften och lägg limporna i varsin smörad bakform. Täck över och jäs igen i ca. 35 minuter.
Baka i nedre delen av ugnen i 175° i ungefär en timme!
Låt svalna ordentligt innan du skär i det. Annars stör du dess sista bakstund, och brödet skrynklar ihop sig. Jag vet att det är svårt. För vid det här laget luktar hela köket en ljuvlig banankanelnybakatbröddoft. Och det smakar ännu bättre.

Sockerfria pepparkaksbrownies med chokladmousse







Det var lite av ett avskedsfika på mammas jobb idag med deras fantastiska praktikant Steffi. Än en gång var det två personer som inte äter socker, så jag bakade ihop dessa godingar. Det finns inte så himla mycket recept på bakverk utan socker på internet tyvärr, de flesta innehåller sukrin eller sötningsmedel eller dylikt. Och då missar man ju hela syftet med att inte äta socker tycker jag (om det inte är så att man inte äter socker för kaloriskäl, men ärligt talat är det inte många kalorier man sparar ändå, huhu...). Nåja. Det är kul att experimentera. Och det är kul när det blir rätt lyckat.
Jag berättade för min fina pojkvän att jag skulle ha chokladmousse till. "Nej det ska du inte köpa, vi skulle ha det idag till efterrätt men jag läste att det var gelatin i!" fick jag till svar. Mitt första svar: "Det klart jag inte KÖPER chokladmousse - sånt gör man bäst själv!" och mitt andra svar: "Riktig chokladmousse görs endast på choklad, grädde och ägg".
Ok- så jag är ganska naiv, för egentligen har jag ingen aning om vad jag snackar om. Men de flesta recept, om man letar sig omkring, innehåller faktiskt endast mörk choklad, grädde och ägg. Jag tror att det blir ännu bättre och finare om man endast använder äggulan faktiskt. Är man dock riktigt lat funkar det säkerligen med bara choklad och vispgrädde. Den vita chokladmoussen är mycket sötare (och godare) eftersom vit choklad innehåller mycket mer socker.
Nåja! Till receptet!

Sockerfria brownies:

- 100 g smör
- 100 g mörk choklad
- 1,5 dl grovhackade nötter (jag använde bara mandel då det fanns en nötallergiker bland oss som endast tål det)
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk pepparkakskrydda
- 0,5 tsk kanel
- 2 ägg
- 1/2 dl honung
- 50 g grovhackad mörk choklad

Smält smör och choklad i en kastrull. Hacka nötterna grovt, och blanda ihop med mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner chokladsmöret. Kläck ner äggen och blanda även ner honungen. Rör om allt till en fin smet, och ha därefter ner den hackad mörka chokladen.
Häll ner i en fyrkanting bakform eller två brödformar som är klädda i bakplåtspapper. Grädda i nedersta delen av ugnen i 175° i ca. 45 minuter. Eller tills provstickan kommer ut torr - eller nästintill, beroende på hur kladdig du vill ha den :) Jag glömde dessvärre bort mina liiiiite för länge. Jag tror inte de blev torra, men de blev definitivt inga kladdkakor.
Låt svalna och skär ut fyrkantiga brownies (blir 8-10 stycken rätt stora).

Halv sats vit - & halv sats mörk chokladmousse:

- 2 dl vispgrädde
- 50 g vit choklad
- 50 g mörk choklad
- 1 ägg

Vispa grädden. Smält chokladerna separat (värm inte för länge, bara precis så de smälter så att det inte blir för varmt och klumpar sig med grädden sedan). Vispa upp ägget och fördela i två separata bunkar. Rör ner chokladerna i ägg, rör om kraftigt. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i vardera bunke och rör om. Låt moussen stå i kylskåpet i minst en timme innan du serverar.
Klicka fint upp chokladmoussen på dina brownies!

Lussebullar: Andra omgången!



I Karlstad försvann en sats lussebullar på en kväll. Här hemma förväntas några bli kvar liiiiite längre. Mamma fryser nämligen in bullar i små påsar i frysen. För att de inte ska bli torra. I och för sig skulle inte bullarna bli torra om man åt upp alla inom en kväll. Det blir en aning jobbigare att öppna frysen, öppna påsen, ta fram en bulle och tina bullen i mikron en halv minut, än att bara ta för sig av en korg som står framme och stoppa munnen full. Därför försvinner bullar i långsammare takt här.
Men det ska nog gå. Tro mig. Jag sitter själv med en bulle och doppar i ett glas mjölk i skrivandets stund. Det går alldeles utmärkt.







Jättemorotsbröd





Ett jättestort, färggladare och saftigt bröd, som dessutom är mättande med färska, rivna morötter. Se bara till att jäsa det tillräckligt länge - inte bara för storlekens skull, utan även för att det ska få god smak och inte smaka jäst. Vanligtvis när man bakar med lite grövre mjöl behövs lite socker eller sirap för en bra jäsning, men morötterna är ju lite söta i sig, och det räckte gott och väl denna gång. Sånt här bröd är väl perfekt om man ska bjuda på middag (kanske till morotssoppa?). Det räcker till många. Men är likväl gött till frukost.

- 50 g jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 2 msk rapsolja
- 2 tsk salt
- 3 finrivna morötter
- 3 dl fint rågmjöl
- ca. 12 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke, och häll det fingervarma vattnet över. Addera olja och salt, och rör om tills jästen smält helt och hållet. Blanda då ner morötterna. Därefter kan man börja arbeta ner mjölet lite i taget. Man kanske även behöver lite mer mjöl eventuellt - kör på tills degen blir slät och fin och släpper bunkens kanter. Täck över för att jäsa i ca. 45 minuter.
Arbeta ut degen på mjölat bakbord, och forma till en jättelimpa eller två mindre limpor (men som även ändå blir stora). Täck över för att jäsa igen i ungefär en halvtimme. Sätt på ugnen så länge till 175°. Baka i nedersta delen i en timme, eller tills teststickan kommer ut torr och brödet känns ihåligt om du knackar på undersidan. Låt det svalna på galler.

Kanelfärssås och spaghetti



Nu var det ett tag sedan detta lagades - jag råkade hitta bilden nu (som slarvigt togs efter att jag redan smakat och tyckte att fan detta var så gott så jag borde dela med mig av det) - så jag minns inte de exakta ingredienserna. Eller rättare sagt, Victor minns inte de exakta ingredienserna. Det var han som lagade :)
Men detta är en mysig vintermiddagsrätt med lite sting, som man definitivt bör testa!

För två portioner:

- 8 minitomater/2 stora tomater (minitomater gör det både sötare och framförallt syrligare, jag föredrar stora tomater)
- lite rapsolja
- 1/2 gul lök
- 1/2 paket Quornfärs
- 1/2 burk creme fraiche
- kanel, paprikakrydda, salt & peppar efter smak
(ta mycket kanel!)

- 2 port. spaghetti

Börja med att steka tomaterna i lite rapsolja tills de börjar mjukna. Addera hackad lök, och mosa tomaterna till slut när de "känns redo". När löken "smält" och blivit lite genomskinlig liksom, så lägger man till färs. Stek ett tag tills det fått lite färg, sedan rör man i creme fraichen. Krydda och smaka av! Kom ihåg att spaghetti stjäl mycket smak, så gör det gärna lite extra spicy.

Årets första pepparkakor!







Jag tycker att det är helt okej att käka upp hälften av Skogaholms färdiga pepparkaksdeg från Coop, och göra fina kakor av resten :) Själv satte jag mig framför en smörig film och glasyr-erade på. Mm.

Potatis- & olivpaj







Jag fick i uppdrag att laga mat till mammas jobbs lunchkonferens. Så jag gick upp "tidigt" och har stått och lagat mat hela förmiddagen. Det tog sannerligen mycket längre tid än vad jag trodde! Jag fick även vara lite kreativ då vi inte hade några ägg, så detta är två helt äggfria pajer!
Fan vad jag verkligen kan tänka mig göra detta som yrke. Gå upp tidigt, laga, baka och laga - käka frukost - och så laga och baka vidare :D Och så anstränger man sig så mycket mer så för att det faktiskt ska bli åtminstone liiiiiite fint också (och för att passa en tid). Lagar man åt sig själv så skiter man lite mer i det. Det tycker jag inte man borde. Laga mer fin mat!

- 250 g smör
- 12-13 dl vetemjöl
- 1,25 dl kallt vatten

- ca. 1 kg potatis
- ca. 100 g smör
- 4-5 vitlöksklyftor
- 1 burk kalamataoliver á 380 g (avrunnen 210 g)
- örtsalt (eller salt, peppar & valfria örter t.ex rosmarin)


- ca. 3 dl riven ost (helst lite parmesan också)

Smält smöret lite grann i mikron, och smula sedan ihop det med mjölet. Arbeta ner lite kallt vatten och forma degen slät och fin. Lägg undan 1/3 av degen (förvara i plast i kylskåpet). Dela det du inte lagt undan på två och kavla ut till två runda, platta kakor och placera ut i två pajformer (eller tryck ut direkt i formen). Förgrädda pajskalen i 200° i ca. 10 minuter.

Skala och skär potatisen i mindre bitar, och koka dem mjuka. Häll av vattnet och mosa potatisen ihop med smöret. Pressa i vitlöksklyftorna. Oliverna skär du på hälften och trycker ut kärnorna (eller så köper du utan kärnor). Blanda ner oliverna och krydda efter smak.

Blanda ner lite av osten i potatismoset och tryck ner i pajformerna. Ta fram resten av pajdegen och kavla ut till en rektangulär, avlång tunn kaka. Skär strimlor och placera ut över pajerna i ett fint mönster. Strö över resten av osten. Grädda i 200° i mitten av ugnen i ca. 40 minuter, eller tills pajerna fått fin färg!

Tigerkaka banan-kanel-choklad (sockerfri)

Denna kaka åts upp så snabbt så jag hann inte komma ihåg att ta kort innan den var slut. Så. Det går att vara sockerfri och äta gott samtidigt. Men om den även är nyttig kan man diskutera vidare. Men inte med mig. För det orkar jag inte.

Jag bakade emellertid åt min mamma och hennes kollegor på The Right Livelihood Award, det alternativa nobelpriset som det även kallas. Detta var dagen efter den stora prisceremonin (där priset delades ut till tre personer och en organisation som alla beundransvärt arbetat för mänskliga rättigheter och klimatfrågor - kolla upp dem på www.rightlivelihood.org) och de förtjänade alla något riktigt gött. Två äter av hälsoskäl inte socker, så detta experimenterade jag ihop åt dem. Verkade vara tämligen lyckat.

- 50 g halvsmält smör (smält lite i mikron ba')
- 2,5 bananer
- 2 ägg
- 2,5 dl vaniljyoghurt
- 0,5 dl honung
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 5 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 1 tsk kanel


Mosa bananerna (som har bättre konsistens och smakar mycket mer och godare om de är riktigt bruna) och blanda/vispa ihop med de övriga blöta ingredienserna. Blanda bikarbonat, bakpulver och vetemjöl för sig och rör därefter ner det i bananröran. Sedan klickar du ner hälften av smeten i en annan bunke. Rör ner kanel i en bunke och kakao i en annan.
Smöra en bakform och varva med att ha ner kanelröran och chokladröran. Dra runt ett varv med en gaffel för att skapa lite mönster.
Och så hyss in i ugn! Baka längst ner i 175° i ca. 45 minuter.

Julbröd på julöl





Här hade det köpts julöl som tydligen inte var god (Falcon julöl - hade dessutom sett att den fått dåligt betyg på SVDs julölrecension). Så det fick bli till bröd istället. Dessvärre gick det inte åt så mycket. Nästa gång tror jag att jag testar att byta ut lite av vattnet mot lite mer öl. Mer smak då. Blev riktigt gött. Med lite kanel, kardemumma och sirap :) Och juste! Jag penslade med julöl också, då blir skorpan hårdare och finare. Se bara till att låta brödet stå och svalna på gallret helt och hållet innan du stoppar ner det i någon påse, annars kondenseras det vätskedroppar i påsen som sedan brödet suger åt sig och förlorar skorpan, blir mjukt iställlet.

- 25 g jäst
- 75 g smör
- 1,75 dl julöl
- 0,5 dl sirap
(jag använde ljust - hade man haft mörkt skulle brödet blivit mörkare)
- 2,5 dl vatten
- 1 msk kanel
- 0,5 msk kardemumma
- 5 dl fint rågmjöl
- 6 dl vetemjöl

- lite julöl

Smält smöret i en kastrull och rör ner julöl, sirap och vatten och värm till fingervarmt (inte för varmt! då dödar du jästen). Smula ner jästen i en bunke, och häll över det ljumma degspadet. Blanda ner kryddorna, och arbeta ner mjölet lite i taget. Knåda, knåda, knåda! Och så täck över med kökshandduk för att jäsa i ca. en timme.
Ta fram degen på mjölat bakbord och arbeta ut, och forma till en fin limpa. Täck över och låt jäsa igen i ca. en halvtimme. Sätt på ugnen till 200°. Grädda brödet i nedersta delen av ugnen i ca. 30 minuter. Ta sedan ut den och pensla med lite julöl. Baka i ytterligare ca. 15 minuter, eller tills brödet känns klart.
Låt svalna på galler och avnjuuuuut.

Lussebullar!





Ääääääntligen får man fylla doften av saffran i köket och kladda ner sina händer med ljummen, gyllene kladd. Och komma hem efter en frusen promenad och sätta tänderna i en varm saffransmysig lussebulle med ett glas mjölk! Mmmm det här gör det fan värt med vintern.
Vi körde på en halv sats bullar för att spara ett paket saffran till saffranspastan vi gjorde till middagen sedan :) Men här kommer ett recept på en hel sats bullar (ca. 40 stycken - beroende på hur stora du gör dem!)

- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 paket färst jäst (50 g)
- 2 paket saffran (2 x 0,5 g)
- 250 g kesella
- 2 dl socker
- 0,5 tsk salt
- 17 dl vetemjöl

- 2 ägg
- (russin / pärlsocker)

Smält smöret i en kastrull, och häll ner mjölken. Värm det till fingervarmt. I en bunke smular du ner jästen och saffran och häller på det fingervarma smörmjölken. Rör tills allt smält samman. Rör sedan ner kesella, socker och salt. Inga klumpar nu! Och så arbetar man ner mjölet. Och inga russin i degen. För då kommer inte Elin äta dem. Man kanske behöver lite extra mjöl, men kör på tills degen lossnar från kanterna av bunken. Täck sedan över med en kökshandduk och låt jäsa till dubbla storleken (typ en timme).
Ta fram degen på mjölat bakbord. Och så gör vi lussebullar! :D Ryck loss små bitar och rulla ut till tunna, långa korvar och rulla ihop till lussebullar - eller hur du än vill. Vi gjorde några hjärtan och - hm - bajskorvar tycktes de bli.



Placera dem på en plåt med bakplåtspapper eller som är smörad och täck över med kökshandduk och låt jäsa i ca. en halvtimme till.
Sätt på ugnen så länge till 225°! Pensla bullarna med ägg (vi hade inga ägg så vi penslade med smör - funkade även det!) och strö på lite pärlsocker eller tryck ner några äckliga russin. Kör därefter in dina superawesome bullar i mitten av ugnen i ca. 10 minuter, eller tills tålamodet spricker!

RSS 2.0