1a advent: Cheesecake brownies med pepparkaka (& pepparkaks cookie dough)


Jag vet inte. Jag var på sådant extremt kreativt bakhumör, och ville kombinera ihop något adventigt med färskosten som behövde användas upp. Men min familj är inte den mest gottegrisiga familjen, och om vi bakar något här tenderar det att ta så lång tid att ätas upp så att man måste slänga skiten. Och igår skulle jag hälsa på några riktiga gottegrisar. Hehe, gottegrisar. Ja. Nåja. I alla fall. De var mycket goda. Slänger man i lite glass så blir det, om jag får säga det själv, bättre än någon julglass Ben & Jerry's skulle kunna hitta på. Fast nä. De är faktiskt gudar.
- 150 g smör
- 1 dl kakao
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 2,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl mörk choklad i grova bitar
- 200 g färskost (typ Philadelphia)
- 1 äggula
- 3 msk socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk pepparkakskrydda
- (lite pepparkaksdeg om ni råkar ha ett paket liggandes)
Smält smöret och rör ner kakaon. Blanda därefter ihop med ägg och socker. Egentligen ska man blanda de torra ingredienserna separat, men jag körde ner allt bara och rörde om. Till sist bryter man en massa härlig mörk choklad i grova bitar och har ner.
I separat skål blandar man färskost, äggula, socker, vaniljsocker och pepparkakskrydda. En härlig doft av jul börjar nå dig...
En ugnsform klär du insidan av med bakplåtspapper (en sån där 20 x 30 cm eller vad det är skulle nog vara idealiskt här. Jag använde två vanliga avlånga saker som jag annars brukar baka formbröd i). Bred först med chokladbrowniesmeten. Har du pepparkaksdeg i kylskåpet - perfekt - lägg små klickar av det över. Häll sedan pepparkakscheesecakesmeten (<3) över alltsammans, och rör gärna om pyttelite med en gaffel för att ge det ett fint mönster (typ som med tigerkaka fast inte riktigt lika mycket).
Ställ in längst ner i ugnen i 150° i ca. en timme - beroende på hur kladdkakig du vill ha den.
Dekorera efter humör! (smält lite choklad på bakplåtspapper och tryck ut hjärtan med pepparkaksformar!)

Färgglada tomatscones till tomatsoppan!



Kände för något varmt och gosigt till fredagsmiddagen. Och så praktiskt att vi hade ett paket Knorr tomatsoppa! Men soppa är, som alla vet, godast med lite gött bröd till. Med ost på. Som smälter när man doppar det i den mysvarmiga soppan. Lite snabba tomatscones? Mmm. Bakar man med krossade tomater blir det alltid riktigt saftiga bröd. (De var mycket godare än soppan)
- 4,5 dl rågsikt
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk timjan
- 50 g smör
- 2 dl krossade tomater
Blanda alla torra ingredienser. Halvsmält smöret lite i mikron, innan du klickar ner det och smular ihop det med mjölblandningen. Arbeta sedan ihop allt med krossade tomaterna.
Med mjölade händer formar du sedan 8 små scones och plattar till på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 250° i ca. 15 minuter.
De som blir över (OM några blir över) är supergoda mellisar.
Äppel- & kanelbröd


Perfekt när man har några äpplen som börjar bli liiiite för mjuka och skrynkliga. Givetvis är det gött att baka bröd på äppelmos, men att riva äpplen går tydligen lika bra! Utgick ifrån detta recept av Monika Ahlberg: http://www.recept.nu/1.37535/monika_ahlberg/matbrod/mjol/appelbrod, men såg att det inte fått alls så bra kritik på nåt annat ställe. Testade i alla fall. Det stod att man skulle smula ner jästen efter man redan blandat ner havregryn och äpplet, alltså när man redan hade liksom en smet. Jag vet inte hur bra jästen egentligen smälte då. Bröden blev inte sådär jättestora (jag halverade receptet som skulle bli fyra limpor, jag fick två liiiite mindre). Men man kan ju testa att jäsa dem lite längre än vad jag gjorde, jag minns inte hur länge jag lät dem jäsa... Goda blev dem dock! Smakade inte sådär jättemycket äpple. Men det kanske är bra. För sött frukostbröd är inte så gott.
- 3,5 dl vatten
- 2,5 dl havregryn
- 2,5 dl rivet äpple
- 50 gram jäst
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk kanel
- ca. 9 dl rågsikt
Jag följde alltså receptet: Koka upp vattnet och häll det över havregrynet i en bunke, så det liksom smälter ihop och blir till gröt. Rör ner rivna äpplena (skalade först) låt smeten svalna till fingervarmt. Smula då ner jästen och rör om ordentligt. Vet fortfarande inte om jästen smälter och kommer igång ordentligt på detta sätt. Men men.
Rör ner salt och kanel, och arbeta därefter ner lite mjöl i taget tills degen är fast, jämn och lossnar från kanterna. Täck över och låt jäsa till dubbla storleken (ca. en timme).
Arbeta ut degen på mjölat bakbord, och dela och arbeta ihop två limpor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, täck över, och låt jäsa igen i ca. 35 minuter. Glöm inte att dekorera om så önskas :-)
Baka därefter längst ner i ugnen i 200° i ca. 35 minuter.
Vanliga, hederliga kanelbullar


Visserligen missade jag bulldagen, men jag tycker att bullbakning hör till hösten. Nej, senhösten, för att vara mer precis. Det ska vara kallt och ruggigt ute, och när man proppat munnen full av sockersöt kanel ska den mysiga eftersmaken värma upp dig när du sedan vågar dig ut. Just så ska det vara.
Det var mycket länge sedan jag bakade bullar innan igår. Jag minns inte senaste gången. Men det jag minns är, när man rullat ihop och börjat skära ut bullarna, att det blev små missbildade kanter kvar. Kardemummadeg med smör, socker och kanel. Och dem fick man stoppa i munnen som de var.
Det är det bästa med bullbakning.
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 1 rågad dl socker
- 1 1/2 tsk malen kardemumma
- ca. 15 dl vetemjöl
- smör
- socker
- kanel
- 1 ägg
- pärlsocker
I en kastrull smälter man smöret, och rör därefter ner mjölken. När det blivit finervarmt häller man det över nersmulad jäst i en bunke. Och smälter det samman. Strö sedan ner salt, socker och kardemumma. Rör ihop, och arbeta sedan ner mjölet. Det är som med bröd - degen ska bli slät, elastisk men släppa bunkens kanter.
Täck sedan över med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca. en timme.
Nu beror det på vilka sorters bullar det ska bli! Gör man vanliga, gamla fina snurror tar man en rejäl klump deg, arbetar ut på mjölat bakbord och kavlar ut till en platt kaka. Men det här vet väl var och en. Bred på rikligt med smör (helst ska det vara lite smält, annars kan ju degen gå sönder) och strö över socker och kanel. Rulla ihop, som till en rulltårta, och skär ut bullar, beroende på hur stora du vill ha dem. Men gör de jämnstora, annars kanske vissa blir brända och vissa kletiga i ugnen.
Sedan kan man göra typ rosetter, eller kringlor, eller vegabullar. Jag testade lite egna varianter. Försökte mig även till några hjärtan. Men de blev missformade i ugnen :C Testa gärna om ni kan få dem bättre: när man smörat och strött över socker och kanel på kakan, så viker man den dubbelt istället. Därefter skärde jag ca. 1-cms strimlor, och rullade ihop från varsin sida av ändarna, och nöp ihop i mitten. Det såg ut som ett hjärta. Men när de bakades i ugnen svällde de upp och tappade formen.
Nåja. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och täck över med kökshandduk för att jäsa i ytterligare 35 minuter, ungefär - beroende på hur pass bra sitt tålamod är. Pensla sedan med uppvispat ägg, och strö över lite pärlsocker, om man så önskar.
Grädda mitt i ugnen i 250° eller, om man är smart och har två plåtar inne samtidigt, varmluftsugn på 225°, i ca. 10 minuter.
Käka varma och nygräddade med ett glas mjölk. Bjud på bullfest, men for god's sake, göm undan en påse någonstans för dig själv, för dessa djävular tar slut. Snabbt.
Snabbare honungsbröd


Jag gillar att dekorera mina bröd :) Jag gillar hjärtan.
Förut gjorde jag ett sååååå himla gott honungsbröd (http://elinsproviant.blogg.se/2011/october/himmelskt-honungs-grotbrod.html) men här kommer en lite snabbare variant med bakpulver/bikarbonat istället. Men även mycket gott. (allt med honung och kanel är faktiskt gott) Juste! Och så kan man förstås byta ut havremjölk/filmjölk mot något annat om man vill, bara köra på filmjölk eller yoghurt eller whatever liksom.
- 1 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/3 tsk salt
- 7,5 dl rågsikt
- 2,5 dl fint rågmjöl
- 2,5 dl havremjölk
- 2,5 dl filmjölk
- 1 dl honung
Blanda alla torra ingredienser väl, och blanda de blöta i separat skål. Arbeta därefter ner mjölk- och honungsblandningen ner i mjölet lite i taget, tills du får en fast, tjock smet. Klicka ner i en smörad bakform (jämna gärna till på toppen och dekorera!) och baka i nedersta delen av ugnen i ca. 50 minuter. Klart! Låt brödet stå och vila en stund på galler innan du skär i det. Annars klibbar det ihop sig!
Chocolate angel food cake


Någon hade köpt en sånt där jättestort äggpaket här hemma. Och inte använt upp dem. Så nu hade bäst före-datumet passerat, och det var hög tid att använda dem.
Och jag behövde baka.
För att det lugnar mig.
Dessvärre innebär Angel food cake att man bara använder äggvitorna. Jag funderar på att baka en guldkaka med äggulorna och frysa in. Hm.
... Och nu sitter säkerligen flera och gapar med öppen mun. 10 äggvitor?! Hm. Ja. Detta är en oerhört lätt kaka. Lätt som i luftig, alltså. Lätt som i smalt får ni gott ta och leta någon annanstans efter. För det vill jag inte höra talas om!
- 10 äggvitor
- 2 dl florsocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl florsocker
- 3 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Ja. Det svåraste är att separera äggvitorna från äggulorna. När man till slut fått ihop 10 äggvitor vispar man dem mycket hårt tillsammans med 2 dl florsocker. Det hjälper med elvisp. Skummet ska bli så pass hårt så att det går att göra maräng av dem, forma klickar utan att det rinner ut.
I en separat skål blandar man alla torra ingredienser väl. Därefter siktar man ner lite i taget i marängen, det hjälper med en sil till exempel. Försiktigt rör man ner det och ser till att det blandas väl och jämnt. Det ska kännas som mousse först! När man haft i hela mjölblandningen känns det dock ungefär som en vanlig kaksmet, fast... ja. Moussigare.
Smöra en bakform och täck med kakao. Häll smeten däri, och grädda i nedre delen av ugnen i 175°, i ca. 40 minuter.
Snabbt mandel- & linfröbröd med kanel


Precis så. Not much more to it. Gott kanske också man kan tillägga.
- 5,5 dl rågsikt
- 2 dl fint rågmjöl
- 1 dl krossade linfrön
- 1 dl grovhackad mandel
- 1 tsk salt
- 1 tsk kanel
- 1 tsk bikarbonat
- 5 dl havremjölk
- 2 msk honung
Åhå, det enkla brödet då! Blanda alla torra ingredienser. Rör ner de blöta. Klicka ner i smörad bakform och in i 175° i ugnen, längst ner, i en timme. Tillräckligt simpelt va?
Öl- & cheddarscones


Väsentligt godare än vad det låter. Visserligen en speciell smakkombination, men det passade. Önskar dock att jag vore en aning klokare i ölsorter. Jag hade sett en del recepter av dylik sort, men med söt ölsmak, fruktig liksom. Men då detta var min farsdagspresent, och jag råkar ha en far som inte är så förtjust i det där lite sötare, så körde jag på det vi hade hemma: vanlig ekologisk premium lager från Spendrups. Cheddarn jag valde var av den mildare typen, då jag inte är så modig i smakexperimenten första gången jag gör något. För även den milda är ju smakrik.
Jag utgick från ett amerikanskt recept, som jag så ofta gör, men jag försöker översätta måtten:
- 4 3/4 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk peppar
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1 tsk socker
- 1 rågad dl tärnat smör
- 1 1/4 dl riven cheddarost
- 1 1/5 dl öl
- flingsalt, kvarnpeppar & riven cheddarost till garnering
Blanda vetemjöl, salt, peppar, bakpulver, bikarbonat och socker. Finfördela smöret i detta. Det ska inte vara några smörklumpar kvar, mer som smuligt mjöl. Rör sedan ner cheddarost och öl. Jag arbetade sedan ihop allt till en jämn deg med händerna.
Dela på 8 lika stora bollar eller fyrkanter eller vad du nu vill ha för form på dem, och platta till på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt, kvarnpeppar och riven cheddar. Baka mitt i ugnen i 175° i 20-25 minuter.
Spenatbröd


Lite nyttigare, liiiite mer mättande... lite färggladare faktiskt. Gött med en skiva till maten, annars är det nog heeelt okej frukostbröd.
- 1/2 paket jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 1 dl urkramad, tinad hackad fryst spenat
- 2 msk olivolja
- 1,2 tsk salt
- 1 dl solroskärnor
- 6 dl grahamsmjöl
- ca. 6 dl vetemjöl
Smält jästen i det fingervarma vattnet. Ha ner spenat, olivolja och salt. När allt rörts ihop så blandar man ner solroskärnorna och lite mjöl i taget. Degen ska lossna från bunkens kanter, samt vara fast och smidig. Täck över med kökshandduk och låt jäsa i en timme. Knåda därefter ut på mjölat bakbord till önskad form (går även med baguetter eller frallor t.ex.) och täck över för att jäsa igen medan ugnen värms upp till 200°.
Om man gör en stor limpa som jag, bakar man i nedre delen av ugnen i ca. en timme. Gör man baguetter eller frallor kör man in dem i mitten på kanske hälften av tiden!

Grahamslimpa


Någon som gillar Skogaholmslimpan? Denna är ännu mer lagom-sötigare och saftig och god på alla sätt och vis! Minus emulgeringsmedel, askorbinsyra och allt annat köptrams :)
Detta var min eftermiddagsmeditering.
- 1 paket jäst
- 50 g smör eller margarin
- 1 dl vatten
- 4 dl mjölk
- 1 dl mörk sirap
- 2 tsk salt
- ca. 8 dl grahamsmjöl
- ca. 5 dl vetemjöl
Smält smöret och rör ner vatten, mjölk, sirap och salt. Värm upp allt till fingervärme, och rör ner lite i en separat skål där du smulat ner jästen. Smält samman, och rör sedan ner detta i resten av smörmjölken. Se till så att allt är jämnt sammansmält. Arbeta sedan ner lite mjöl i taget. Jag är lite osäker på hur många deciliter av vardera mjöl det var jag tog, då jag bara körde lite på känsla. Degen ska bli smidig, elastisk, fast men släppa kanterna av bunken. Knåååååda. Och så täck över med kökshandduk och låt jäsa i ca. en timme!
Ta sedan fram på mjölat bakbord och knåda ut. Dela degen och forma två limpor som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Täck över och jäs i ytterligare en halvtimme tills ugnen blivit 200°. Stoppa in i nedersta delen och baka i ungefär 45 minuter.
Höstsallad (äpplen & chévre)


Sötfräscht.
Och vackert.
Så enkelt var det.
- 1 påse (125 g) sallad säsongsmix
- 1 äpple
- 1 granatäpple
- 1 strimlad morot
- 2 avokados
- 50-100 g chévre
- lite örtsalt
- lite svartpeppar
- en skvätt olja
Behövs det instruktioner till en sallad? Cutta och blanda! Tja, förutom granatäpplet då, det delar du på hälften och tar ut kärnorna. För det är bara kärnorna du vill ha i detta fall. Åh vad de är vackra.
Man skulle kunna tänka sig att addera lite pasta så blir detta en rätt för sig. Men i mitt fall blev det en utmärkt sidosallad till alla små hösträtter jag gjort.
Hösttårta (choklad, pumpa, peanutbutter...)




Maffig amerikanare.
Jo men nu kan man ställa sig frågan hur Elin inte kan vara trött på att laga med pumpa. Elin tycker pumpa är gott. Men det är även så att denna tårta skulle vara orange. Röd karamellfärg hade vi. Gul fanns ingenstans att köpa. Så med lite pumpapuré över, bestämde sig Elin för att det skulle bli en härlig färgersättare. Dessvärre fanns det ju även problemet med min frosting (nu talar jag om den utanpå, inte peanutbutter frostingen <3 innuti). Nåja. Den fick bli brun. Det är ju trots allt bara bruna löv kvar överallt, då är väl brunt den höstigaste färgen av alla? Fast brunt är fint. I alla fall när det är choklad.
Kan ni förresten tänka er att hela hälften (?) blev kvar, trots att vi var tolv pers som gav oss på denna feting? Men jag kan lova att det inte var på grund av något annat än att den helt enkelt var FÖR GOD. Haha nä. Eller jo. Men mätt blir man. Kanske finns det kvar en smakbit om någon vågar sig över på fika!
Pumpakaksbotten:
- drygt 100 g smör, halvsmält
- 3 dl socker
- 2 ägg
- 240 ml pumpapuré
- 4 3/4 dl mjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk kanel
- 1/4 tsk malen ingefära
- 1/4 tsk malen nejlika
- 1,2 dl vaniljyoghurt
Vispa (med elvisp) ihop smör, socker och ägg till en jämn smet. Rör ner pumpapuré tills det blir jämnt igen. Blanda alla torra ingredienser för sig, och blanda ihop allt växelvis med vaniljyoghurten.
Smöra och mjöla två runda kakformar, och häll ner hälften av smeten i var och en. Grädda därefter kakorna i 175° i ungefär 35 minuter. Låt vila lite och stjälp upp på galler för att svalna.
Chokladtårtbotten:
- 150 g smör
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 dl kakao
- 1 krm salt
- 2 dl vaniljyoghurt
Vispa (med elvisp) ihop smör, socker och ägg. I separat bunke blandar man ihop alla de torra ingredienserna. Och så rör man ihop allt växelvis med vaniljyoghurten.
Denna gång bakade jag en hel kaka i ugnen som jag när den svalnade delade på två. Rör alltså ner smeten i en smörad och "kakao-ad" rund kakform.
Baka i 175° i ca. 40 minuter.
Peanutbutter frosting:
- drygt 1 dl halvsmält smör
- drygt 2 dl jordnötssmör
- drygt 3 dl florsocker
...tror jag. Det är så svårt när man gör frosting för då brukar jag alltid bara gå efter känslan, måtten tappar liksom värdet. Nåja. Här är det bara att vispa ihop allt med elvisp! Kleta på mellan kaklagren!
Chokladfrosting:
- 1 paket Philadelphiaost
- 1/2 dl halvsmält smör
- 1 tsk flytande vanilj
- en väldig massa florsocker! (tror jag hade bortåt drygt 7 dl...?)
- 1-2 msk kakao (beroende på hur mörk och smakrik du vill ha den. jag ville ha min ljusare så att dekorationen skulle synas bättre)
Även här är måtten säkerligen inte helt överensstämmande. Men bara att vispa ihop och bre över hela tårtan! Sedan dekorerar man hur man själv vill, och stoppar in i kylskåpet ett tag tills frostingen stelnat.
Sötpotatisscones



... eller middagsfrallor. Vilket som. Matiga, söta, kryddiga, vackert färgade, saftiga. Gött helt enkelt. Och dessutom jätteenkla och snabba att göra. Ett riktigt värt tips faktiskt.
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk kanel
- 2 1/3 dl kokt, mosad sötpotatis
- 1/2 dl mjölk
- 1 ägg
- 2 msk honung
Om man är smart börjar man förstås med att koka sötpotatisen mjuk. Samtidigt blandar man alla de torra ingredienserna. I en separat skål blandar man alla blöta. Och så ihop med allt!
Med en mjölad hand formar man 12 små, tillplattade bollar som man lägger på en plåt med bakplåtspapper. Och så hyss in i ugn i 210° i ca. 15 minuter!
Pumpadipp med chévre och mjukt tunnbröd

En sötostig pumpadipp som passar bäst till mjukt bröd, såhär i ruskiga höstvädertider. Mycket smakrik.
- 1 butternutpumpa
- 3 vitlöksklyftor
- lite olivolja
- 1 tsk mald koriander
- salt & peppar
- 150 g chévre
- 100 g rostade pumpakärnor
- 1 knippe persilja
- mjukt tunnbröd till servering
Skala och skär pumpan i mindre bitar. Lägg på ett ugnssäkert fat. Vitlökarna delar du på hälften och pressar med sidan av kniven, för att få ut saften, och stoppar ner mellan pumpabitarna. Ringla därefter över lite olivolja och krydda rikligt med koriander, salt och peppar. Baka i mitten av ugnen i 225° i ca. 35-40 minuter, eller tills pumpan är mjuk rakt igenom. Ta då ut den och mosa till puré. Smula ner chévre och rör ihop. Finhacka pumpakärnorna och rör ner dem med, liksom den finhackade persiljan. Smaka av. Servera ljummen direkt, eller förvara i kylskåpet och servera kall, vilket som. Skär fina bitar tunnbröd till!
Om man är lat kan man ju istället för att mosa och finhacka för hand köra allt i mixern.
Sweet potato paj


En matvariant på den amerikanska efterrättsfavoriten. Krämig och kryddig, men kanelmysig på samma gång. Perfekt till höstmiddagen. Den är dock väldigt söt, och mycket mättande...
- 3 dl vetemjöl
- 3/4 dl turkisk yoghurt
- 75 g smör
- 700 g sötpotatis
- 2 dl creme fraiche
- 4 ägg
- 1 tsk kanel
- 1-2 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- 1 msk smält smör
Tärna smöret och finfördela det i vetemjölet, och blanda ihop med yoghurten till en jämn deg. Tryck ut den i en pajform och ställ in i kylskåpet medan du gör resten.
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka tills den är mjuk. Mosa allt sedan och rör ihop med creme fraiche och ägg, till en fluffig smet. Blanda ner kryddorna och så lite smält smör också.
Förgrädda pajskalet i 200° i fem minuter, och sänk därefter värmen till 175°. Häll ner smeten i pajskalet och grädda i ca. 45 minuter.
Låt svalna innan det serveras!
Potatisscones med oregano & timjan

Perfekt att göra med potatis left-overs man annars skulle slänga! Potatismoset ger brödet en extra saftighet, och kryddorna är oerhört goda till. Skitenkla och snabba middagsbröd!
- 1,5 dl mosad potatis
- 1 ägg
- 3 msk olivolja
- 1/2 dl mjölk / lättyoghurt
- 1/2 - 1 tsk salt (beroende på hur du kryddat dina potatis left-overs)
- 1 handfull blandad färsk, hackad oregano & timjan
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1 dl fint rågmjöl
- 3,5 dl vetemjöl
Blanda alla "blöta" ingredienser först, sedan de torra. Degen ska vara kletig, som en blandning mellan en kaksmet och bröddeg. Klicka ut på en bakplåtspappersklädd plåt som små frallor eller klassiska scones, och platta till lite med en mjölad hand. Grädda i 225° i mitten av ugnen i ca. 20-25 minuter. Tiden beror på hur pass tjocka dina scones är. Är de jätteplatta och små räcker det med 10-15 minuter.
Servera med en god ost! Eller bara lite smör :)
Tomatsås med linser

Sugen på den där varma, puttrande tomatsåsen för en mysig lördagskväll? Addera linser så får du i dig en dos protein, samt timjan och oregano för den trevliga smakupplevelsen :)
Gör lite goda matscones till! Idag blev det potatisscones ( http://elinsproviant.blogg.se/2011/november/potatisscones-med-oregano-timjan.html) med samma kryddning för oss!
- lite olivolja
- 1 gul lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, halverade och pressad med sidan av kniven
- 4 stora tomater
- 1 paket kokta linser
- 1/2 handfull färsk oregano, hackad
- 1 stor nypa färsk timjan, hackad
- salt & peppar
- 1 stor handfull färsk rucola
Stek - eller "smält" - lök och vitlök i olivolja, men låt det inte ta färg. Addera tomaterna som du skurit i mindre bitar, och låt puttra en stund innan du häller på linser, oregano och timjan. Låt alltsammans puttra på ett bra tag, minst en halvtimme. Smaka sedan av med salt och peppar. Sist rör man i den färska rucolan.
Sockerfritt & saftigt banankaksbröd


En nyttigare variant på banankaka, som man även kan bre lite smör på och det blir en macka!
- 2 mosade bananer
- 2 ägg
- 1 ½ dl vatten
- 2 msk honung
- 1 dl rågmjöl
- 1 dl havregryn
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- 1 kardemumma
Mosa bananerna. Efter ett tag kan man till och med vispa dem. Vispa sedan ner ägg och därefter vatten. Blanda sedan ner honung. Rör ner rågmjöl, havregryn och vetemjölet blandat med bikarbonat, bakpulver och kryddorna. Ner i en smörad bakform och in i 200° längst ner i ugnen i en timme! Voilà! Saftigt banankaksbröd till eftermiddagsfikat!
Lingonbröd i rosform


Degen var rosa. Synd att brödet blev brunt :C
Gott och saftigt dock! Lingonen ger ju brödet en naturlig sötma, utan att det blir onyttigt. Och trots att jag gjorde ett extra stort bröd denna gång är redan hälften uppäten.
- 1 paket jäst
- 3 dl fingervarmt vatten
- 2 msk rapsolja
- 2 dl lingonsylt
- 1-2 tsk salt (jag har alltid lite extra, eftersom jag personligen tycker mycket om salt!)
- 3 dl grahamsmjöl
- ca. 1 l vetemjöl
Smält ut jästen i det fingervarma vattnet, och rör ner oljan. Blanda sedan ner lingonsylt och salt. Mjölet har man ner lite i taget och arbetar ihop till en smidig deg, tills det släpper bunkens kanter.
Täck över bunken med en kökshandduk och gå en långpromenad i höstvädret så länge!
När man kommer tillbaka, arbetar man ut degen på ett mjölat bakbord och formar som man vill. Känner man inte för en ros (men varför skulle man inte göra det?) går det alldeles utmärkt med en stor, vanlig rund limpa :D
Täck över för att jäsa igen i ungefär en halvtimme. Under tiden sätter man på ugnen till 175°. När brödet är färdigjäst gräddar man det i nedre delen av ugnen i ungefär en timme.
Och så låter man bli sin frestelse en stund innan man skär i det!
Ost- & spenatpaket


Supergoda bite-size paket med smaskig ost och spenat, samt en nypa persilja. Så att de ska passa perfekt till svensk pesto med pasta (http://elinsproviant.blogg.se/2011/october/svensk-pesto-med-pasta.html). Går även utmärkt att käka kalla dagen efter direkt från kylskåpet som snacks! :D
- smördeg
- god hårdost
- hackad spenat
- lite hackad persilja
Kavla ut smördegen tunnt och skär ut små fyrkanter. Om man orkar kan man ju givetvis riva osten, men jag bara hyvlade små skivor, vek dem dubbelt och la på ena sidan av fyrkanterna. Sedan la jag små "klickar" hackad spenat och persilja ovanpå, och vek den andra sidan av smördegsfyrkanterna över. Doppa fingret i ett glas vatten och limma ihop kanterna, och så tryck ihop med en gaffel (så blir det lite fina mönster också!).
Hyss in i ugn i 200°! Baka i kanske 20 minuter.