Getost- & timjansbollar
En rätt tillfredsställande förrätt / "side dish", om jag får säga det själv. Jag kombinerade helt enkelt tre saker jag tycker är väldigt goda ihop: getost, timjan, honung och valnötter.
Simple as that.
Fick dock tyvärr ingen bra bild, eftersom de tycktes vara så goda att de käkades upp innan jag hann ta någon.
- 1 paket getost (sån där billig sak du hittar bland alla andra ostar, mozzarella och fetaost)
- salt & peppar
- torkad timjan efter smak
- lite honung
- finhackade valnötter
Receptet är väl otydligt just för att detta helt enkelt är en sån sak som man får smaka sig fram. Smula ner osten i en skål, krydda efter smak och ringla lite honung över - smaka av. Forma små bollar och rulla i finhackade valnötter. Ställ på ett fat och låt stå i kylskåpet en stund innan - eller tills - du serverar.
Simple as that.
Fick dock tyvärr ingen bra bild, eftersom de tycktes vara så goda att de käkades upp innan jag hann ta någon.
- 1 paket getost (sån där billig sak du hittar bland alla andra ostar, mozzarella och fetaost)
- salt & peppar
- torkad timjan efter smak
- lite honung
- finhackade valnötter
Receptet är väl otydligt just för att detta helt enkelt är en sån sak som man får smaka sig fram. Smula ner osten i en skål, krydda efter smak och ringla lite honung över - smaka av. Forma små bollar och rulla i finhackade valnötter. Ställ på ett fat och låt stå i kylskåpet en stund innan - eller tills - du serverar.
Red velvet cake



Superförsenad alla hjärtans dag-middag hade vi.
Tyckte att denna tårta var lite av något obligatoriskt, speciellt om man aldrig testat göra den förr.
Ursprungligen framställde man den röda färgen med hjälp av vinäger, filmjölk och kakao - jag vet inte, det blev väl nån slags kemisk reaktion. Så det finns kvar i detta recept, men ett par matskedar röd karamellfärg tillsattes för att få den riktigt klarröd.
Den är dessutom supersaftig.
- 3 ½ dl strösocker
- 2 ägg
- 3 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- ½ tsk salt
- 1 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 dl rapsolja
- 2 ½ dl filmjölk
- 2 msk röd karamellfärg
Glasyren:
- 400 g cream cheese
- 3 dl florsocker
Börja med att vispa socker och ägg poröst och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör ner det tillsammans med vitvinsvinäger, olja och filmjölk. När allt är blandat så droppar du ner karamellfärgen och rör om ordentligt, så du får en enhetlig färg.
Häll ner smeten i en bakform som du smörat och bröat, och baka mitt i ugnen i 175°. I receptet stod det 40 minuter, men för mig tog det - jag skojar inte - 1 1/2 timme. Den ville liksom aldrig bli helt torr (och tro mig, den blev riktigt saftig till slut). Men jag orkar inte filosofera kring orsakerna.
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den på galler, och låter det svalna hELT (annars blir det jättesmuligt och mosigt när du skär den). Skär den sedan i två eller tre delar och kleta glasyren mellan lagrena, och ovanpå.
Chokladsemlor

Har sett fram emot semmeldagen sedan nyår tror jag. Eller jul till och med. För jag fick den där chokladbakboken av Magnus Johansson. Och där fanns det ett superfrestande recept på chokladsemlor.
Nu är jag i Karlstad och har dessvärre inte med mig den. Så jag sökte efter ett recept online som jag gjorde om lite istället.
Att bli bra på att baka - och få det att se någorlunda fint ut också - tar tid och tålamod. Det är inte något man ska göra när man ska plugga till två prov och redan är stressad.
De här blev supergoda. Men snart tänker jag göra dem igen, och då ska de bli fina också. Har nämligen lovat mamma och Jenny att baka chokladsemlor åt dem när jag kommer hem. Så de här fick bli lite av en testvariant.
Men åh-så-goda.
Grattis på semmeldagen :DDDDD
6 semlor:
- 40 g smör
- 1 1/4 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1/2 dl kakao
- ca. 4 dl vetemjöl eller vetemjöl special
- 2/3 dl strösocker
- 100 g mandelmassa
- 50 g mörk choklad (helst ekologisk/fairtrade), ställt varmt så att det mjuknar till
- 1/2 dl kallt kaffe eller mjölk med en nypa kaffepulver
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 1 msk kakao
- 1 msk florsocker
- kakao till garnering
Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll vätskan över och låt det smälta samman, rör om. Blanda salt, vaniljsocker, kakao, mjöl och socker, och rör sedan ner det i jästvätskan. Ha eventuellt lite mer mjöl, arbeta degen smidig och tills den släpper bunkens kanter. Ställ för att jäsa övertäckt till dubbel storlek.
Gå iväg och passa på att plugga...
Kom tillbaka och arbeta ut degen på lätt mjölat bakbord. Forma till 6 små bollar, lägg på bakplåt med bakplåtspapper och täck över och låt jäsa igen i ca. 30 minuter.
Pensla eventuellt med uppvispat ägg, baka i mitten av ugnen i 200° i 10-12 minuter.
Låt svalna på galler.
Riv mandelmassan grovt, och gör detsamma med chokladen. Mixa ihop med lite av vätskan. Skär av toppen på bullarna, gröp ut underdelen och blanda smulorna med chokladmandelmassan, tillsammans med resten av vätskan. Lägg tillbaka i bullarna.
Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker, och fördela över bullarna. Lägg på toppen, och sikta över kako.
Avnjut de få minuterna det tar att pressa ner semlan i magen, och av att du har några minuter till innan du måste tvinga dig tillbaka till pluggandet, och medan du lyssnar på din pojkväns nördiga prat med sina nördiga poolare om world of warcraft :)
Nej jag bara skoja. De är härliga.
Arraksfria arraksbollar!

Egentligen är det en bra sak om man gör misslyckade muffins eller en misslyckad sockerkaka. Då kan man smula ner skiten i smeten till arraksbollar.
Folket gjorde mycket ljud när dessa klassiker smakades. Tydligen var de rätt goda.
- 100 g smör
- 1 dl florsocker
- 2 msk kakao
- 3 dl kaksmulor (testa med typ oreos eller nåt. en gång var jag så entusiastisk så jag faktiskt bakade en sockerkaka för att göra de här. så galen är jag)
- (äcklig arraksessens eller punsch... eller cognac kanske skulle va gott?)
Smält smöret lite så att det går att röra ihop med sockret, kakaon och smulorna. Ställ ut i kylan eller kylskåpet eller frysen om du är extra otålig. Så att smeten sedan går att forma till bollar. Och rulla i strössel. Fast det hade vi inte. Så jag doppade i smält choklad och strödde lite kokos över :)
Alla hjärtans dag-trifle

Misslyckade cupcakes blir trifle.
Jag ska inte gå in på detaljer, men i princip spenderade jag morgonen med att grina över mitt alla hjärtans dag-bakande misslyckande - två gånger i rad. Hade ju planerat allt in i minsta detalj och så blir allt bara fel. Ja. Såsom det alltid blir när man faktiskt planerat nåt. Var så frustrerad så skolkade från mitt alldeles-för-mycket-skolarbete tills jag faktiskt blev någorlunda nöjd.
Som tur är kan man göra trifle på nästan vad som helst typ. Nån sorts kaka + nån sorts fyllning. Fast så är det ju inte. Det kunde engelsmännen mörda mig för. Men det har blivit nästan så.
Och som tur är passade mina misslyckade platta muffins precis i små glas, så jag behövde inte ens skära till dem. Och jag hade ju redan frosting och krämfyllning (jag hade tänkt göra supercupcakes med krämfyllning inuti och rosa frosting ovanpå, men nänä).
Tycker ändå att trifles är rätt fina efterrätter.
Gjorde två varianter. En mer godisvariant med nåt frostingkrämaktigt och en med turkisk yoghurt och hallon.
Glad jävla alla hjärtans dag :C

Stuvad potatis

Testade för första gången i mitt liv (vad jag vet) stuvad potatis idag. Som potatismos fast så mycket godare. Den har den lilla klumpigheten som jag älskar om jag får göra potatismos på mitt sätt, men så krämigt samtidigt.
Vi åt detta tillsammans med den vegetariska falukorven, höhö. Att de ska göra vegetariska alternativ till allt. Nåja. Den är faktiskt rätt god, den smakar inte som alla andra quornvaror.
Gör stuvad potatis!
2 port:
- 5-6 potatis, mjölig sort (king edward är väl vanligast)
- 1 msk smör
- 1 msk mjöl
- 1 - 1 1/2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- flingsalt & kvarnpeppar
Skala och skiva potatisen, och koka den mjuk. Smält smöret i en kastrul och vispa ner mjölet. Häll på grädden och mjölken, rör om hela tiden. Koka upp och låt puttra ett tag. Ha sedan ner potatisen och rör om lite. Smaka av med salt och peppar, och garnera gärna med flingsalt & kvarnpeppar.
Klassikern är väl att servera skiten med senap och rödbetor. Men jag är trött på senap efter jul, och trött på rödbetor i överlag. Detta var så gott för sig. Och med vegokörven då.
Marängsviss


Har haft sug efter marängsviss i - jag vet inte - ett halvår typ nu. Men fan då ska det göras ordentligt då. Nu har jag stillat begäret för en lång, lång tid framåt. Hu vad vi mår illa här.
Men sånt där illamående som endast kan fås när man fått för mycket av det goda. Det absolut fantastiska :D
Jag minns bara att jag ätit detta en gång innan. Eller jag minns hur jag och mamma gjorde maränger til det. Så det var lite nostalgiskt.
Men tänk er. Detta är ju faktiskt den ultimata bästa efterrätten. Den kombinerar ju allt som är gott. Glass. Grädde. Chokladsås. Maränger.
Gör man dessutom allt själv är det ännu godare. Då kan man dessutom göra vilken slags glass, sås eller maräng man vill!
Vi gjorde daimglass. Åh. ÅH.
Glass för fyra portioner (den enkla varianten, utan glassmaskin):
- 3 äggulor
- 1/2 dl florsocker
- 2 rågade msk kakao
- 1 1/2 msk florsocker
- några droppar vispgrädde
- 1 daimkaka (säger man kaka eller vad?)
- 3 dl vispgrädde
Vispa äggulorna med florsockret - gärna med elvisp - så att det blir vitare och lätt. I en separat skål rör kakao, florsocker och några droppar vispgrädde ihop så att du får en krämig smet. Detta rör du ner i äggröran tillsammans med daimkakan som du bryter i små bitar. Vispa grädden separat och vänd ner det lite i taget i resten av smeten. Ställ därefter bunken i frysen, och vänta tålmodigt i 3-5 timmar, tills glassen blivit - ja, glass - eller tills du fan inte orkar vänta mer.
Maränger (typ 20?) :
- 3 äggvitor
- 2 dl socker
Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret med elvisp, till ett riktigt fast, lent och vitt skum. Det ska vara så pass fast att du kan vända bunken upp och ner utan att det glider ut. Vänd därefter ner resten av sockret.
Spritsa ut smeten till små maränger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 100° i typ en timme. Jag trodde att de skulle få lite färg på sig, men nej de förblev kritvita. Men åh så perfekta de blev! Alldeles goa och sega i mitten.

Chokladsås:
- 50-75 g smör
- 1 1/2 msk florsocker
- 2-3 msk kakao
- någon msk grädde
Chokladsåsreceptet kan vara lite felaktigt, då det var Victor som gjorde den, och helt efter känsla. Smält smöret i en kastrull, blanda socker, kakao och grädde separat till en jämn kräm, och rör ner det i kastrullen. Rör om till en sås!
Så när glassen äntligen är färdig i frysen, lägger man upp ett par-tre kulor i fyra skålar, vispar lite grädde och lägger en klick ovanpå, några maränger, och ringlar såsen över.
En efterrätt som täcker sötsugsbegäret ett bra tag framöver. Fyfan.
Salsa de azafrán (saffranssås)

Hade för mig att jag lagt upp detta recept förrut. För den är så himla god. Dessvärre ser bilden inte så frestande ut. Det är sjukt mycket godare än vad bilden antyder.
I somras fick jag en supergod saffranspasta med skaldjur hemma hos mina kusiner. Ett tag senare var jag tvungen att testa det igen själv, men då blev det inte lika gott.
Nu fick Victor göra det. Och då blev det självfallet mycket godare. För han snålar inte med sås, som jag kan göra.
2 port:
- 1 klick smör
- 1/2 gul lök
- 1 paket quornbitar / quornfiléer som du sedan skär i mindre bitar
- 1 burk creme frâiche
- 1 krossad vitlöksklyfta
- 1 paket saffran
- en skvätt grädde / mjölk tills den blir så pass såsig som du vill ha den :)
- salt & peppar efter smak
Finhacka löken och fräs den genomskinlig i smöret, lägg ner quornbitarna. Stek ett tag, tills bitarna fått lite färg. Rör ner creme frâichen tillsammans med den krossade vitlöksklyftan. Krydda med saffran, och häll på lite mer mjölk /grädde om du tycker det är för torrt. Smaka av med salt & peppar.
Servera med en god pasta!
Hamburgare på riktigt sätt


Jag och Victor spenderade dagen med att baka eget hamburgarbröd, göra egna hamburgare och fritera egna pommes frittes. LÄTT värt. Så jävla värt. Sitter nu här så däst så jag knappt orkar tänka på vad jag skriver, och jag tror nog att magen spricker snart. Men också det är så jävla värt.
Godaste jävla burgaren jag ätit på läääääääänge.
6 mycket stora eller 8 vanliga hamburgarbröd:
- 1 paket jäst
- 2,4 dl vatten
- 1/2 dl mjölk
- 8 3/4 dl vetemjöl special
- 2 tsk salt
- 0,4 dl socker
- 40 g rumsvarmt ÄKTA smör
- 1 ägg
- lite vatten & sesamfrön
Värm vattnet och mjölken till fingervarmt för färskjäst, alternativt 47° för torrjäst, och blanda ihop med jästen. I separat bunke blandar du mjöl, salt och socker, och smular ner det rumsvarma smöret tills du får en smulig mjölblandning. Vispa upp ägget separat, och blanda ner det i mjölet tillsammans med vätskan. Knåda ett tag. Degen ska vara väldigt kletig. Täck över och låt jäsa i någon timme tills den fördubblats i storlek.
Forma degen till åtta små bollar - eller fem större, så får du fem gigantiska bröd som vi fick! Men kom ihåg att de blir nästan dubbelt så stora som bollarna du gör, eftersom de jäser ännu mer snart.
Täck över för att jäsa medan ugnen värms upp till 200° (typ en halvtimme). Innan du sätter in dem, pensla med lite vatten och strö över lite sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca. 15-20 minuter.
Låt vila några minuter på galler innan du skär dem på mitten.
4 hamburgarbiffar:
- 1 paket quornfärs (ta den som har större korn än Hälsans kök småkorniga, för Hälsans kök är inte god)
- 1 msk vetemjöl
- 2-2,5 msk olja
- 2 ägg
- 2 nypor salt, 2 nypor peppar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm paprikakrydda
- 1 krm flingsalt
Tina färsen i mikron, och blanda därefter ihop det med mjöl, olja och ägg. Krydda och smaka av. Man får helt enkelt känna efter om färsen är tillräckligt formbar. Vi formade våra till bullar och la dem i kylen medan bröden jäste, så höll de bättre ihop när vi stekte dem. Stek dem på hög värme i typ 10 minuter (vänd efter hälften av tiden).
Pommes frittes, 2 port:
- ca. 8 potatisar, fast sort
- typ en hel (???) flaska olja
- flingsalt
Få inte panik. Nästan all olja är kvar, det är inte så att du får i dig en i hel flaska olja. Hehe. Men säkerligen inte den mest nyttiga maten.
Skala potatisen och skär dem i små klyftor/strips. Värm upp oljan - nu minns jag inte till vilken grad, men jättevarmt ska det vara - lägg potatisstripsen i en sil och för ner i oljan. Fritera i 8-10 minuter. Lägg dem därefter i en skål med hushållspapper för att de ska rinna av, och ställ i kylskåpet tills de svalnat av. Fritera sedan igen i 10 minuter. Salta med gott flingsalt.
Vitlöksdipp:
- 1 paket gräddfil / 2 dl yoghurt / creme frâiche
- 1-2 vitlöksklyftor (beroende på hur pass stor din kärlek för vitlök är C: )
- flingsalt & kvarnpeppar
Bara att blanda ihop!
Servera nu allt tillsammans med en god öl och avnjut!

Kikärtsfrallor!

Jag var på Cajsa Varg idag och kikade runt på alla små saker de hade, däribland alla mjölsorter. Har varit sugen på att baka med lite annorlunda mjöl ett tag nu, till exempel kikärtsmjöl. Är ju jätterikt på protein (37 % jämfört med 10 % som vanligt vetemjöl har). Så när jag såg ett recept med bönor mixade som degvätska ville jag testa. Men kikärtor fick det bli. Är godare.
Blev faktiskt riktigt smakliga! Smakar dock inte så mycket kikärtor alls, man anar bara precis doften av det. Men perfekta mellanmålet om man ska typ ut och träna, då de är mer näringsrika än andra vanliga vetefrallor. En fin och rejäl yta också.
- 1 burk färdigkokta kikärtor
- 4,5 dl vatten
- 1 paket jäst
- 2 tsk salt
- 0,5 dl rapsolja
- 1-2 msk mörk sirap
- 5 dl grahamsmjöl (ta rågsikt om du vill ha lite ljusare)
- ca. 6-7,5 dl vetemjöl (jag behövde nog bara 6 dl, men det står 7,5 dl i receptet)
Mixa kikärtorna i mixer eller med mixerstav med typ 2 dl vatten tills det blir slätt och tunnt och fint, och så blandar du ner vatten tills du fått 7 dl vätska. Värm det till fingervarmt (37°) eller 47°, beroende på om du använder färskjäst eller torrjäst. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite vätska, rör om tills det smält samman, och rör därefter ner resten av vätskan.
Rör ner salt, olja och sirap för sig, och arbeta till sist ner mjölet lite i taget. Knåda tills degen är jämn och släpper bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen och täck över med kökshandduk för att jäsa till typ dubbla storleken (45 minuter?).
Ta fram degen på mjölad bänk/bord och arbeta och knåda ut degen. Gör nu antingen två mindre limpor eller 12-20 frallor, beroende på hur stora du vill ha dem. Tänk på att de kommer jäsa till en mycket större storlek.
Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och täck över för att jäsa i ytterligare 30 minuter.
Grädda i 225° i mitten av ugnen ca. 15-20 minuter för frallor, eller 200° i nedre delen av ugnen ca. 45 minuter för limpor.
Låt svalna på galler!

Köttbullar i tomatsås

Tänkte göra den vanligaste vardagsmiddagen av alla idag - färssås & spagetti - men kom på att köttbullar i tomatsås var fan länge sedan. Det enda jag relaterar det till är den stora feta "meatball" i tomatsås man fick om man beställde detta på restaurang i USA. Ansågs som den fina europeiska rätten liksom. Mm.
Till typ fyra pers:
- 1 paket quornbullar
- 1 förpackning / burk krossde tomater
- 2-3 vitlöksklyftor (beroende på hur mycket man gillar vitlök)
- oregano & basilika efter smak
- salt & peppar
- kokad spagetti & riven parmesan till servering!
Stek bara bullarna i typ tio minuter först, så de får en aning färg och yta, häll på tomaterna och krydda. Voilà.