Kakaobröd


FÖRVÅNANDE gott. Jättegott.
Jag har faktiskt småtänkt lite grand sådär om att använda kakao som krydda i bröd ett tag nu, men vågade ärligt talat inte testa det förrän jag läste om det i den här bloggen: http://sotasaker.com/chokladbrod/ (jag gillar henne). Egentligen är ju kakao i sig väldigt aromatiskt, varför måste man använda det endast i kombination med sötsaker?
Detta var mycket intressant och tillfredsställande, något helt nytt för mig men ändå visste man liksom på något sätt alltid att det skulle passa perfekt. Nåja.
Som hon säger är det ju bara att krydda sitt favvobröd med kakao. Jag körde på typ ett vanligt bondbröd/vetebröd, men med någon deciliter grahamsmjöl också för att det skulle få en smula mer fibrer.
Det som är intressant är att verkligen sitta och tänka på hur något smakar. Att anstränga sig. Detta bröd är bara så att man precis anar kakaosmaken, att det ligger någon mörk och rund, aromrik smak någonstans och lurar. Hehe. Lurar.
Testa!
1 limpa:
- 25 g jäst
- 3 dl vatten, fingervarmt
- 1 tsk salt
- 1 msk mörk sirap / brödsirap
- 3 msk kakao
- 1 dl grahamsmjöl / rågmjöl
- 5-6 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke, och häll över det ljumma vattnet. Rör om tills det smält samman. Därefter rör du ner salt, sirap och kakao. Sedan arbetar du i mjölet lite i taget, och knådar tills degen är jämn och släpper bunken. Sikta lite mjöl över och täck med kökshandduk för att jäsa i ca. 35 minuter.
Ta fram degen och arbeta ut den på ett lätt mjölat bord. Forma en limpa, täck över med handduken igen och låt jäsa i ytterligare 35 minuter.
Baka i nedre delen av ugnen i 225° i ca. 30-40 minuter (men var där och känn efter med stickan, jag börjar lära mig att bröd är högst individuella...).
Låt svalna på galler - avstå frestelsen i alla fall en stund. Brödet bakas fortfarande när du precis tagit ut det. Och om du skär i det direkt så kommer det skrynkla ihop sig och bli kladdigt och smuligt.
Ostsufflé med quorn & spenat


Lyckade suffléer! Så stolt jag blev.
Lite smaklösa tyvärr, men jag tror att det går att fixas till med endast lite mer salt & peppar, kanske en godare ost också (jag körde på ordinär färdigriven gratängost från coop...). Men familjen älskade dem.
Suffléer är så "roliga att äta" som min syster sa. Det är så himla speciell konsistens på dem. Krämig och luftig på samma gång. Gött.
Dessa är även lite mer matiga än den vanliga ostsufflén, så det räcker gott och väl till middag för sig själv.
4 port:
- smör & finriven ost till att "bröa" suffléformarna med
- 100 g quornbitar
- knappt 300 g tinad spenat, avrunnen & urkramad från vatten
- salt & peppar
- 2 1/2 msk smör
- 3 msk mjöl
- 2 1/3 dl mjölk
- 4 äggulor
- 2 vitlöksklyftor
- salt & peppar
- 5 äggvitor + en nypa salt
- 2 1/3 dl riven god ost
- 2 msk riven ost till smula över suffléerna - för ytans skull
Börja med att ta fram äggen ur kylskåpet och dela äggulan från äggvitan. Låt dem stå framme i rumstemperatur, eftersom sufflén tydligare blir bättre då (men de är lättare att dela på direkt från kylen). Smöra och "bröa" formarna med finriven ost - grovriven ost fastnar inte.
Stek quornbitarna tills de får yta. Blanda dem med spenaten (som är väl avrunnen och helt urkramad på vatten) och salta och peppra.
Smält smöret i en liten kastrull och blanda ner mjölet, inga klumpar nu. Låt puttra i ett par minuter, och rör sedan ner mjölken lite i taget. Låt koka upp under KONSTANT vispning, om du lämnar den i fred i mer än några sekunder kan det brännas i botten, och vispa tills det tjocknat. Ta bort från plattan, rör ner i en bunke och låt svalna i 10 minuter.
Vispa därefter ner äggulorna, och krydda med salt, peppar & vitlök.
Vispa äggvitorna med en nypa salt tills de blir riktigt hårt, glansigt vitt skum, bunken ska du kunna hålla upp och ned utan att vitan åker ut. Vänd försiktigt ner typ 1/3 av vitan i mjölksmeten, när allt blandads vänder du ner den rivna osten. Vänd därefter ner 1/3 till av vitan, och sedan resten. Var försiktig så du inte dödar fluffigheten! :D
Fördela quornspenaten i suffléformarna, och häll därefter över sufflésmeten. Smula lite riven ost över, och baka mitt i ugnen i 175° - MEN - 175° var alldeles för lite för mina små godingar, jag fick lov att höja ända till 185° innan de började resa sig. Jag tror att sånt är individuellt från gång till gång. Men vad vet jag. Baka i ca. 20 minuter, eller tills de rest sig och fått fin färg. Servera DIREKT! De sjunker ihop jättesnabbt.

Misslyckad god chokladsufflé


Jag fick så fina suffléformer av mina fina syster i julklapp. En skam att de inte testats ännu tyckte jag.
Det var många olika beslut jag behövde ta inför mitt allra första suffléförsök. Att det skulle vara choklad var givet. Just för att jag älskar choklad. Men sedan kom alla frågor: Skulle det göras med grädde, mjölk eller bara choklad, ägg och socker? Skulle jag sikta på att endast göra den så hög och luftig som möjligt eller skulle jag göra mer som en fondant, med inbyggd sås eller en annan rolig surpris? Eller göra chokladsås till? Eller vispad grädde?
Nåja. Jag bestämde mig för att bygga in lite vit choklad i mitten, då jag anade att första gången jag gjorde skiten skulle det ändå inte bli så lyckat. Meningen med suffléer är ju att de ska resa sig och bli riktigt höga. Men liiiite ville jag ändå att den skulle resa sig. Så jag testade ett par extratrick som jag läste om, men tydligen fungerade dem inte för mig. Får försöka igen snart.
God blev den i alla fall! En aning för bitter med endast den mörka chokladen, äggvitan och sockret (förutom den härliga vita chokladen i mitten), så jag TVINGADES vispa grädde till.
Detta är för två stycken, men är ni fler är det bara att dubbla eller multiplicera med vilket jävla nummer ni vill! Kanske är det bäst att INTE följa mitt recept, eftersom jag kan ha gjort ett antal fel. Men. Såhär gjorde jag i alla fall.
- smör & strösocker till suffléformarna
- 100 g mörk choklad
- 2 äggvitor
- 5,5 msk strösocker
- några bitar vit choklad
Jag började med att smöra formarna ordentligt, ända upp till kanten, och "bröade" dem med strösocker. Medan jag vispade äggvitan smälte jag chokladen i mikron. Äggvitan vispades med först en halv matsked socker, och sedan hade jag i resten och vispade till ett fast, hårt och vitt skum. Som man gör när man gör maräng. Man ska kunna vända på bunken upp och ner utan att skummet rinner ut. Jag vände ner lite av äggvitan i den smälta chokladen, vände ner lite till, och vände sedan över chokladsmeten till äggvitan och rörde försiktigt om tills allt blandats, men var väldigt fluffigt.
Jag hade läst att sufflén skulle resa sig bättre om man snörade fast bakplåtspapper runtom formen, så att den kunde resa sig över formen och fortsätta uppåt. Tyvärr nådde mina inte ens kanten av formen. Så om detta funkar återstår att se.
Smeten hällde jag i till hälften i formarna, la ner lite vit choklad, och täckte över med resten av smeten. Och så bakade jag dem i mitten av ugnen i 175° i ca. 20 minuter - då hade de rest lite, men verkade inte vilja resa mer, och jag hade även läst att om de är i för länge så sjunker dem ihop.
Äh. Nåja. Detta blev lite av ett gott misslyckande, men jag får testa igen inom en snar framtid! :D
Fredagsmat: Ost- & olivpaket med vitlöksdipp


Jag tycker om att vara ensam hemma vissa fredagskvällar. Då lagar jag god mat för mig själv och parkerar min lilla röv framför en bra film - eller om jag känner mig en smula ensam, framför tv6 och gör 6ans tv-talare sällskap. Nåja. Idag tänkte jag göra en lite lättare middag för att avsluta men en maffig efterrätt! :D Läs nästa inlägg för det...
Tips är ju förstås att avstå från detta om man precis sprungit en mil. För mig kommer hungern plötsligt och så får man magknip för man glufsar i sig skiten för snabbt, och så blev man ändå inte mätt :C Men desto bättre att ha en supergod efterrätt att se fram emot.
Justeja. Detta var väldigt gott. Jag älskar vitlök. Och ost. Och oliver. Perfekt.
För EN middag eller för ett par / tre stycken att dela på innan maten:
- 1 ark färdig smördeg
- några skivor vanlig hårdost
- några skivor god parmesan
- några svarta oliver
- 1 burk crême fraiche (250 g är det va?)
- 1 vitlöksklyfta
- flingsalt & kvarnpeppar
Kavla ut smördegen på en lätt mjölad bänk, och skär ut små fyrkanter om du vill göra trianglar eller rektanglar om du gör rektangulära paket :D Hyvla några skivor hårdost och parmesan (för att man är lat - annars brukar man säkerligen riva osten) och fördela över rektanglarna. Lägg en till två halvor oliver (beroende på hur många som får plats när du ska klistra ihop paketen). Vik över ena delen av rektanglarna över den andra, och klistra ihop med lite vatten. Tryck ihop kanterna med sidan av en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 200° i typ 20 minuter.
För vitlöksdippen blandar du bara crême fraiche med pressad vitlök, salt och peppar.
Aderton

Moder gjorde mycket god chocolate chocolate chip cookie dough tårta till mig. Med grädde.
Sedan blev det mackbuffé. För min absoluta favoriträtt är mackor. Och det kändes mycket lyxigare än det låter.





Nyårsparfait


Ett finare namn på extra krämig och gräddig glass, som man lägger upp som en kaka :) Vanligtvis rör man om glass, med parfait låter man stå stilla tills den stelnat i frysen. Vill man kan man krydda den precis som man vill (sådär kring jul & nyår är det mys med pepparkaksryddor eller varför inte saffran) eller ha lite nötter, choklad eller kakbitar i. Denna blev dock mycket mindre än vad jag hade hoppats på från början, men trots det räckte det och blev mycket över till fyra personer.
- 1 vaniljstång
- 4 äggulor
- 1 dl florsocker
- 3 dl vispgrädde
Dela på vaniljstången, på längden, och skrapa ur fröna. Vispa dem tillsammans med äggulorna och florsockret. Vispa grädden, och vänd ner det i resten av smeten. Häll allt i en form, och ställ i frysen i typ 4-5 timmar. Innan du serverar låter du den stå framme några minuter, så den hinner bli krämig och inte är helt genomfryst. Mycket godare :)